Bindal Kraftlag SA omsetter kraft kun i eget konsesjonsområde og krafta er forbeholdt bindalingene. Totalt har strømselskapet cirka 1.100 kunder og salg av kraft inntektsføres etter faktisk forbruk for de enkelte abonnementsgrupper.

Årsresultatet for 2021 viser et overskudd på 2.587.351 kroner etter skatt.

Ferje og oppdrettsanlegg

Hellifossen kraftverk ble satt i drift i mars 2021 og Bindal Kraftlag holder fortsatt på med bygging av ny linje mellom Langstrandhøgda og Årsandøy for å få denne produksjonen ut på regionalnettet.

Ferjesambandet Holm-Vennesund ble elektrifisert med ladestrøm på Holm i mars 2021. Som en direkte konsekvens av dette ble strekningen Lysfjord og ut til Holm også oppgradert. I tillegg fikk det nye anlegget Svaberget Smolt og sjøanlegget til Sinkaberg-Hansen ved Mulingen tilknytning til strømnettet i 2021.

Frode Næsvold har store forventninger til økt aktivitet i næringslivet i Bindal fremover. Denne satsingen i næringslivet vil ha stor betydning for Bindal Kraftlag SA. Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

Bindal Kraftlag SA holder årsmøte onsdag 25. mai. Daglig leder Frode Næsvold kan se tilbake på et historisk år for kraftselskapet.

– I årsberetningen står det at det har vært en økning i forbruk av elektrisk kraft på 23,5 prosent. Kan du utdype hva som er årsaken til dette?

– Hovedårsaken ligger i elektrifisering av fergestrekningen Holm-Vennesund, og landstrøm til sjølokaliteter for oppdrett og øvrig vekst i havbruksnæringen. Med andre ord, vi er på god vei inn i det grønne skiftet, sier Næsvold.

– Forventer dere videre økning også i årene fremover?

– Ja. Vi har store forventninger til settefiskproduksjon på Brukstomta Næringspark, bergverksaktivitet i Brevika, og videre elektrifisering av havbrukslokaliteter i Bindal. Alle disse vil generere volum av betydelig mengde, tror Næsvold.

Høy aktivitet i næringslivet

Bindal Kraftlag kjøper inn kraft i form av konsesjonskraft fra Åbjørakraft via Bindal kommune. Kraften faktureres etter målt forbruk i Årsandøy transformatorstasjon, det vil si totalt forbruk inkludert tap i eget nett. I tillegg kostnadsføres refusjon til Bindal kommune for kjøp av kraften og innmatingskostnader i Kolsvik Kraftverk som kraftkjøp.

I investeringsbudsjettet for perioden 2021 til 2025 er det lagt inn investering på totalt 11,4 millioner kroner. I årsmeldingen skriver Bindal Kraftlag at nettdriften i 2021 hadde historisk høy aktivitet og at dette vil fortsette også inn i 2022.

Hvilke investeringer må dere gjøre for å kunne fortsette å øke aktiviteten?

– Den historiske høye aktiviteten vår har i stor grad hatt sammenheng med aktiviteten i næringslivet i kommunen og behovet for kapasitetsøkning her. I tillegg har vi tilknyttet to kraftverk i vårt høyspenningsnett i denne perioden.

Næsvold sier videre at investeringene knyttet til storparten av disse prosjektene er finansiert via anleggsbidrag.

– Det aller meste av arbeidet med disse prosjektene er gjennomført med eget mannskap, noe som har gjort utbyggingene meget kostnadseffektive til glede både for utbyggerne som har initiert prosjektene, og våre øvrige nettkunder. Som leder av ett av Norges minste nettselskap, er jeg takknemlig og stolt over å ha disse kompetente medarbeiderne på laget. Dette er en av suksessfaktorene for at vi fortsatt kan bestå som en liten aktør i en bransje som preges av fusjoner og vridning mot større enheter. Men, man må aldri undervurdere smådriftsfordeler og nærhet til kunden. Spesielt gjelder dette med tanke på beredskap og gjenopprettingstid ved feilsituasjoner, sier Næsvold.

Ikke dyrere strøm

Til tross for stor aktivitet i selskapet, vil ikke dette merkes på strømregningen til bindalingene, lover Næsvold.

– I denne sammenhengen er det viktig å skille på nettleie og strøm. Strømprisen i Norge nå er som kjent veldig varierende med tanke på geografisk plassering. Når det gjelder strømprisen vil nok sentrale politiske prioriteringer avgjøre mye i den kommende tiden. For vårt nettleienivå i distribusjonsnettet vil den økte aktiviteten med påfølgende økende volum, være med å holde nettleien nede. Sagt enkelt, vi vil få flere kWh å fordele våre kostnader på. Samtidig vet vi at det venter store investeringer i regional- og sentralnettet, som vil generere kostnader som også skal hentes inn via nettleien, sier Frode Næsvold.