Ved hjelp av automatiserte kamera og intelligent teknologi skal selskapet MyGame AS produsere og strømme breddekamper fra hele Norge.

– Vi i MyGame har sammen med de forskjellige forbundene blitt enig om at det skal installeres såkalte sportskameraer rundt om på norske arenaer. Det er snakk om tusenvis av kameraer som skal ut, sier Bernhard A. Steen, sportsdirektør i MyGame, til Fosna-Folket.

Flere idretter

Selskapets største eier er TV 2 og det er TV 2 Play som benyttes som avspiller for kampene.

Med den eksklusive tiårsavtalen med Norges Håndballforbund betyr det at det er MyGame/TV 2 som har rettighetene til å vise kampene fra aldersbestemt og lavere divisjoner i håndballen de neste ti årene.

I tillegg til håndball-avtalen har MyGame inngått rettighetsavtaler med Norges Ishockeyforbund, Norges Basketballforbund, Norges Volleyballforbund og Norges Bandyforbund.

– Helhetlig produkt

I Ørland Sparebank Arena på Brekstad henger det nå et sportskamera, som altså skal vise breddehåndball de neste ti årene. Steen opplyser om at kameraet ble satt opp torsdag, og at alt er sjekket og i orden.

Dermed skal kampene til J16-laget til Ørland Ballklubb sendes på MyGame/TV2s plattform når de spiller i den nasjonale Bringserien i helgen.

Ørland Ballklubb J16 etter at de kvalifiserte seg til Bringserien. Øverst fra venstre: Annbjørg Skaget, Hedda Borg Nilsen, Erica Hammer, Sara Gjelvold, Ingalill Hovde Sigurdsen, Frida Overland, Maike Bierstekers Kotte. Nederst fra venstre: Lotte Hovde, Ida Karin Grøntvedt-Brødreskift, Mathea Sandvik Nordaas, Hanne Glørstad, Angelica Bautista Quinto. Foto: Ola Bjerkevoll / FF

– I helgen skal vi bare filme i Bring- og Lerøyserien. Det er mange som kommer og ønsker at deres lag skal filmes, sier Steen.

– Ulike lag har hatt kamerainstallasjoner i sine haller før, men nå blir det et helhetlig produkt hvor du skal kunne se all breddeidrett fra 15 år og oppover med ett abonnement, sier sportsdirektøren, og opplyser at de skal utvide hva de viser på et senere tidspunkt.

Slik ser kameraet ut. Foto: Ola Bjerkevoll

– Hvordan kan kampene sees?

– Du må være MyGame-bruker. Du kan laste ned appen vår og så må du registrere deg og opprette abonnement på TV2 Play, da det er det vi har brukt til å bygge systemet vårt. Da kan du se kamper på alle plattformer som støtter TV2 Play, sier Steen.

– Mediebruken endrer seg

Han sier selskapet satser som de gjør for å minske frafallet i idretten og øke rekrutteringen.

– Vi tror vi klarer det ved å filme kamper på alle nivåer. Vi lever i en verden hvor mediebruken endrer seg kraftig hvor barn og unge følger med på internasjonale medier. Vi tror det er lurt å få kontroll på filming i kamper og ha fokus på personvern, slik at folk som ikke bør filmes ikke blir filmet, og at det er mulig å reservere seg, sier Steen.

Kameraet henger over den midterste banen i Ørland Sparebank Arena når banene er delt inn i tre, og vil være ved midtstreken når banen går på langs av tribunen. Foto: Ola Bjerkevoll

De første kameraene kom opp i haller rundt om i landet i fjor høst, og ifølge Steen har det ikke påvirket besøkstallene på kampene.

– Breddeidrett er kjekkest å kunne se live. Men vi ser at spillere ser seg selv etterpå og at de som er familie eller venner som ikke kan komme på kamp, ser det hos oss, sier han.

Teknologi

Kameraet som henger i hallen står ikke på hele tiden, forteller Steen.

Det skrur seg på og begynner å filme når sekretariatet på kampen starter kampen inne i håndballens elektroniske kamprapporteringsprogram.

Kampene vil ha lyd fra arenaene, men vil være ukommenterte.

– Vi har sett at teknologien nå er på et nivå hvor det er mulig å installere kameraer i hallene. Vi tar hele investeringen, klubben trenger bare strøm og internett, så får klubbene 20  prosent av inntektene når lagene deres spiller, sier Bernhard Steen.