Denne uka arrangeres Trondheim Playground, en femdagers festival for å sette teknologihovedstaden Trondheim i søkelyset. Tirsdag var det gründermesse på Scandic Lerkendal. Her var det utstillere fra både næringslivet og det offentlige, og flere foredrag med tema vekst og kapital.

Proneo som har kontorer i Verdal, Stjørdal og Trondheim er et av landets største innovasjons- og utviklingsselskap.

- Vi jobber med et 30-talls gründere i dag, og nå kan vi ha fått enda en spennende idé å jobbe med. Dette ble en fin morgen, sier Stein Morten Holberg, prosjektleder i Proneo med et smil. For tirsdag morgen sto han klar på stand, og like etter åpning stoppet gründer Simon Grevstad (31) opp foran ham.

Vil leve av ideen

- Jeg har en oppfinnelse som kan sende melding når en gassflaske i utelivsbransjen, typisk på et kaffebrenneri, er tom. Dette er umulig å se på flaskene. Men vi vil selge gassflasker som vet når det nærmer seg tomt, og så sendes det en melding til oss som kan komme og fylle på mer gass. Slik slipper kunden å tenke både på om det er mer gass igjen og om det snart må bestilles, sier Grevstad som er i ferd med å etablere et eget AS ut fra denne ideen.

Det gjør han sammen med tre andre, som alle fortsatt er studenter ved NTNU. Grevstad selv ble ferdigutdannet i vår og satser nå for fullt som gründer.

- Ja, jeg satser på å leve av dette. Det gjør de andre også, etter studiene. Vi har utviklet en prototyp som et kaffebrenneri skal begynne å bruke i september, og så vil vi utvikle ideen videre i samarbeid med kundene, sier Grevstad.

KRONIKK: For få gründere overlever

Nødvendig nettverk

Grevstad visste ikke om Proneo før han stoppet foran standen deres på Gründermessen.

- Det er svært nyttig å være på arenaer som dette, jeg får bygget nettverk og det er nødvendig. Det holder ikke å ha en god idé. Den må utvikles og selges, og det er jeg ikke like flink til, sier Grevstad.

Holberg i Proneo blir gjerne en sparringspartner.

- Vi vil komme i kontakt med gründere som har gode ideer og som er ambisiøse. Det er Simon, og nå har vi blitt enige om å møtes igjen for å se på om han og kompisene kan søke styret vårt om støtte. Får de dette så kan vi bidra med å utvikle en forretningsmodell, vi kan tilby lokaler og ettersom vi sitter på mye kunnskap kan vi bli en viktig sparringspartner, sier Holberg som fant to ting han likte særlig godt hos Grevstad.

- Vi har som krav til dem vi inngår et samarbeid med at de skal ha et betydelig ambisjonsnivå, de må være villige til å satse, og de må ha et produkt med stort markedspotensial. Har de det så kan vi være både til god hjelp og en djevelens advokat, sier Holberg fra inkubatoren Proneo.

LEDER: Teknomiljø med mange ideer, men med for lite kapital

Lavterskeltilbud til gründere

Mads Vold, som er primus motor for Gründermessen, likte det vellykkede møtet mellom gründer og sparringspartner.

- Kunnskap om forretningsutvikling er en mangelvare hos mange gründere. Målet med messen er å samle nødvendig kompetanse som gründere trenger på ett sted. Viktige aktører fra næringslivet, det offentlige og start up-miljøene får en arena til å dele nyttige råd og tips innen utvikling av egen virksomhet og nye muligheter med ny teknologi. Norge er under omstilling, og Gründermessen er et lavterskeltilbud for alle som enten er helt i startgropa eller som allerede har en etablert bedrift og er i vekst. Samarbeid og nettverk er helt sentralt for gründere, sier Vold om Gründermessen som ble arrangert for andre gang i Trondheim.