Mens produsentene av laks håver inn penger for tida, får den høye lakseprisen andre konsekvenser for lokale produsenter som lever av å kjøpe laks og videreforedle produktene.

Lakseprisen er nå på vei ned igjen etter rekordhøye spotpriser de siste ukene. Prisen ligger fortsatt historisk høyt på rundt 90 kroner, og senest torsdag leverte Måsøval et mangedoblet resultat.

De høye prisene får derimot konsekvenser for lokale foredlere, som ser seg nødt til å øke prisene på produktene sine for å unngå tap.

Må øke prisene

– Vi sendte et ekstraordinært prisvarsel som vi fikk igjennom før påske. Vi måtte sette opp prisene, hadde vi ikke fått lov til det på kort varsel hadde vi gått i tap. Men det er jo begrenset hvor dyrt man kan selge, sier Vidar Garnvik.

Garnviks Røkeri er en lokal matprodusent som videreforedler blant annet laks, ørret og sild, og er av foredlerne som kan få problemer dersom prisen stiger ytterligere.

– Vi som er i denne bransjen har vært litt fortvilte, vi synes det er høyt nok nå. Det er en tøff bransje fra før, og nå får vi dette på toppen, sier Garnvik.

Hallgeir Bremnes ved Dolmøy Seafood sier de skyhøye lakseprisene har ført til nedgang i produksjonen for bedriften. Foto: HF-ARKIVET

Dolmøy Seafood er en videreforedler av laks som holder til i Kjerringvåg på Hitra. Hallgeir Bremnes ved Dolmøy Seafood forteller at også de har økt prisen på produktene sine. De har også hatt nedgang i produksjonen som følge av de skyhøye prisene.

– Prisen begynner å bli høy og det påvirker salget

– Vi har justert prisen etter hvert. Prisen begynner å bli høy og det påvirker salget, sier Bremnes.

På spørsmål om lakseprisen vil fortsette å påvirke produksjonen fremover sier både Garnvik og Bremnes at det avhenger av hvordan prisen utvikler seg.

– Det er litt tidlig å si, vi får se. Salget bestemmer ennå så vi vet ikke per i dag, sier Garnvik.

– Det har vært kunstig høyt i det siste. De er jo på vei ned igjen nå, det er lite forutsigbart for oss produsenter, sier Bremnes.