– Det er litt tilfeldig at flere ledere slutter samtidig. Men under pandemien er det flere ansatte enn normalt som har vurdert arbeidssituasjonen, og det gjelder for eksempel ansatte innen helse, barnehage og renhold , sier personalsjef Arve Skjærvø i Melhus kommune.

Skjærvø ble personalsjef i Melhus kommune 1. mars 2021, etter at den forrige personalsjefen gikk av med pensjon.

– Jeg har sikkert hatt 20 ulike jobber, og stort sett har disse vært innen offentlig sektor. Det er første gang jeg har en jobb i kommunal sektor, og det er helt fantastisk å se hva som leveres. Jeg oppfordrer alle som tenker på å bli leder i en kommune, om å prøve det, sier Skjærvø.

Ledere sa opp

I løpet av noen måneder har flere ledere i Melhus kommune sluttet eller søkt seg bort. Det gjelder for eksempel økonomisjef, kommunalsjef helse, kommunalsjef oppvekst, enhetsleder for hjemmetjenesten og rektorer.

– Noen har sluttet, mens det også er lyst ut stillinger fordi kommunen ønsker å styrke staben. Vi ser at noen ansatte går fra Melhus kommune til større bedrifter eller til andre kommuner, forteller Skjærvø.

Melhus kommune er i gang med å lyse ut stilling for rektor/enhetsleder ved Lundamo skole etter denne lederen sluttet etter kort tid. Personalsjefen forklarer det med at familien har flyttet til et annet sted i landet.

Økonomisjefen rakk så vidt å bli varm i trøya før hun sluttet, og det hadde vært flere utskifting i den stillinga i løpet av kort tid. Kommunalsjefen for skoler og barnehager søkte nylig på stillinga som kommunalsjef skoler i Trondheim, men fikk ikke den stillinga. Kommunalsjef Trude Wikdahl ble heller ikke så lenge i stillinga, og hun fikk en tilsvarende stilling i Stjørdal.

Hver åttende

– I perioden 2017–2020 var det i Melhus kommune en turnover på 13,7 prosent. Det er ikke urovekkende tall. Yngre arbeidstakere skifter oftere jobb enn andre. Målet er at det ikke skal være en faktor skal dytte ansatte vekk fra Melhus kommune, og det skal være attraktivt å jobbe i Melhus kommune. Mitt fokus er at ansatte skal trives, forteller personalsjef Skjærvø.

Tallet gjelder hele staben, og Melhus kommune har ifølge personalsjefen 1800 ansatte på lønningslista. Med en turnover på 13,7 prosent, er hver åttende ansatt ikke i jobb i den kommunale virksomheten i slutten av året. Tidligere var det ofte slik at når en person ble ansatt i kommunal sektor, så ble personen der resten av det yrkesaktive livet og en stilling i kommunal sektor ble regnet som «sikker som banken».

– Det er i tillegg intern mobilitet. Tallet vi har for turnover, er omtrent som gjennomsnittet mens Melhus ligger forholdsvis lavt, sier Skjærvø.

Hjemmekontor

Ifølge personalsjefen kan pandemien fremskynde jobbskifter.

– Under pandemien har vi sett at flere enn normalt vurderer arbeidssituasjonen, og folk som er blitt sendt på hjemmekontor kan kjenne på en følelse av at de har vært lenge i jobben. Det sosiale livet på jobben teller en del. Vi ser også at folk i sommerferien begynner å tenke på om de skal skifte jobb, forteller Skjærvø.

Følger opp ansatte

Personalsjefen viser til at kommunen gjør ganske mye for å holde på ansatte.

– Vi er i gang med et helhetlig lederprogram. Når en først har blitt leder, skal en ha muligheten til å utvikle seg i jobben. Vi har et veldig fokus på helsesektoren, og har et interkommunalt prosjekt med Midtre Gauldal og Skaun. Ansatte i kommunen skal oppleve utvikling og arbeidstidsordninger som passer det livsløpet de er inne i . Det er også viktig med momenter som lønn, heltidskultur, utprøving av ulike arbeidstidsordninger som langturnus. Dessuten er vi opptatt av å vise ansatte at det er utviklingsmuligheter i jobben, og vi fokuserer på at det må unngås at ansatte føler utenforskap. Lærlinger er vi også opptatt av å ta inn så mange vi kan, og vi legger til rett for dem med spesielle behov. Kommunen har et tett samarbeid med NAV Melhus, sier Skjærvø.

I tillegg nevner personalsjefen at det kjøres samtale med dem som slutter i jobben for å avdekke årsaken til at de velger å søke seg bort fra Melhus kommune.