Alle særavgiftene er i utgangspunktet oppjustert med 1,6 prosent for å ta hensyn til forventet prisvekst neste år.

Her er de viktigste skatt- og avgiftspunktene og flere endringer for privatøkonomi i neste års statsbudsjett.

Les alle våre saker fra statsbudsjettet 2018 her.

Skatt på inntekt litt ned

Skatten på allminnelig inntekt kuttes i 2018 som i år, med ett prosentpoeng.

Formuesskatt ned for aksjer

Regjeringen vil gjøre det mer gunstig å eie aksjer og driftsmidler. Aksjeeiere skal bare måtte betale formuesskatt for 80 prosent av aksjenes reelle verdi. I 2017 er det innført en verdirabatt på 10 prosent. Bunnfradraget for formuesskatten videreføres på 1,48 millioner kroner etter å ha blitt kuttet fra 1,4 millioner i 2017-budsjettet.

Skatteklasse 2 avvikles

Dersom skatteklasse 2 fjernes, som regjeringen foreslår, vil det få betydning for ektepar der den ene er hovedforsørger og den andre har lav inntekt. Maksimal skattefordel for et ektepar av å bli skattlagt i skatteklasse 2, er om lag 6 000 kroner i 2017.

«Tesla-avgift»

Å kjøpe tunge elbiler skal bli dyrere, mener regjeringen, og fjerner avgiftsfritak for de tyngste elbilene. Dette blir i realiteten en avgift som rammer Tesla-kjøpere, ettersom disse elbilene er de tyngste i markedet. En Tesla Model X vil bli over 70 000 kronerdyrere med denne avgiften. For en Model S vil det bety noen tusenlapper i prisøkning. Regjeringen foreslår imidlertid også at elbiler fritas fra omregistreringsavgift og trafikkforsikringsavgift.

Drivstoffavgiften stille

Avgiften på bensin og diesel økes kun med en prisjustering på henholdvis 1,5 og 1,6 prosent neste år.

Årsavgift blir forsikringsavgift

I 2018 erstattes årsavgift for kjøretøy med trafikkforsikringsavgift. Avgiften prisjusteres med 1,6 prosent for bensin- og dieselbiler, traktorer og mopeder, og med 1,7 prosent for motorsykler. Regjeringen foreslår at elbiler fritas fra trafikkforsikringsavgift og omregistreringsavgift.

Barnehageplassen dyrere

Maksprisen for en heltids barnehageplass kan bli 180 kroner dyrere neste år. Regjeringen foreslår at maksprisen øker fra 2730 kroner i måneden til 2910 kroner. Regjeringen viderefører det nasjonale kravet til redusert foreldrebetaling og ordningen med gratis kjernetid for tre-, fire- og femåringer i familier med lav inntekt.

Kontantstøtte - uendret

Regjeringen foreslår ingen endring i satsen for kontantstøtte. De mener innføring av botidskrav for mottakere av kontantstøtte vil dempe veksten i utgifter til kontantstøtte i perioden.

Barnetrygd - endres ikke

Barnetrygden blir der den er og prisjusteres ikke. Det betyr fortsatt 970 kroner i måneden, 11 640 kroner i året i ordinær barnetrygd. Småbarnstillegget forblir på 660 kroner i måneden.

Studielån litt lenger

Regjeringen fortsetter opptrappingsplanen mot 11 måneders studiestøtte til fulltidsstudenter som tar høyere utdanning eller fagskoleutdanning. Neste år vil utbetalingen dekke ti måneder og to uker - én uke mer enn i år.

«Airbnb-skatt»

Departementet foreslår å avvikle skattefritaket for korttidsutleie av egen bolig. Leieinntekter fra utleieforhold som varer mindre enn 30 dager, skal beskattes som kapitalinntekt. Skatten slår først inn når man tjener over 10 000 kroner på slik kortidsutleie. 85 prosent av inntekten over 10 000 kroner, beskattes.

TV-lisensen får økt moms

Regjeringen øker den laveste momssatsen fra 10 til 12 prosent. Denne satsen gjør blant annet at kringkastingsavgiften øker. I tillegg øker momsen på persontransport, overnatting, samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangement.

Les også: Nå blir det dyrere å se på tv, gå på kino og museer

Fotball og annen idrett

Når regjeringen øker den laveste momssatsen fra 10 til 12 prosent, blir også billettprisene på fotballkamper og andre idrettsarrangementer dyrere.

Les også RBK-sjefens reaksjon: Nå blir det dyrere for deg å gå på fotballkamp

Tobakk - kun prisstigning

Tobakksvarer blir 1,6 prosent dyrere neste år, men dette er innenfor regjeringens justering opp imot prisveksten og regnes ikke som en reell prisøkning.

Alkohol - kun prisstigning

Alkoholavgiften øker med 1,6 prosent neste år, men dette er innenfor regjeringens justering opp imot prisveksten og regnes ikke som en reell prisøkning.

Egenandel på frikort opp

Regjeringen foreslår å øke egenandelstak 1 med 53 kroner til 2 258 kroner. Egenandelstak 2 foreslås økt med 35 kroner til 2 025 kroner. Regjeringen foreslår at egenandelene for lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet samt pasientreiser økes med 1,8 prosent.

Én krone dyrere å fly

Flypassasjeravgiften, eller flyseteavgiften som den også blir kalt, ble innført 1. juni i 2016. Neste år økes den med én kroner til 83 kroner per passasjer, som kun er prisjustering. Dette er en avgift som flyselskapene sender videre til passasjerene.

Pendermat

Jobbpendlere som har kokemulighet i pendlerboligen, skal ikke lengre få skattefradrag for merutgifter til kost. I dag er det mulighet til å få skattefradrag for merutgifter til kost på 49 000 kroner. Det vil regjeringen fjerne. Dette vil ramme rundt 100 000 pendlere som i snitt må betale 6500 kroner mer i skatt.