Nortura har fabrikk for rødt kjøtt på Sveberg i Malvik. Foto: OLE MARTIN WOLD

Det spekuleres fra flere hold om den langsiktige planen er at Nortura kjøper opp og overtar Norsk Kylling. Men dét vil ingen av partene bekrefte eller avkrefte.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere mulige løsninger vi diskuterer. Vi er i dialog for å finne en effektiv og mer bestandig kyllingindustri i Midt-Norge, og løsninger som vil være til det beste for kyllingprodusentene, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura til Adresseavisen.

Nortura har vært på utkikk etter en permanent løsning for slakting av kylling i Midt-Norge, etter at kjøttgiganten la ned slakteriet i Rissa på Fosen i 2011. Nortura skrinla planen om et eget kyllingslakteri i regionen da de fikk leie kapasitet hos Norsk Kylling samme år. Ifølge Kolberg i Nortura står Norsk Kylling for nesten alt Nortura får levert av kalkun og kylling i Midt-Norge. Nå skal de to konkurrentene altså inn i tettere samarbeid.

Brev til produsentene

19. februar gikk det ut brev til Norsk Kyllings kyllingprodusenter om at dagens avtale med Nortura er sagt opp.

I brevet signert fabrikksjef Frode S. Marthinsen står det blant annet at «For å kunne utvikle kyllingnæringen i de tøffe utfordringer den står overfor, finner Nortura og Norsk Kylling det nødvendig og naturlig sammen å finne gode og fremtidige løsninger i Trøndelag».

Fallende kyllingsalg

Adresseavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med fabrikksjef Marthinsen. Sjef i eierselskapet Rema, adm. direktør i Rema 1000 Ole Robert Reitan, gikk i desember selv inn som styreleder i selskapet. Han har ikke besvart Adresseavisens henvendelser i saken. Ifølge kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, er det hun som skal uttale seg. Hun sier dette om beskjeden som er gått ut til produsentene:

– Generelt kan jeg si at vi opplever fallende etterspørsel etter kylling. Sterkere enn vi kunne anta. I likhet med Nortura må Norsk Kylling tilpasse volumene. Vi er i dialog med styret i produsentutvalget for kalkun og kylling i Trøndelag for å finne en bærekraftig verdikjede for hvitt kjøtt.

– Ligger det an til at Nortura kjøper opp og overtar Norsk Kylling?

– Vi ønsker ikke å kommentere noe utover det vi har informert slaktekyllingprodusentene om i brevet du refererer til, sier Beyer.

Milliontap

Norsk Kylling har vært en økonomisk hodepine for Reitan etter at de kjøpte kyllingfabrikken på Støren i Midtre Gauldal i 2012. I 2013 gikk Norsk Kylling med et underskudd før skatt på 103 millioner kroner, og tapene på Støren var hovedårsak til at Remas driftsmargin gikk ned sammenlignet med året før, ifølge Reitan selv.

Rema vil ikke ut med resultatet for fjoråret før Reitangruppen legger frem sitt årsresultat i mars. Men i mellomtiden har Rema også gått på en smell da de tapte søksmålet mot Norsk Kyllings tidligere eiere, Staur Invest eid av Østhus-familien. Rema ble idømt saksomkostninger på flere millioner kroner etter at de tapte saken.

Leser mellom linjene

Nå mener flere kilder Adresseavisen har vært i kontakt med, at det utvidete samarbeidet mellom Norsk Kylling og Nortura i praksis kan bety at Rema og Nortura ønsker å slå sammen slakterivirksomheten. En av disse er kyllingprodusent Frank Vidar Harstad i Midtre Gauldal. Han sier at produsentene har snakket sammen om hvordan de skal tolke brevet.

– Det er ingen som egentlig skjønner den informasjonen. Men leser man mellom linjene, virker det som en vag antydning om at Nortura og Rema kommer til å slå sammen slaktingen sin i et nytt bygg i Midt-Norge. Kanskje også med videreforedling på stedet, sier Harstad.

Harstad har tidligere vært i ledergruppen til Norsk Kylling, og vært i en arbeidskonflikt med nåværende eier, Rema. Han understreker at han ikke uttaler seg som tidligere ansatt i bedriften, og at han som produsent har et profesjonelt forhold til sin tidligere arbeidsgiver. Han kunne imidlertid godt tenke seg at Norsk Kylling var mer konkrete overfor produsentene på hva samarbeidet kan bety.

– For meg virker det naturlig at de velger å se på en slakteriløsning på Sveberg i Malvik der Nortura allerede har slakteriet for storfe og småfe. Da får man en gevinst i forbindelse med felles logistikkløsninger på avfall, rensing uttransport og pakking, sier Harstad.

Norsk Kylling-eier Ole Robert Reitan. Foto: NTB scanpix
Nortura-topp Arne Kristian Kolberg vil sammen med Rema finne en langsiktig løsning for hvitt kjøtt i regionen. Foto: NTB scanpix