I lystgården Saxenborg i Rønningsbakken 4 like ved Innherredsveien i Trondheim har snart 90 år gamle Harald Carstens bodd storparten av livet.

En av hans store kampsaker opp gjennom årene har vært å bevare den gamle lystgården fra 1812, som har vært i familiens eie siden 1837. Han reagerer sterkt på planene som foreligger om å bygge to boligblokker på henholdsvis fem og seks etasjer på tomta foran gården mot Innherredsveien.

- Utbyggingsplanene er et slag mot kulturarven vår. Når man skal sørover fra Trondheim lyser Saxenborg opp mot deg. Blokkene vil ødelegge både utsikt og innsyn for både oss, naboene og alle som passerer i Innherredsveien. Det er forferdelig. Gården blir fullstendig bygget inn, sier Carstens.

Se de planlagte blokkene fra flere vinkler i det store bildegalleriet øverst i saken. Her kan du også se flotte bilder fra Saxenborg lystgård.

50 boliger

Det er eiendomsselskapet Innherredsveien 103 AS som planlegger å bygge på tomta hvor det i dag ligger et industribygg med bilverksteder og bilutleie. Daglig leder i selskapet, Halstein Kvisvik, er uenig i at planene fører til at Saxenborg blir bygget inn.

- Vi har benyttet Voll arkitekter for å utforme to bygg med luft mellom som skal ta hensyn til både Saxenborg og andre naboer i området. Vi mener det er forsvarlig å oppføre byggene sett opp mot sol- og skyggeforhold og andre virkninger de har på nabolaget. Totalt mener vi at Saxenborg gård kommer bedre frem enn den gjør i dag, sier Kvisvik.

Går planene gjennom, vil det bli bygget totalt 50 ny leiligheter av forskjellig størrelse i Innherredsveien. I byggenes første etasje legges det opp til å bygge en parkeringsplass.

Nabolagsaksjon

Det er Carstens som i dag bor på Saxenborg, men gården er solgt til ekteparet Torgeir og Jorunn Moslet. En av grunnene til at de fikk kjøpe gården av Carstens, var interessen og kunnskapen deres om bygningsvern. Begge jobber på ulike områder med restaurering av gamle bygg. Sammen med Carstens har de startet en nabolagsaksjon for å få satt en stopper for utbyggingene.

- Om man ser aksen Bakklandet, Møllenberg, Rosendal og helt ut hit til Saxenborg, utgjør Saxenborg den naturlige avslutningen av det som er Nord-Europas lengste sammenhengende trehusbebyggelse. I dag har Saxenborg utsikt, men like viktig, innsyn, i to etasjer. Gården er en naturlig fasade mot Innherredsveien. Det blir det slutt på om blokkene bli bygget, sier Torgeir Moslet.

- Dette er den best bevarte lystgården i Trondheim. Fasadene er de samme og våningshuset, stallen, fjøset, låven, vognskjulet og størhuset står akkurat som det har gjort siden begynnelsen. Vi har sett hvordan andre lystgårder, som for eksempel Louiselyst på Leangen, har blitt fullstendig bygget inn. Vi vil forhindre at dette skjer med Saxenborg, fortsetter han.

- Men det står allerede et bygg på tomta i dag som i hvert fall delvis skjuler innsyn til Saxenborg. Hva ønsker dere skal skje med tomta?

- Vi mener at det må gå an å gjennomføre prosjektet ved å sette opp en trebygning over to til tre etasjer som tar hensyn til strøkets karakter. Går ikke det, ønsker vi at bygget blir stående slik det er i dag, sier Moslet.

- Tre etasjer er ikke fortetting

Kvisvik avviser at det ville vært bedre å bygge i tre etasjer.

- Dette er et område som i kommuneplanens arealdel er definert til sentrumsformål. I Trondheim kommunes fortettingsstrategi er det nettopp her man ønsker at det skal bygges nye boliger. I tillegg er Innherredsveien en åre for kollektivtrafikken, og det passer godt inn i miljøaspektet. Dette er et av stedene man per definisjon skal fortette, og da må man bygge høyt skal det gjøre noen forskjell. Det er ikke økonomi i å bygge over tre etasjer, og det er heller ikke fortetting, mener Kvisvik.

Det er Puls Eiendom sammen med Torbjørn Torske prosjektutvikling som siden starten av 2000-tallet har eid tomta gjennom selskapet Innherredsveien 103. Kvisvik sier at det ikke er noe alternativ å la tomta stå som den er i dag.

- Bygget som står der bærer preg av forfall. Vi har brukt hver krone vi har hentet inn til å forvalte bygget. Det er ikke forsvarlig å holde eiendommen slik den er. Vi mener de nye byggene vil bli en forskjønnelse for bydelen. Så skjønner jeg at naboer kan være uenige, men vi vil fremme forslaget slik det er lagt frem til nå, så får vi en demokratisk prosess på det, sier Kvisvik.

Reguleringsforslaget for tomta kommer sannsynligvis opp i bygningsrådet 1. september. Før saken kommer opp, vil Moslet har politikerne på befaring.

- På vegne av nabolagsaksjonen Saxenborg kommer vi til å invitere politikerne til gården for en befaring i forkant av møtet. Dette vil skje 25. august, forteller Moslet.

Jorunn Mostlet, Harald Carstens (i midten) og Torgeir Moslet er sterke motstandere av planene om å bygge boligblokker over henholdsvis fem og seks etasjer mellom Innherredsveien og Saxenborg lystgård. Det er i dag Torgeir og Jorunn Moslet som eier gården, mens den er bebodd av Carstens. Foto: Adresseavisen, Foto: KRISTIAN HELGESEN, Adresseavisen