Anleggsarbeidere er i full gang med å renske ut innmaten fra det gamle Aktiebryggeriet, som er det hvite bygget ut mot Strandveien.

I denne eldste delen av E.C. Dahls Bryggeri er det foreløpig lite som minner om moderne næringsmiddelproduksjon: Det er mørkt, vått og støvete. Men i januar skal splitter nytt produksjonsutstyr fra Europa, deriblant 15 meter høye tanker med kapasitet på 100 000 liter øl, lirkes inn i nyrenoverte lokaler.

Ringes-eier Carlsberg har investert 110 millioner kroner for å etablere et nytt bryggeri. Med på eiersiden er Brooklyn Breweries fra USA. Amerikanerne vil få en eierandel på 35 prosent i det nyopprettede driftsselskapet Acrospires, som er registrert i Sveits og vil stå som eier av det nye bryggerikomplekset, som består av produksjons- og serveringsdel.

– Dermed er vi ikke lenger en del av Ringnes. Men Ringnes vil være en av våre største kunder, sier Erik Norgård, som blir daglig leder i det nye E.C. Dahls Bryggeri.

«Betydelige mengder Dahls-øl»

Per i dag er Norgård produksjonssjef for «det gamle» Dahls-bryggeriet, som eies av Ringnes og i flere år har vært preget av avvikling. Brusproduksjonen er flyttet til Gjelleråsen utenfor Oslo, og produksjonen av Dahls-øl på boks går snart samme vei. Rundt 120 ansatte er gjort overflødige.

En sentral grunn for å etablere det nye bryggeriet er imidlertid å beholde noe av Dahls-produksjonen i Trondheim, ifølge eierne. De vil ikke opplyse om hvor mange som skal ansettes ved det nye komplekset.

– Ved oppstart skal vi produ-sere betydelige mengder Dahls-øl for flaske, fat og tankbil. I tillegg vil vi lansere en serie med egne spesialøl, også kjent som craftøl. Det er innenfor dette segmentet vi tror den største fremtidige veksten vil være. Her er det bare fantasien som kan sette en stopper, sier Norgård.

– Vi vil ha noen faste varianter av craftøl, i tillegg til sesongvarianter. Det vil også være mulig å produsere små batcher, og noen av disse vil man kun få på restauranten, legger han til.

Totalt kan det nye anlegget produsere nær ti millioner liter øl. Per i dag produseres det drøyt åtte millioner liter Dahls-øl på Lademoen i året. Ved oppstart i det nye bryggeriet vil kvantumet være rundt fem, opplyser Norgård.

Vil ikke dytte ut de små

Det nye bryggeriet blir et kombinert bryggeri og serveringssted, hvor det også skal legges til rette for publikumsaktivitet. Blant annet skal det være mulig å bevege seg inn i bryggeriet og se hvordan ølet produseres, testes, tappes og lagres.

Selskapet Acrospires eier allerede Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Dette bryggeriet er bygd på den 100 år gamle svenske merkevaren Carnegie Porter og videreutviklet sammen med Carlsberg og Brooklyn Breweries.

Også dette bryggeriet er en kombinasjon av spesialølbryggeri, mat- og drikkested, og kan kanskje fungere som en pekepinn på hvordan det nye senteret på Lademoen vil se ut. I Sverige har eierne også gjort det mulig for publikum å kjøpe aksjer i bryggeriet gjennom en såkalt «shareholders club».

I Trondheim er det restauratørene Roar Hildonen og Alexander Skjefte som får ansvaret for serveringsdelen. Denne skal lokaliseres i den nordlige delen av bygget, mens selve bryggeriet skal inn i fabrikkbygget som vender ned mot Svartlamoen.

Markedet for spesialøl har vokst kraftig i Norge de siste årene. Bare i Trondheim finnes det en rekke mikrobryggerier, som To tårn og Austmann, som også har gjort det kommersielt godt. Målet med Carlsberg og Brooklyns nye bryggeri er ikke å dytte ut de små, forsikrer Norgård.

- I spesialølmarkedet er mangfoldet selve poenget. Vi vil at hele markedet skal vokse. Vi sitter på kompetanse, men det er på stordrift. Samtidig oppfatter vi at alle har et ønske om å lære av hverandre, sier Norgård.