– Vi skal rekruttere 150 erfarne ingeniører i Norge. Her i Trøndelag er ikke antallet helt avklart, men Equinor vil ha behov for flere titalls ingeniører i denne landsdelen, sier Kjersti Omdahl Christensen (46), direktør for tekniske vedlikeholdstjenester for offshoreinstallasjoner i Equinor.

Christensen har base på oljeselskapets driftssenter på Tangen i Stjørdal.

Ingen solnedgang

Olje og gass-selskapet som er Nordens største bedrift, har nylig startet rekrutteringskampanjen.

I den politiske debatten blir det fra mange pekt på at det ikke skal letes ny olje og gass. Fra enkelte hold blir det til og med krevd at oljeproduksjonen skal stanse nokså umiddelbart.

– Er det ikke vanskelig å rekruttere folk til det som noen mener er en solnedgangsindustri?

– For det første skal det utvinnes olje og gass på norsk sokkel i mange tiår ennå. For det andre vil mange av våre medarbeidere jobbe med fornybar energi. Det vil være arbeidsplasser i ganske mange tiår i denne bransjen, sier Christensen.

Energi: Noen av de nye medarbeiderne som Equinor ønsker å rekruttere vil jobbe med tradisjonell og fossil energi, mens andre vil jobbe med energi fra fornybare og utslippsfrie kilder. Foto: Terje Svaan

Ingeniører med erfaring

Equinor-direktøren understreker at oljeselskapet særlig er ut etter ingeniører med erfaring.

_ Hvor lang den erfaringen skal være, det kan vi være fleksible på. I utgangspunktet ser vi for oss kandidater med fem til ti års jobberfaring etter utdanning, men det er ikke et absolutt krav. Vi vil også være interessert i kandidater med kortere jobberfaring hvis de kommer med kompetanse som er særlig viktig for oss, sier Kjersti Omdahl Christensen.

Pengemaskin: Heidrunplattformen i Norskehavet har vært en pengemaskin for Equinor og for AS Norge. Plattformen har hentet opp olje og gass siden 1995, og har etter planen fortsatt et langt liv foran seg. Foto: Harald Pettersen, Equinor

Ung pensjon

Det er ikke mange år siden Equinor gikk helt motsatt vei: Selskapet kvittet seg med folk ved å gi alderspensjon til medarbeidere som var 58 år gamle. Andre arbeidsgivere bukket og takket for oljegigantens raushet, og plukket opp mange av dem som ble sendt hjem med tidlig pensjonering. Ennå i dag er flere av tidligpensjonistene fortsatt i jobb, noen av dem i andre oljeselskaper, mens andre ble ansatt i Equinor på nytt.

Både og: Som ingeniør i Equinor jobber Anders Frøland med å redusere klimautslipp fra fossil energi. Foto: Terje Svaan

Jobber med å kutte utslipp

Vestlendingen Anders Frøland (29) kom til Equinor og Tangen i Stjørdal i 2019, da han var nyutdannet ingeniør fra Universitetet i Bergen.

– Jeg har jobbet med Åsgard-feltet og Njord, som snart skal settes i produksjon. Begge er i Norskehavet. Mye av det jeg har jobbet med har handlet om å redusere klimautslipp, samtidig som vi opprettholder produksjonen, sier Frøland.

Trenger også fagarbeidere

Equinor startet før årsskiftet en enda større rekrutteringsjobb, når gigantselskapet satte seg som mål å rekruttere 500 nye fagarbeidere, det vil si kandidater med utdanning fra videregående skole, pluss læretid, eventuelt med utdanning fra teknisk fagskole.

Equinor er allerede en av landets aller største lærebedrifter, med cirka 300 lærlinger i 13 ulike fagdisipliner.

350 mill. om dagen

Equinors driftssenter på Tangen i Stjørdal styrer mye av olje- og gassproduksjonen i Norskehavet, det vil si havområdet mellom Nordsjøen i sør og Barentshavet i nord. Med dagens høye oljepris, og en gasspris som nærmest har gått av skaftet, passerer det via senteret hvert døgn verdier for mellom 350 og 400 millioner kroner.