– Vi jobber aktivt for å unngå kupping, fordi vi ønsker å oppnå en rettferdig prosess og riktig markedspris. Sistnevnte får vi ikke nødvendigvis når et objekt kuppes, sier partner og eiendomsmegler i Proaktiv, Kristoffer Menne.

Eneboligen i kjede i Volvevegen ble lagt ut for salg mandag denne uka. Allerede tirsdag hadde syv interessenter meldt seg til privatvisning, sier Menne, som sto som megler på boligen.

– Flere sa de ikke hadde mulighet til å delta på fellesvisningen som var planlagt på mandag uka etter, men det var nok også flere som hadde sett for seg at de kunne legge inn et kuppebud, mener megleren.

MN24 har den siste tiden sett at stadig flere annonser merkes med «Solgt før visning» på finn.no. Mer om dette lenger ned i saken.

Mer fokus på kupping

Eneboligen på 114 kvadratmeter ble lagt ut med en prisantydning på 6 750 000 kroner. Etter at selger valgte å godta et kuppebud, ble boligen solgt for 7 750 000 kroner. Boligen har tre soverom og ble bygd i 2009.

Menne mener at det har blitt mer fokus på kupping av boliger i Trondheim den siste tida.

Partner og eiendomsmegler i Proaktiv, Kristoffer Menne. Foto: Runa Green

– Flere har blitt klar over det og markedet har våknet opp for mulighetene med det. Vi får stadig flere forespørsler om kupping, sier Menne.

– Var det såpass mange som meldte seg på privatvisning i Volvevegen fordi de ønsket å kuppe boligen?

– Det kan hende. Men i 90 prosent av tilfeller der selger får bud før visning og velger å avslå, sitter selger igjen med mer penger i en ordinær budrunde. Det er vår erfaring. Ved kupping kan selger ende opp med å ikke få markedspris, mens kjøper kan ende opp med å betale for mye.

Forskning fra NTNU viste nylig at boligselgere fikk omtrent 4,5 prosent høyere pris om boligen ble solgt etter budkupping, enn om samme bolig ble solgt i en ordinær budrunde.

Menne sier at han foreløpig ikke har satt seg godt nok inn i dataene fra forskningen til å kommentere, men forklarer at deres egne erfaringer viser det motsatte.

– Dette har vi sett flere ganger. Et eksempel er en leilighet på Nidarvoll solgt i januar. Her fikk selger et direkte bud på 400 000 kroner over prisantydning før visning, men valgte å avslå. Etter budrunden endte selger opp med over én million kroner over prisantydning. Vår erfaring er at når vi får kundene med på laget og avslår direktebud, oppnår vi en høyere pris.

Flere tilfeller denne uka

Skjermdumpene nedenfor viser fire tilfeller av Finn-annonser merket med «Solgt før visning». Alle er fra denne uka. Annonsen for eneboligen i Volvevegen er ikke merket på denne måten, men ble likevel kuppet. Det kan med andre ord være flere tilfeller. MN24 har også notert seg ned flere tilfeller de siste ukene der annonsene er merket med «Solgt før visning».

Flere visninger ble avlyst denne uka som følge av salg av boligene. Foto: Skjermdump Finn

Ifølge Eiendom Norge, Finn og flere meglere i Trondheim, er det ingen som fører statistikk over antall kuppetilfeller.

Tall hentet ut av Heimdal Eiendomsmegling viser imidlertid at det fra 1. mars til 7. april i år er 22 tilfeller av boliger solgt med lavere omløpshastighet enn seks dager. Det vil si at det har tatt mindre enn seks dager fra boligen ble lagt ut til salg, til den ble solgt. Vanligvis legges en bolig ut for salg med visningsdato minst en uke fram i tid.

Ti av disse 22 tilfellene er kupping. Om en bolig er kuppet for eksempel syv dager etter at den ble lagt ut for salg, og før fellesvisning, kommer det ikke fram av tallene. Det kan med andre ord være snakk om flere.

Tallene viser også at boligene som er kuppet, er solgt til 592 000 over prisantydning i gjennomsnitt.

– Flere henvendelser

Eiendomsmegler i Heimdal Eiendomsmegling, Marius Kvalvik, sier at også de opplever en økende trend av kupping.

– I år har jeg fått mange flere henvendelser av interessenter som ønsker å komme i direkte kontakt med boligselger for å gi bud.

Han forklarer at han selger mellom tre og fem boliger i uka, og at han etter jul har fått mellom ti og femten henvendelser om kuppforsøk. Kun én av boligene har blitt kuppet.

– Jeg har opplevd i flere runder at en bolig er forsøkt kuppet, men at selger har fulgt rådet mitt om å avslå disse budene, og har tjent godt på det, sier Kvalvik, som ikke er kjent med NTNU-forskningen.

Eiendomsmegler i Heimdal Eiendomsmegling, Marius Kvalvik. Foto: Heimdal Eiendomsmegling

På spørsmål om hvorfor vi har sett en økende trend med kupping og kuppforsøk i Trondheim de siste månedene, mener megleren at det er tre årsaker.

– Mange er lei av å tape budrunder. I tillegg opplever markedet at det ligger få boliger ute for salg, og mange blir stresset av den grunn. En tredje årsak kan være at media har en påvirkning. Bolig er noe som interesserer folk flest, og vi kan ofte lese om boliger som har blitt solgt over prisantydning, høy boligprisvekst og et generelt bra boligmarked. Folk har også blitt mer opplyst om hva kupping er, og ser på muligheter for å gjøre nettopp det, mener Kvalvik.

Flest over prisantydning

Han peker på at det hittil i år er solgt i underkant av 1200 boliger i Trondheim. 19 prosent er solgt under prisantydning, 14 prosent på og 67 prosent over prisantydning.

– Har andelen kuppforsøk økt fordi boliger legges ut med for lav prisantydning?

– Nei, ikke nødvendigvis. Når en megler anslår en prisantydning på en bolig, er det hensyntatt sammenlignbare salg, snittpriser i området, objektets standard, beliggenhet, prosentvise økninger og evnentuell oppgraderingshistorikk. Det er en omfattende prosess, og det at markedet koker trenger ikke nødvendigvis bety at megler har bommet på pris. Vi opplever nye prisrekorder i forskjellige deler av Trondheim ukentlig, og da blir det vanskelig å treffe med riktig prisantydning til enhver tid, sier Kvalvik.

Han sier også at det er umulig å svare på om det lønner seg for selger å akseptere kuppebud.

– Det er ikke et ja/nei-spørsmål. Slik det er nå, må interessenter melde seg på visning. Det betyr at vi har god kontroll på hvor mange som kommer. Er det 30 interessenter på visning, trenger du i teorien kun en ekstra budgiver for å få til en budrunde, gitt at den personen som prøver å kuppe boligen blir med i budrunden, noe de ofte blir, sier Kvalvik, og legger til:

– Samtidig ser vi jo at de boligene som er kuppet, har blitt solgt for nesten 600 000 kroner over prisantydning i gjennomsnitt. Det er ganske ekstreme tall, så om det lønner seg vet man ikke, og det vil man heller aldri få vite på de boligene som blir kuppet, da de ikke blir forsøkt solgt gjennom en normal budrunde.

Kvalvik legger til at et sentralt moment i vurderingen av om det lønner seg eller ikke for boligselger å akseptere et kuppebud, er hvilke hensyn som er viktig for vedkommende. For mange vil høyest mulig pris være viktigst, mens for andre kan det viktigste være å få gjennomfør salget raskt.

– Noen har kanskje kjøpt seg ny bolig og strukket seg langt i en budrunde. Da kan det hende at de avhengige av å oppnå en minstepris for å få regnestykket til å gå opp. I de tilfellene vil det være andre momenter som gjør seg gjeldende i vurderingene av om det er lurt å akseptere kupping, sier han.