Et gjennomgangstema i amerikanerens foredrag var «having fun» - å ha det moro.

Selv gjorde Bushnell penger på selskapet Atari og dataspillet «Pong» på tidlig 70-tall. Det tennis-inspirerte spillet ble først lansert i en arcade-versjon med myntinnkast, og senere utviklet til et tv-spill for hjemmebruk.

Allerede i 1976 solgte Bushnell selskapet til Warner for 28 millioner dollar. Siden har amerikaneren gründet en rekke andre virksomheter, deriblant pizza- og spillrestauranten Chuck E. Cheese. Til Trondheim kom den selverklærte skoletaperen (og dyslektikeren) med originale råd til unge gründere:

– Hvordan blir du kreativ? Les mer science fiction. Ikke Tolkien, men de kule greiene! Og ikke vær redd for fremtiden. Fremtiden er veldig, veldig kul, sa 72-åringen.

Tema for årets Technoport-konferanse er «the entrepreneural mindset» - hvordan gründere, innovatører og skapere tenker, og hvordan man på bakgrunn av slik kunnskap kan legge til rette for mer innovasjon.

Skaper møteplass

Rundt 350 deltakere var i går til stede i Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital, hvor aktører som Bushnell, statssekretær Dilek Ayhan i Næringsdepartementet og britiske Angela Lamont (som jobber med å crowdfunde en ferd til månen) sto på podiet.

Daglig leder Gøril Forbord i Technoport sier hovedmålet med konferansen er å skape en møteplass.

– Dette handler om å bringe folk sammen og få dem til å snakke med hverandre. Gjennom det får man forhåpentlig nye ideer og nye kontakter. Det er tross alt mennesker som gjør innovasjoner, sier Forbord.

Men Technoport tar også mer konkrete grep, blant annet med en egen pitche-konkurranse der vinneren får 100 000 kroner.

Trener på pengejakt

De innledende rundene av konkurransen ble arrangert tirsdag, da over 50 oppstartsbedrifter presenterte sine ideer for rundt 30 dommere. Åtte deltakere gikk videre til finalen, hvor det handlet om å selge inn sin idé i løpet av 90 sekunder.

Daglig leder Gisle Østereng (33) i Seram Coatings, som har utviklet overflatebelegg til metaller, var i ilden onsdag. Østereng har etter hvert blitt en erfaren seriegründer. Han ledet NTNU-suksessen Dynamic Rock Support da bedriften ble solgt videre til finske Normet i 2013.

– Gjennom Technoport har jeg fått muligheten til å presentere ideen vår for flere dommere, der alle er mulige investorer. Og slik har jeg også trent meg på å be om penger, sier Østereng.

Kongstanken til Seram Coatings er å hjelpe industrien med å termisk sprøyte silisiumkarbid på mekaniske deler, slik at de er mindre utsatt for slitasje. Aalberg Audio, som har utviklet en trådløs effektpedal for gitar, samt Assitech, som i løpet av året lanserer et hjelpemiddel for å gå i trapper, var også blant finalistene.

Og selv om amerikanske Nolan Bushnell understreket viktigheten av å ha det gøy, la han også vekt på et annet aspekt ved gründervirksomhet: Hardt arbeid.

Sa nei til Apple

Steve Jobs og Steve Wozniak, som senere gründet datagiganten Apple, var begge tilknyttet Bushnells selskap Atari i oppstartsfasen. Bushnell sa at han tidlig la merke til Jobs' evne til å arbeide mye og lenge.

– Han hadde én hastighet – alltid på. Og han sov under pulten når jeg kom på kontoret om morgenen, sa Bushnell, som i Apples spede begynnelse fikk tilbud om å spytte penger inn i selskapet.

– Jeg ble tilbudt å kjøpe meg inn for 50 000 dollar. For det skulle jeg få en tredel av selskapet. Det var et tilbud jeg takket nei til. Det har jeg angret på! Det ville vært en veldig god deal, sa Bushnell.

Vil hjelpe: Eirik Gjelsvik Medbø, som har gått NTNUs entreprenørskole, har utviklet et hjelpemiddel som gjør det lettere for eldre og syke å gå i trapper. Foto: VEGARD EGGEN
Idérik: Konferansier Leo Johnson, for øvrig bror til London-borgermester Boris Johnson, oppfordret Technoport-deltakerne til å lufte ideer for hverandre. Foto: VEGARD EGGEN
Pitchet: Gisle Østereng i Seram Coatings presenterte sin forretningsidé for dommere og fullsatt sal. Foto: VEGARD EGGEN