- Jeg mistenker en overetablering i Trondheim og Midtbyen. Kanskje har vi for mange kafeer, bakeri og restauranter i forhold til folketallet, men jeg håper at jeg tar feil, sier Kjersti Flatås.

I november 2020 åpnet hun Café Moulangerie, som selger croissanter fra eget bakeri.

Folk og arbeidsplasser ser ut til å være på vei tilbake til Midtbyen, etter flere år med nedgang.

Ved utgangen av fjoråret hadde 18 350 personer sitt arbeidsforhold i Midtbyen; Cirka 1000 færre enn før pandemien. Nedgangen kan forklares med et høyt antall permitterte i hotell- og serveringsbransjen.

Antallet butikker og restauranter er redusert med cirka 60 siden 2017, men en del større forretninger har kommet til.

Les flere tall og fakta fra Midtbyregnskapet lenger nede i saken.

Overetablering: Flatås er redd Trondheim ikke har nok innbyggere til å holde liv i alle kafeer og butikker. Foto: Stian Hansen

Mindre ute

Bakeriet ved Mo Gård på Melhus har produsert croissanter siden 2018. Salget til hoteller og restauranter tørket inn da Norge stengte ned. Kjersti Flatås så seg nødt til å komme nærmere kundene.

Løsningen ble utsalget i Thomas Angells gate.

– Inntektene har gått veldig opp og ned. Vi permitterte i to runder, men stengte aldri og alle har fått lønn, forteller Flatås under en liten pause fra kassa.

Fjoråret endte ifølge eieren med et lite overskudd, og kundestrømmen har tatt seg opp den siste måneden.

– Jeg tror og håper alle kommer tilbake til byen og til den normalen vi hadde før, men det kan ta litt tid, sier hun.

Croissantbakeren er redd folk har fått andre vaner behov.

– Vi er mye mindre ute enn før. Det sitter lengre inne å bestille en billett til kino eller teater.

Kinoene, museene (inkludert Rockheim) og Nidarosdomen mistet alle cirka halvparten av kundene sine i fjor målt mot 2019.

Få konkurser

Færre butikker betyr ikke mer ledig areal. For eksempel har Mercursenteret gått fra 22 til tre butikker, men er likevel fylt opp.

Antall konkurser har vært historisk lavt under pandemien. I perioden har staten latt bedrifter utsette innbetaling av avgifter og gitt kriselån som på et tidspunkt må betales tilbake.

– Det er positivt med mange nye tilskudd i byen, men med et såpass lavt folketall, vil det kunne gå utover noen. Da tror jeg i hvert fall at vi er avhengig av økt turisme og større aktivitet, sier Flatås.

Og legger til:

– Men pandemien er over, det er vår, og vi må ha trua!

Doblet vinsalget

Handelen i Midtbyen var tolv prosent bedre i første halvår 2021 enn samme periode året før, og lå kun en prosent under første halvår 2019.

Målt mot første halvår 2019 har Vinmonopolet økt sin omsetning med hele 116 prosent. Det framgår av det ferskeste Midtbyregnskapet. Endelige tall for hele fjoråret, er ikke tilgjengelig.

I 2021 var det totalt 97 uteserveringer i Midtbyen, tre flere enn året før. Fem av uteserveringene ble etablert det året. Fire la ned.

Tallene i Midtbyregnskapet inkluderer kun butikker innenfor elveslyngen; altså ikke Solsiden eller Bakklandet.

Nysatsing: Sophia Talmo driver en av Maanestens to trondhemsbutikker. Foto: Stian Hansen

Foretrekkes av flere

Maanesten åpnet sine to første trondheimsbutikker i fjor. Sophie Talmo jobber på avdelingen i Nordre gate.

– Her har det gått greit. De siste månedene har vært stabile, sier Talmo, og tror kjedens sterke merkenavn har gitt butikken god drahjelp.

Øverste del av Nordre gate er det mest likte byrommet i hele Trondheim by, ifølge en spørreundersøkelse utført i forbindelse med Midtbyregnskapet.

Litt flere folk foretrekker Midtbyen som handlested nå enn før pandemien (18 prosent i fjor, 15 prosent i 2019).

Opphørssalg: Ikke alle har knalltall å juble over. Flere skobutikker har gitt opp Trondheim. Deriblant Bianco på Trondheim Torg og Din Sko i Nordre gate. Foto: Stian Hansen

Gledelig

Kirsten Schultz er daglig leder for Midtbyen Management. Hun mener Britannia er mye av grunnen til at nedgangen i antall butikker og restauranter ser ut til å ha stoppet opp.

– Butikkdrivere opplever mer trafikk som følge av hotellet. Sett over tid så er trenden færre butikk- og restaurantansatte, og flere på kontor. Etterspørselen etter sentrale kontorlokaler har økt. I tillegg er Olavshallen nå full av liv med til sammen åtte spisesteder, forteller hun.

Hun legger til at det vil være arrangementer nesten hver helg på det nye Torvet gjennom sommerperioden.

– Sånn var det ikke under pandemien. Det er også gledelig at de som bruker Midtbyen er svært fornøyd med servicenivået og handlemiljøet samt utvalg av butikker, sier Schultz.

Hotell-effekt: – Midtbyen mistet tusen arbeidsplasser under pandemien, men de fleste er nå tilbake eller på vei tilbake, sier Kirsten Schultz. Hun tror Britannia har mye av æren for de siste års fine utvikling. Foto: Stian Hansen

Færre steder å sette bilen

Folk som er avhengige av bil for å komme til byen, får stadig dårligere kår.

På ti år har 400 parkeringsplasser forsvunnet fra gateplan. Parkeringshusene hadde 1528 plasser ved utgangen av fjoråret; noe mindre enn tidligere år. Samtidig har luftkvaliteten blitt bedre, og antallet sykkelparkeringer øker årlig.

Seks av ti i Trondheim mener parkeringsmuligheter er viktig for valg av handlested. For bosatte i randkommunene gjelder dette åtte av ti. I store deler av fjoråret ble folk anbefalt å ikke benytte buss.

Det står i Midtbyregnskapet, som er et samarbeid mellom Trondheim kommune, Midtbyen Management og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.