Jonas Helland har en solgrill og Adine Dørum en app for språkopplæring. De er begge studenter ved NTNUs entreprenørskole, og har fått lov til å bruke litt tid til å presentere seg for telenorsjefen. Begge trenger penger og hjelp til å nå ut til et større publikum. De er både interessert i pengene til Telenor, men også markedskunnskapene om Asia.

Adine Dørum (27) gründet appen Sounds Good da hun begynte ved Entreprenørskolen ved NTNU.

Konsernsjef Sigve Brekke fikk onsdag høre flere studenter fra Entreprenørskolen pitche sine bedriftsideer, og han likte det han hørte.

- Dere skal alle få toppscore for entusiasmen. Det er viktig, for enhver innovasjon starter med entusiasme, sier Brekke. Men han vet at entusiasme ikke er nok, det behøves også penger dersom en idé skal bli en suksessrik bedrift.

- Burde ikke vi i Telenor gi penger til de beste ideene? Jo det bør vi, og det skal vi. Vi kan tilby penger, vi kan samtidig tilby dere tilgang til kundene våre, noe som gir et stort marked å teste og selge ideer og vi kan bidra med kompetanse, sier Brekke foran studentene fra Entreprenørskolen.

LES ALLE SAKENE FRA OPPDRAG GRÜNDER HER

- De gode hjernene er på NTNU

Det Telenor vil bidra med er 500.000 kroner.

- Vi setter ned en jury, så kan dere pitche ideer til denne juryen, som så bestemmer hvem som skal få av pengene, Alt kan gå til en idé eller det kan deles på flere, det bestemmer juryen, sier Brekke.

At pengene går til nettopp NTNUs entreprenørskole er et bevisst valg.

- Vi har ikke samarbeidet med universiteter før. At det ble nettopp NTNU er naturlig,det er her de gode hjernene er, og det er også her i Trondheim vi i Telenor har våre forskningsressurser, sier Brekke.

Etter pitcherunden var Brekke tydelig imponert og ville snakke mer med flere av studentene.

- Jeg ble veldig imponert! Flere av ideene vi fikk pitchet her er veldig relevante for oss, og flere av dem kan vi tilby et marked i Asia, sier Brekke og viser særlig til solgrillen og språkappen.

Kan komme mer penger

Tidligere denne uka ble det kjent at Telenor kjøper opp selskapet Tapad for 3,1 milliarder kroner. Tapad er gründet av blant annet orkdalingen Are Traasdahl som ved salget innkasserte 1,5 milliarder kroner.

- Fant Telenor flere bedrifter å kjøpe opp her ved NTNU i dag?

- Tapad gir oss en god og nyttig teknologiplattform, men nå er det ikke slik at vi nødvendigvis behøver å kjøpe opp all kunnskap vi trenger. Vi vil like gjerne delta i utviklingen og derfor går vi inn med penger til NTNU for å sikre at de beste ideene får prøvd seg på ordentlig, sier Brekke.

Konsernsjefen legger til at det kan godt være det kommer mer penger etter hvert.

- I første omgang er 500.000 kroner en engangssum. Vi tester ut hva vi kan få ut av dette, og blir det en suksess kan det bli det kontinuerlig samarbeid, sier Brekke.

For studentene som ikke klarer å etablere egen bedrift vet Brekke også råd:

- De som ikke gjør det så bra som gründere ved Entreprenørskolen kan begynne å jobbe i Telenor. Telenor står foran en revolusjonerende reise, og nå går alt ekstremt fort. Vi behøver de gode hjernene, sier Brekke.

Hjelp til å nå ut i Asia

Jonas Helland presenterer solgrillen som firmaet One earth designs står bark. Her kan folk lage mat med energi direkte fra sola. Siste nytt er at de også har laget et magasin som lagrer solkraften, og gjør at du også kan lage mat om kvelden etter at sola har gått ned. I tillegg er det mulig å lade telefonen fra det samme magasinet, forteller Jonas Helland. Særlig i land med dårlig strømtilførsel og mye sol, regner han med at solgrillen kan komme til stor nytte.

Til nå har One earth designs solgt 1500 solgriller globalt, forteller han. I Norge er prisen 5000 kroner. Det tror han er for dyrt for folk flest for eksempel i India.

Derfor inviterer han Telenor til å bli med - både for å få gjort grillen billigere, og for å få hjelp til å nå ut i det asiatiske markedet der Telenor er stor.

Marina Santos Hagen i selskapet Orbit kan presentere en sportsjournalistrobot. Roboten skal kunne produsere enkle saker raskt og feilfritt. Slik kan journalister få frigjort tiden til grundigere arbeid. Hun kan fortelle telenorsjefen at de allerede har solgt en pilot til nyhtesbyråret NTB. Der skal roboten lage saker fra den norske Tippeligaen i 2016.

Sounds Good er en app for språkopplæring. Adine Dørum, som står bak appen, forteller at appen gir ulike språkøvelser til en kineser og en italiener som skal lære seg norsk. På bakgrunn av det opprinnelige språket, vet appen hvilke lyder som er spesielt vanskelig i det nye språket.

Journalistrobot: Marina Santos Hagen og firmaet Orbit har laget en robot som kan gjøre undertegnede arbeidsløse. Foto: Kim Nygård
Før presentasjonen: Adine Dørum forbereder seg til å selge språkappen Sounds good til telenorsjefen. Foto: Kim Nygård