Reinertsens konkursbo har nektet å prioritere kravet, og onsdag møttes partene i Sør-Trøndelag tingrett.

Rettsbehandlingen gir et innblikk i det hektiske arbeidet som pågikk etter at oljeserviceselskapet Reinertsen AS måtte be om rettslige gjeldsforhandlinger i desember i fjor.

Hydrogenteknologi

I løpet av prosessen ble også datterselskapet Hydrogen Mem-Tech solgt til Reinertsens styreleder Torkild R. Reinertsen, som hadde en lokal investorgruppe i ryggen.

Gjennom sitt selskap Go Management krever Kjesbu betalt for hjelpen med å hente inn penger til dette, til sammen 1 970 650 kroner (inkludert moms), basert på en konsulentavtale med Reinertsen AS.

Spørsmålet i retten er kort fortalt om gjeldsnemnda som ble oppnevnt ga tillatelse til Kjesbus arbeid, og om betalingen dermed skal prioriteres foran andre krav i boet som et såkalt massekrav.

Bostyret har avvist dette, og bedt Kjesbu stille seg i kø sammen med andre uprioriterte kreditorer. Bostyrer Joar Grimsbu ledet også gjeldsnemnda, og forklarte i retten onsdag at de ikke kjente til innholdet i avtalen mellom Reinertsen og Go Management.

Ukjent: Bostyrer Joar Grimsbu fortalte i retten at gjeldsnemnda ikke kjente til innholdet i avtalen mellom Reinertsen og Kjesbus selskap. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Gjeldskrise

Høsten 2016 tårnet problemene seg opp for familiebedriften Reinertsen AS, som inntil nylig hadde vært omtalt som Trondheims største private arbeidsgiver. Selskapet hadde fått svi både for lav oljepris og for trøbbel i sin tidligere landbaserte entreprenørvirksomhet, og klarte ikke lenger å betjene gjelden.

I retten onsdag kom det frem at meglerhuset Pareto Securities allerede i november 2016 hadde blitt engasjert for å hente inn friske penger til selskapet, eventuelt legge til rette for et salg, etter press fra hovedbankforbindelsen Nordea.

Samtidig jobbet selskapet med å utvikle en ny teknologi for CO₂-fangst og hydrogenproduksjon, gjennom datterselskapet Hydrogen Mem-Tech (HMT).

Reinertsen hadde i oktober i fjor hyret inn den tidligere Q-Free- og Investinor-sjefen Kjesbu og hans private rådgivningsselskap for å hjelpe til med å hente inn penger til HMT fra pengesterke trondhjemmere.

Kjesbu forklarte i retten at det var Thomas Reinertsen som først tok kontakt og spurte om han kunne introdusere ham til medlemmene i Investorforum Trøndelag. De inngikk deretter en konsulentavtale, som stipulerte at Kjesbu skulle få en timebetaling på 1000 kroner og et suksesshonorar på minimum 1,5 millioner kroner hvis en avtale kom på plass.

Ikkke reforhandlet

Etter at Reinertsen ba om gjeldsforhandlinger like før jul, ble det oppnevnt en gjeldsnemnd som ble ledet av Grimsbu. Gjennom julen og ut på nyåret ble selskapets avtale med Pareto Securities reforhandlet og godkjent av gjeldsnemnda, noe som medførte at meglerhuset måtte si fra seg et månedshonorar på 250 000 kroner.

Kjesbus avtale ble ikke gjenstand for en slik reforhandling. Derimot ble det tatt inn et punkt i den nye Pareto-avtalen, der meglerhuset aksepterte at oppdragsavtalen mellom Kjesbu og Reinertsen skulle løpe videre.

Kjesbus advokat Terje Aas argumenterte i retten for at dette må anses som et samtykke fra gjeldsnemnda til at Kjesbus arbeid skulle fortsette, og at kravet fra Go Management dermed skal ansees som et massekrav.

Kjesbu fortalte i retten at seniorpartner Herbjørn Skjervold i investeringsselskapet Proventure hadde stått i spissen for et bud på 20 millioner kroner på HMT, men at betingelsene ikke ble godtatt. Han hadde deretter fått på plass den lokale investorgruppen som backet Torkild R. Reinertsens bud på 15 millioner kroner.

Kjesbu forklarte i retten at han ikke var i tvil om at han ville få betalt før et stykke utpå våren i år. Ifølge Kjesbu har vært nødt til å ta opp lån for å betale momskravet knyttet til oppdraget.

- For meg er dette en stor sak. Dette er inntektene til selskapet mitt i 2017, sa Kjesbu i retten.

- Ukjent honorar

Bostyret representeres i retten av advokatene Marius M. Gisvold og Sofie Vikse. De argumenterte i retten for at avtalen med Kjesbus selskap løp videre etter åpningen av gjeldsforhandlingene, og gjeldsnemnda aldri har samtykket eller gitt tillatelse til den.

Avviser: Bostyrer Joar Grimsbu (med ryggen til) i retten sammen med advokat Marius M. Gisvold og Sofie Vikse. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

I sin forklaring fortalte Grimsbu at ledelsen i Reinertsen aldri la frem konsulentavtalen til godkjenning for gjeldsnemnda. Grimsbu fortalte også at Torkild R. Reinertsen ble gitt en rabatt da han fikk kjøpe datterselskapet.

- Den rabatten hadde han aldri fått hvis jeg hadde visst at det var et suksesshonorar knyttet til dette, sa Grimsbu.

Thomas Reinertsen sa derimot i sin forklaring at de fikk inntrykk av at avtalen med Kjesbu fikk en slik godkjennelse.