- Jeg håper at Powel bruker ideen vår om å finne avløpsvann på avveie, sier Sander Nordeide.

Sammen med 25 andre har han på fredag siste arbeidsdag i sommerjobben hos IT-bedriften som har hovedkontor i Klæbuveien i Trondheim. Responsen fra Powels sjef, Bård Benum, tyder på at ønsket fra Sander blir fulgt.

LES OGSÅ: NTNU bruker verdensstjerner

- Jeg er veldig imponert

- Dette er én av flere ideer vi kommer til å forfølge. Jeg er veldig imponert av hva de greier å komme opp med på seks uker, sier Benum.

De fleste studenter og skoleelever har sommerjobb for å ha til mer enn det foreldre og Lånekassen drysser over dem. Powel har i mange år engasjert studenter til sommerjobb, men ikke for å erstatte fast ansatte som har sommerferie. I tillegg til jobb og lønn får sommervikarene i Powel en ordentlig faglig utfordring.

LES OGSÅ: Etterlyser flere store teknoselskaper

Skal lage algoritmer

Powel er et IT-selskap som leverer programvare til energibedrifter og andre virksomheter som styrer kritisk infrastruktur som bredbånd, fjernvarme vann og avløp.

- I år har vi tatt sommerjobbingen litt lenger enn før. Vi har bedt sommerjobberne komme opp med nye, konkrete forretningsmuligheter. Og de har levert. Vi har satt studentene i tverrfaglige grupper. De har fått helt frie tøyler. Det eneste premisset vi har satt er at forretningsmulighetene skal innebære bruk av det som kalles maskinlæring, der et dataprogram, en algoritme, gjør det mulig å finne mønster og forstå store datamengder, sier Bård Benum.

LES OGSÅ: - Trondheim i perfekt posisjon til å bli teknohovedstad

Vil finne lekkasjer

Gruppen til Sander Nordeide, Julie Gade Gørbitz, Anne Danielsen, Mari Nyhaug og Ragnhild Finsveen Liven har kommet opp med en løsning til hvordan kommuner kan finne ut hvor det er lekkasje i avløpsrør. Løsningen er basert på at hvis temperaturen på avløpsvannet er lavere eller høyere enn normalt, kan det være tegn på lekkasje.

- Vi foreslår å lage en algoritme der vi legger inn temperaturmålinger og andre data om avløpsrørene, sier Sander.

Powel-gruppen har i sommer hatt tett samarbeid med Skedsmo kommune i Akershus for å utvikle løsningen.

- Marco Westergren i Skedsmo har vært helt fantastisk. Han har vært engasjert og utrolig hjelpsom, sier Mari.

Sensorer i rørene

For å avsløre lekkasjer med denne metoden må det installeres sensorer i avløpsrørene. Det vil koste penger, men de fem sommerjobberne påpeker at det også koster penger for kommunene å la være å finne lekkasjer.

- Avløpsvann på avveie er et hygieneproblem. Siden vann- og avløpsrør ofte ligger ved siden av hverandre, kan lekkasjer forurense drikkevann, sier Anne.

Hun er den av de fem som har bredest faglig bakgrunn for sommerjobben. Anne studerer ved bygg og anlegg, med spesialisering innen vann og avløp. I høst skal hun starte på masteroppgaven om nettopp avløp. De fire andre studerer industriell økonomi (Sander), energi og miljø (Julie), nanoteknologi (Mari) og industriell design (Ragnhild).

LES OGSÅ: Hallgeirs tips til studenter som vil unngå luksusfellen

Håper på utskifting

De fleste andre som har hatt sommerjobb i Powel i år er også studenter ved NTNU.

- Siden vi studerer på ulike linjer har dette i stor grad vært et tverrfaglig arbeid, sier Ragnhild. Som student på industriell design har hun blant annet utdanning i prosjektarbeid og innovasjon. Hun har derfor hatt rollen som koordinator og prosessleder i gruppen.

De fem håper at Powel tar opp ideen deres. Sommerjobberne håper også at metoden de foreslår vil sette fart i utskiftingen av avløpsrør.

- Hvert år blir i gjennomsnitt i Norge 0,61 prosent av alle rør skiftet. Med den takten vil det ta 200 år før alle avløpsrør er byttet ut. Når vi vet at et rør typisk har en levetid på 100 år, ser vi at det går for sakte, sier Ragnhild.

Trefall og trading

Dette er to av de andre ideene som Powel har fått fra sommervikarene:

En metode med å bruke laserskanning, en slags tredimensjonale bilder, og andre former for data for å skaffe mer presis kunnskap om hvilke trær som kan falle over strømlinjer. Energiselskaper er blant Powels kunder, og trefall er en hyppig årsak til strømbrudd. Det som både er krevende og som kan skape nye forretningsmuligheter er å se hva slags informasjon som er nødvendig og hvordan data kan brukes for å se hvor det er risiko for trefall.

En annen gruppe sommervikarer har sett på hvordan datamaskiner automatisk kan handle (trade) elektrisk kraft. Støtteverktøyer for energihandel er et forretningsområde i Powel. I dag gir IT-verktøyene beslutningsstøtte for medarbeidere som tar avgjørelsen og foretar handelen. Snart kan også selve beslutningen om kjøp og salg bli tatt av en datamaskin.

Knoppskyting fra Sintef

Powel ble startet i 1996 som en knoppskyting fra Sintef. Selskapet har 460 ansatte og virksomhet i sju land. I fjor var omsetningen 560 millioner kroner, som er 48 millioner høyere enn i 2015. Powel ledes fra Trondheim. Bård Benum er administrerende direktør.

Vi har svært stor nytte av det studentene gjør, sier Bård Benum.