«Shit, dette blir dyrt!»

Det tenkte Silje Havdal som er forbrukerøkonom i BN Bank i Trondheim da hun skulle bli mamma for første gang.

- Jeg ble mamma sommeren 2015 og ble overrasket over mye det koster å ha barn. Ikke bare alt utstyret som må kjøpes inn i forkant, men også de løpende kostnadene som kommer etter hvert, sier Havdal og henter sønnen Filip i Tonstad barnehage.

Det første året koster babyen nesten 50 000 kroner. Derfor har denne barselgruppa også kjøpt mye brukt til sine barn.

Filip har blitt ett år, og leker lykkelig i regnsett kjøpt brukt på en kjøp- og salgsgruppe på Facebook. Formiddagsduppen ble tatt i barnevogn kjøpt på Finn.no.

- Alt må ikke kjøpes nytt, det går an å gjøre det så billig som mulig. Vi har kjøpt alt av både klær, utstyr og leker brukt, sier Havdal. Det har krevd en del planlegging, men det har mest av alt spart henne og samboeren for mange penger.

Ser en holdningsendring

- Før Filip kom kjøpte vi omtrent alt av babyutstyr brukt via Facebook, og det sparte vi mer enn 20 000 kroner på, sier Havdal. Nylig begynte sønnen i barnehage og mye måtte skaffes før oppstart. Også dette ble kjøpt brukt.

- Vi har spart mye også her. For eksempel kjøpte vi nylig vinterdress og en del barnehageklær brukt. Jeg vil anta at nyprisen på det vi kjøpte ligger på rundt 3000 kroner. Vi betalte bare 700 kroner, så også her ble det spart 2300 kroner, sier Havdal.

Forbrukerøkonomen tror mange foreldre rett og slett ikke er klare over mye man faktisk kan spare.

- Jeg kjøper stort sett alt via Facebook, og er blant annet medlem i en gruppe for kjøp og salg av babyutstyr i Trondheim. Denne har nærmere 12 000 medlemmer. Det viser at det er et stort marked for brukt utstyr, og jeg vet at mange også bruker Finn.no, sier Havdal som også mener det er en holdningsendring blant småbarnsforeldre.

Barn vokser fort

- Jeg synes det er helt supert at det å handle brukt ikke lenger er forbundet med å være gnien eller å ha lite penger, men at det faktisk har blitt populært. Jeg synes også det er betryggende at flere er bevisste rundt pengebruken. Vi ser det på andre tall også, at vi bruker mindre både på ferier og julegaver. Flere har nok skjønt at det kan bli tøffere fremover også her i landet, sier Havdal.

Og én ting er forbrukerøkonomen i alle fall sikker på, det er at det ikke er det små selv som ønsker alt nytt.

- De er jo blide uansett og bryr set stort sett ikke om hva de har på seg, og så vokser de så fort også. Det er jo også et stort marked for merkeklær til barn, noe jeg personlig synes er helt vanvittig. Dersom foreldrene kjøper merkeklær til babyer vil de få barn som også blir opptatt av det senere, og det er ikke sunt for samfunnet. Derfor mener jeg det er på tide å få mer oppmerksomhet rundt det å kjøpe brukte klær, som er motpol til det å handle merkeklær, sier Havdal.

- Går sport i det

Ikke alt Filip har er brukt, for eksempel kjøpes alle sko nye og før fødselen ble en bilstol kjøpt ny. Ny, men på salg.

- Bruk tid og let etter tilbud, råder Havdal som kjøpte bilstolen da hun bare var tre måneder på vei.

- Da var det et godt tilbud. Dette var også rett før jul, så vi passet på å ønske oss noe av det vi behøvde som julegaver, sier Havdal.

Å kjøpe brukt og følge med for å få de beste tilbudene er gode sparetips, men det krevet også en del mer jobbing enn å bare stikke innom butikken.

- Ja, det tar tid, men det er det verdt. Vi sparte 20 000 kroner på å kjøpe babyutstyret brukt, du må jobbe en god del for å tjene det. Mange tenker at en hundrelapp her, og en annen der, ikke er så mye. Men nå alle hundrelappene legges til sammen kan det ha blitt ganske mye. Tar du dette på alvor, blir det moro også. Det går litt sport i å få det billigst mulig, sier Havdal.

Sparetips til småbarnsforeldre

Forbrukerøkonomen og mammaen har noen gode sparetips til dem som har små barn eller venter smått:

- Jeg ser at enkelte har to sett med regntøy, dresser, støvler og andre sko slik at man har klær og sko både hjemme og i barnehagen. Personlig mener jeg at dette er unødvendig. Vi tar med de klærne vi har behov for, hjem igjen, og det fungerer veldig fint, sier Havdal. Hun har også merket seg at å arve er god økonomi, men da kan det være greit å holde seg unna rosa og lyseblått.

- Jeg er ingen tilhenger av begrepene jente- og guttefarger og mener det går helt fint at jenter går i blått og gutter i rødt. Men om noen vil helgardere seg, og gjøre det lettere å la søsken av ulike kjønn arve av hverandre, kan det være lurt å kjøpe ullklær og andre dyre plagg i kjønnsnøytrale farger. I tillegg er klærne da mer lettsolgt dersom du senere ønsker å selge dem, sier Havdal og neste tips er nettopp å selv selge videre.

- Selg unna ting du ikke bruker lengre. Nå har ikke vi solgt unna så mye babyutstyr enda, siden det er greit at ting kan gå i arv til nestemann, men når vi er ferdig med babytiden kommer vi utvilsomt til å selge mye videre. Da får man igjen litt av pengene man har brukt, og kan bruke disse til nye bruktkjøp. På denne måten ender man opp med å bruke svært lite penger, sammenlignet om man kjøper alt nytt og ikke selger tingene videre når det ikke lengre er i bruk.

Havdal har merket seg at det ikke er så mye klær å få kjøpt til litt større barn, men her er det andre utgiftsposter som kan holdes nede.

- Det ligger mange sykler, ski og akebrett ute til salgs. Brukt, men like gode, og mye billigere enn om de var kjøpt nytt.

Kostbare barnevogner: Philip har barnevogn i barnehagen, og også denne har mamma og forbrukerøkonom Silje Havdal kjøpt brukt. Foto: Richard Sagen