Lien sier samtidig at rundt 60 personer skal jobbe i driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet ved oppstart, og at de skal ha tilhold ved Det norskes hovedkontor i Trondheim.

Det kommer frem i et brev fra statsråden til energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Da Stortinget godkjente Det norskes utbyggingsplan for Ivar Aasen-feltet lå det som forutsetning at det skulle driftes fra Trondheim, og flere politikere reagerte kraftig da det i vinter ble kjent at fem stillinger havner i Stavanger.

Eva Kristin Hansen og Marit Arnstad (Sp) sendte nylig inn et privat forslag i Stortinget, der de ber regjeringen stille som vilkår for videre utvikling av feltet at hele driftsorganisasjonen legges til Trondheim.

Oppretter fellesenhet

Men i brevet fra Lien defineres ikke stillingene i Stavanger som en del av driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet, men som del av en «enhet som skal yte felles tjenester til alle felt». Dermed bryter heller ikke Det norske med rammene som er gitt av myndighetene.

- Som det framgår av brevet til komiteen planlegger Det norske en driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet som fra produksjonsstart vil bestå av om lag 60 personer. Disse vil alle ha arbeidssted ved selskapets hovedkontor i Trondheim. Jeg vurderer operatørens planer for driftsorganisasjon for Ivar Aasen-feltet til å være i tråd med den godkjente utbyggingsplanen, sier Lien i en uttalelse via departementets kommunikasjonsavdeling.

Eva Kristin Hansen reagerer kraftig på brevet, og mener Lien uthuler Stortingets vedtak gjennom å akseptere Det norskes organisering.

- Han stiller seg helt passivt til det Stortinget har vedtatt. Hvis det er slik regjeringen forholder seg til vedtak, så blir vi på Stortinget nødt til begynne med detaljstyring, sier Hansen, og bruker begrepet «lurifakseri» om brevet.

Hun opplever ikke at brevet fra Lien er en garanti for at driftsorganisasjonen skal være i Trondheim.

- Han bare aksepterer hva Det norske har bestemt seg for å gjøre. I første omgang er det bare snakk om fem stillinger, men vi skjønner alle at jobber trekkes bort fra Trondheim, sier Hansen.

Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) sier at hun ser på innholdet i brevet som en ansvarsfraskrivelse fra Lien.

- Jeg synes statsråden viser liten vilje til å gå inn i realitetene, og jeg ser på dette som en uthuling av stortingsvedtaket. Det synes jeg er sterkt beklagelig, sier Ottervik.

Hun er redd dette åpner opp for at oljeselskapene kan tøye vedtak enda lengre.

- Her kreves det at vi fremover er på vakt, og kanskje må vi be stortingsrepresentantene våre om mer presise vedtak fremover, sier Ottervik.

Egne ansatte og innleide

I brevet kommer det frem at det har vært kontakt mellom Det norske og Olje- og energidepartementet (OED), der oljeselskapet har opplyst at driftsorganisasjonen vil bestå av egne ansatte og innleide konsulenter som vil ha arbeidssted ved hovedkontoret i Trondheim.

Ivar Aasen-feltet er planlagt satt i drift mot slutten av dette året, og ifølge brevet er det planlagt en bemanning i driftsorganisasjonen på rundt 60 personer. Selskapet mener at dette kan reduseres når feltet kommer i en stabil driftsfase.

Fellesenheten i Stavanger skal utføre spesialistjenester både for Ivar Aasen-feltet og Alvheim-feltet der Det norske også er operatør. Denne organiseringen bidrar til en mer effektiv utnyttelse av ressursene, ifølge brevet fra statsråden.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske sier at holdningen fra Lien er i tråd med det selskapet har sagt tidligere, og at dette er tekniske støttefunksjoner både for Ivar Aasen- og Alvheim-feltet og eventuelle nye utbygginger.

- Samtidig understreker dette bare ytterligere at driftsorganisasjonen skal ligge i Trondheim, noe vi også har sagt tidligere, sier Brøske.

- Tydelig signal

Stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten (H) fra Sør-Trøndelag, som sitter i energi- og miljøkomiteen, sier at Lien nå slår fast at driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet skal ligge i Trondheim.

- De fem stillingene er ganske underordnet spørsmålet om hvor driftsorganisasjonen skal ligge. Det er prinsippet vi diskuterer, og vi håper dette er et tydelig signal til andre oljeselskaper, sier Aarbergsbotten.

På vakt: Ordfører Rita Ottervik blir ikke beroliget av brevet fra oljestatsråden. Foto: Terje Visnes
Skuffet: Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen (Ap) mener Lien huler ut Stortingets vedtak. Foto: NTB Scanpix