I tidligere Bergs Maskins verkstedshall skal det serveres gourmetmenyer, når Credo gjenåpner her. Også bistroen Jossa Mat og Drikke er med på flyttelasset.

Restaurantene som i dag ligger i Ørjaveita i Midtbyen, flyttes fordi de trenger bedre plass til å utvikle nye konsepter, forteller kjøkkensjef og gründer Heidi Bjerkan.

- I dag får vi ikke vist frem alt det fine vi holder på med. Vi dyrker nesten alle grønnsakene til Credo i samarbeid med Skjølberg Søndre Kretsløpsgård, og ønsker på sikt å gjøre det til Jossa også. Vi lagrer og bearbeider alt, og det er utfordrende nå på grunn av plassmangel. Her får vi vist frem hele kretsløpet og prosessene bak maten, sier Bjerkan, om de nye lokalene på Lilleby.

foto
Her er nye Credo og Jossa Mat og Drikke, som skal ligge på hver sin side i verkstedhallen. Foto: ILLUSTRASJON: VEIDEKKE EIENDOM

Jossa mat og drikke vil bli større, mens Credo vil ha omtrent samme kapasitet som i dag. Verkstedhallen, hvor det fra 1948 ble laget landbruksmaskiner, er på 850 kvadratmeter. Men nye Credo skal ha plass til samme antall gjester som i dag, opptil 40. Nye Jossa Mat og Drikke får plass til flere enn dagens maks 60–70 gjester.

Tror gjestene følger med

Credo er rangert som Norges fjerde beste restaurant, ifølge restaurantguiden White Guide Nordic. Bjerkan frykter ikke at de skal miste gjester som følge av at de flytter fra Midtbyen til Lilleby.

- Jeg føler ikke at det er utfordrende. Det er bare litt lenger å gå, og de fleste gjestene kommer i taxi også i dag. Det er en fin spasertur fra Solsiden, sier Bjerkan.

På det tidligere industriområdet, hvor blant annet Lilleby smelteverk lå, er Veidekke Eiendom største utbygger. De skal bygge til sammen 1200 boliger her. Prosjekt- og analysesjef Thomas Myran i Veidekke Eiendom mener Lilleby blir stadig mer sentrumsnært.

- Ny bydel

- Trondheim sentrum vokser nordover, med blant annet Nyhavna. Vi ser restauranten på E.C. Dahls Bryggeri er positivt mottatt, og det har gått bra siden åpningen. Vi gjør dette for å skape en helt ny bydel, sier Myran, om å få inn restauranter i boligområdet.

Bygger klimavennlig, selv om kjøperne ikke vil betale for det.

Han håper det også gjør boligene lettere å selge.

- Jeg tror det betyr mye. Vi har solgt i underkant av 300 boliger. Credo blir nå en sterk bidragsyter til liv i bydelen, og det gir en stor merverdi for området, sier Myran.

foto
Bak Finnes Barnehjem ligger verkstedhallen.

Kan dyrke egne grønnsaker

De første årene Credo eksisterte, var det en bar i andre etasje i Ørjaveita som stengte sent. Bjerkan kan berolige boligkjøperne på Lilleby som frykter høy musikk og skrål til langt på natt inne i området.

- Det blir ikke bar som før i tiden, så det blir ikke bråk, sier Bjerkan.

Etter inspirasjon fra Bjerkans og Credos samarbeid med gårdene hvor de produserer de økologiske råvarene til restauranten, har Veidekke Eiendom startet Lilleby Hagelag. Laget tilbyr fra i vår de som flytter inn i de nye boligene og andre å dyrke egne grønnsaker i flyttbare kasser.

- Vil bli selvforsynt

I tillegg skal det dyrkes grønnsaker, bær og urter på grøntområdene rundt de to restaurantene.

- På Lilleby vil vi skape et grønt miljø der de ulike delene virker i symbiose, hvor alle ledd mellom bonden og kokken blir gjort synlig. Vi ønsker et miljø hvor lokalsamfunnet er delaktig i prosessene, for eksempel gjennom et andelslag, hvor vi i samspill dyrker egne grønnsaker for privat konsum. Vår fremtidsvisjon er å bli selvforsynt, sier Bjerkan.

Credo-kokk Håvard Klempe gikk til topps i økologisk konkurranse.

foto
Ved verkstedhallen åpnet Maskinparken sist sommer. Her er det sittegrupper, lekeapparater og en grill.

Åpner kafé i mai

Bjerkan og cateringselskapet hennes, Credo Ut På Tur, skal også drive kafé i Finnes Barnehjem, som ligger ved siden av den tidligere verkstedhallen hvor Credo og Jossa Mat og Drikke skal gjenåpne. Jugendbygningen hvor det ble drevet barnehjem fra 1907 til 1974, er for tiden under oppussing. Planen er å åpne kafeen i mai. Et yoga-institutt er allerede etablert i andre etasje av bygget, og det blir mulighet til å leie lokaler her til selskaper. Bjerkan vil drive med mer enn kafé i bygget.

- Dette skal være et lavterskeltilbud for alt fra barn til eldre. Det blir kafé, og folk skal kunne lære om mat og dyrking. Det kan være matkurs, kompostkurs og fermenteringskurs her. Vi ønsker at det blir attraktivt, og vi vil ha stor takhøyde, sier Bjerkan.

foto
I det tidligere Finnes Barnehjem skal Heidi Bjerkan åpne kafé, med uteservering. Foto: ILLUSTRASJON: VEIDEKKE EIENDOM

Hun ønsker også at råvareleverandørene til Credo, som stort sett er lokale gårder, også får vist seg frem på Lilleby.

- Vi håper å få til utsalg av varer og markedsdager, hvor folk kan kjøpe grønnsaker og kjøtt fra bøndene, sier Bjerkan.

Stengt i inntil ett år

Credo og Jossa Mat & Drikke stenger dørene i slutten av juni, og Bjerkan forteller at de ønsker komme på plass i de nye lokalene på Lilleby så snart som mulig, men at de foreløpig ikke har ikke satt en dato for nyåpningen.

- Alle de ansatte skal være med videre, ingen blir sagt opp. Kafeen på Finnes Barnehjem åpner i mai, og i tillegg jobber vi med å få til pop up-restauranter i både Oslo, Berlin og London, sier Bjerkan.

Det er til sammen 15 årsverk på Credo og Jossa Mat og Drikke.

Heidi satser også i Oslo.