- Det kan selvsagt skje ting underveis, men vi fatter bare slike beslutninger når vi tror det leder frem til en investeringsbeslutning, sier Morten Loktu, Statoils områdedirektør for Drift Nord.

Trestakk ble funnet allerede i 1986, og ligger i Norskehavet, omtrent 27 kilometer sørøst for Åsgard-feltet. I mars i fjor valgte lisenspartnere å utsette konseptvalget for å finne en mer lønnsom utbyggingsløsning.

- Nå har vi et konsept som flyr. Vi får opp akkurat de samme mengdene som før, og vi har fått ned kostnadene med rundt 30 prosent, sier Loktu på telefon til Adresseavisen.

«Noen milliarder»

Han vil foreløpig ikke si hvor mye utbyggingen vil koste.

- Vi går ikke ut med den type tall før vi kommer til investeringsbeslutningen, men det vil dreie seg om noen milliarder, sier Loktu.

Han sier at de tar sikte på en investeringsbeslutning i løpet av 2016 og produksjonsstart i 2019.

Informasjonssjef Sverre Kojedal hos Statoil på Stjørdal omtaler de siste ni månedene som svangerskap, som «forhåpentligvis kan lede til en lykkelig familieforøkelse i Åsgard-området» når investeringsbeslutningen tas.

Statoils konseptvalg kommer samtidig som oljeprisen når nye lavmål. Et fat nordsjøolje blir onsdag ettermiddag omsatt for under 32 dollar per fat, men Loktu sier at de har funnet løsninger som fungerer også i tøffere tider.

- Utbyggingen vil være lønnsom i forhold til vurderingene vi har av oljeprisen fremover, sier Loktu, uten å ville presisere det nærmere.

I august i fjor mente Statoil at det var nær uoppnåelig å fatte et konseptvalg for Trestakk innen 2018, ifølge en artikkel i bransjeavisen Upstream som Dagens Næringsliv refererte.

Trestakks utvinnbare reserver er beregnet til 50 millioner fat olje og to milliarder kubikkmeter gass, som til sammen utgjør 75 millioner fat oljeekvivalenter.

Selve utbyggingen vil skje med fem havbunnsbrønner, som vil bli knyttet opp mot produksjonsskipet Åsgard A.

- Krevende tider

Loktu sier at de klarer å få ned investeringskostnadene blant annet ved å i større grad bruke eksisterende utstyr, både på Åsgard A og på havbunnen. I tillegg har prisene hos leverandørene gått ned.

- Både oljeselskapene og leverandørindustrien har vist evne til å tilpasse seg de krevende tidene vi lever i. Det er positivt, ikke bare for dette prosjektet, men også for andre utbygginger. Det viser at vi kan få ned kostnadene, lage smarte løsninger og få bedre lønnsomhet, sier han.

Han sier at norske leverandører har vist at de har stor konkurransekraft på slike utbygginger på havbunnen.

Forlenger levetiden på Åsgard

Da konseptvalget ble utsatt var Oljedirektoratet kritisk, og bekymret for at det ville bety dårlige utnyttelse av ressursene. Dette fordi Åsgard A i utgangspunktet hadde en levetid til 2025.

- Oljedirektoratet gjorde sin vurderinger basert på levetiden som tidligere var etablert for Åsgard A. Nå har vi inspisert og laget nye vedlikeholdsprogrammer, og fått bekreftet at levetiden kan forlenges til over 2030, sier Loktu.

Det betyr samtidig at Statoil kan hente opp mer av de eksisterende ressursene på selve Åsgard-feltet. Sverre Kojedal sier at det også er viktig for Statoils aktivitet ved kontoret i Stjørdal.

Trestakk ligger i utvinningstillatelsen PL 091, der Statoil er operatør og hovedeier med en andel på 59,1 prosent. Lisenspartnerne er Exxon Mobil og Eni med henholdsvis 33 prosent og 7,9 prosent.

- Stor betydning for Midt-Norge

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier det er gledelig at selskapene har valgt utbyggingsløsning for Trestakk, og dermed tatt et viktig skritt mot en ny utbygging i Norskehavet.

- Med en ramme på ni milliarder vil dette prosjektet få stor betydning også i Midt-Norge. Det vil gi sysselsetting og betydelige oppgaver for konkurransedyktige leverandører med ledig kapasitet, sier Lien via departements kommunikasjonsavdeling.

- Beslutningen reflekterer at det nytter å gjøre noe med å øke effektiviteten og redusere utbyggingskostnadene. Det er nok et eksempel på at mindre funn kan bygges ut lønnsomt ved bruk av eksisterende felt. At en lykkes på dette området er viktig for norsk sokkel framover, sier Lien.

Oljen fra Trestakk vil bli ført i rør opp til produksjonsskipet Åsgard A. Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Slik ser Statoil for seg at Trestakk skal knyttes opp mot Åsgard-feltet. Foto: Statoil/Illustrasjon