Det er kraftleverandøren Gudbrandsdal Energi som har gjort beregningene.

Grunnen til at prisøkningen kan komme, er at en timesmåler tar hensyn til når du bruker mest strøm. Strømmen er som regel dyrest i de periodene på dagen når folk er hjemme og bruker apparater som trekker strøm.

I tillegg stiger strømprisen markant i perioder med for eksempel ekstremkulde, da man må bruke mer strøm til oppvarming. Dette er fordi strømprisen påvirkes av etterspørselen.

Betaler mindre for strøm

Slik det er i dag, setter Konkurransetilsynet krav til at kraftleverandørene som skal være med på deres oversikt, må beregne et gjennomsnitt av strømprisen per måned når regningene skal sendes ut.

Dette betyr at tidspunktet for når man bruker strøm ikke har noe å si, og dermed blir det lagt like mye vekt på strømprisen på milde dager og på nattestid i løpet av måneden. Dette er tidspunkter hvor strømmen vanligvis er billigere på grunn av minsket forbruk.

- Selv om det blir registrert med timesmåleren at man skrur ned forbruket i de timene hvor det er dyrest, eller man teoretisk sett snur alt forbruket til natten, blir det likevel dyrere ifølge våre beregninger. Der er fordi prisene varierer så mye fra døgn til døgn, sier markedssjef Jan Ingvald Jansrud i Gudbrandsdal Energi.

Kan utgjøre hundrelapper

Gudbrandsdal Energi er en av strømleverandørene som følger Konkurransetilsynets retningslinjer. Alternativet i dag er å bruke en såkalt forbruksprofil, en beregning gjort av krafselskapene på hvor mye strøm husholdningene bruker til enhver tid. Alle kraftselskaper har en slik profil på kundene sine.

- Hvis vi skulle ha brukt denne profilen, ville en kunde som i fjor brukte 20 000 kWh betalt 226 kroner mer i løpet av året. Og det er før moms. Det må nevnes at 2010 var et ekstremår, men det viser likevel forskjellene, sier Jansrud.

- Veldig individuelt

Malvik Everk har vært tidlig ut med å tilby sine kunder timesmålere. De er ikke umiddelbart enige med Jansruds analyse

- Det er veldig individuelt fra kunde til kunde hvordan flytting av forbruk vil slå ut. Det kommer an på hvor mye forbruk kunden har og hvor mye kunde kan flytte på forbruket, og ikke minst hvor stor prisforskjell det er mellom høypristimer og lavpristimer. Om kunden kan være fleksibel, og flytte forbruket til tider på døgnet hvor det er billigere, kan kunden spare penger, sier Marit Pedersen, markedssjef i Malvik Everk.

Malvik Everk har ikke selv gjort en analyse på feltet, men peker på at hvis forbruket blir mer jevnt fordelt utover døgnet, kan man slippe unna pristoppene man har i dag. Det mener hun kan føre til en lavere strømpris generelt.

- Mer rettferdig

Jansrud mener fordelen med timesmålerene er at de gir mer like konkurranseregler.

- Slik det er i dag, får vi en lavere pris for strømmen i forhold til kraftleverandørene som vekter målingene. Vi følger Konkurransetilsynets vilkår for å få ligge på deres oversikt. Med de nye målerne må listene endres, og det vil bli mer like konkurransevilkår, sier Jansrud.

Timesmålere blir obligatorisk

Ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) skal et forslag til innføring av timesmålere ut på høring i løpet av måneden.

Seksjonssjef ved NVE, Thor Erik Grammetvedt informerer om at de siste signalene går ut på at alle husholdninger kan få innført timesmålere i løpet av 2016.

- Det er også sagt at Midt-Norge skal være et prøveprosjekt, hvor 80 prosent av husholdningene skal ha timesmålere i løpet av 2014, sier Grammetvedt.

Nettselskapene kommer selv til å betale for innstalleringen av timesmålerne. De vil kompensere for utgiftene gjennom økt nettleie.

Følg adressa.no på Facebook

Toveismåling gir forbrukerne muligheten til å skru ned strømmen når prise flyr i taket. Denne måleren er fra Malvik e-verk, som har kjørt et prøveprosjekt. Foto: Rune Petter Ness