Prisen Årets handelsbedrift 2021 ble delt ut av Danske Bank og Næringsforeningen i Trondheimsregionen onsdag, under et frokostmøte i samarbeid med Midtbyen Management.

Foruten korona og effektene av pandemien som møtetema, var mye av fokuset rettet mot hvem som ville bli kåret til Årets handelsbedrift for 2021. Og daglig leder Geir Holum i Witro Bil kunne stolt motta prisen på 25 000 kroner og heder og ære, på vegne av bedriften i Fossegrenda.

– Vi er takknemlige for denne prisen som jeg ser på som et klapp på skulderen til våre ansatte som skaper nettopp den gode kundetilfredsheten, uttaler Geir Holum i Witro Bil i en pressemelding om utmerkelsen.

Bilforretningen ble etablert i 1993 og eies av Wist Holding. Witro Bil er en av landets største og ledende Nissan-forhandlere, med hovedkontor i Fossegrenda og med en stor avdeling på Stjørdal.

Tidlig satsing på elbil

Witro Bil var blant de første i landet til å satse på elbil, med satsingen på spesielt Nissan Leaf.

Blant kriteriene for å bli Årets handelsbedrift er økonomiske resultater. Og omsetning og resultat har vært sterke over en lang periode for Witro Bil, løfter juryen frem. Tallene for 2021 viser salgsinntekter på 226 millioner kroner, med et resultat på 21 millioner og en egenkapitalandel på ca. 60 prosent.

- Norge har vært et foregangsland innen elektrifisering – teknologiskiftet som bransjen har vært gjennom, fra fossile drivlinjer til el, har bidratt til å bygge kultur og kompetanse. Vi lanserte Nissan Leaf i 2011, og det er fortsatt Trondheims mest solgte elbil gjennom tidene, sier daglig leder Geir Holum i tilknytning til dette.

De siste fem årene under ett er elbilandelen for Witros bilsalg på 91 prosent. Selskapet regner med at elbilandelen når hele 99 prosent i 2022, ikke minst med nye modeller på vei inn - og det faktum at høye drivstoffpriser driver elbil-salget videre oppover.

Holum har vært med helt fra starten i 1993, og har nå 32 kolleger. I virksomheten med 33 ansatte er det dessuten en tredel i staben som startet som lærlinger i Witro Bil.

Holum er optimistisk på at også 2022 blir et veldig godt år for årets prisvinner.

- Nøkkelen til å drive godt innen handel er evnen til å skape gode kundeopplevelser, sier han.

foto
Geir Holum, Witro Bil. Foto: NITR

Juryen: Verdig vinner

Juryen mener at «Witro Bil er en meget verdig vinner av prisen Årets handelsbedrift 2021 for sin solide omsetning og gode resultater over flere år. De har også skapt mange arbeidsplasser og store verdier i regionen. Selskapet tok en sjanse ved å være tidlig ute i det store paradigmeskiftet som elbil representerte for drøyt ti år siden, og det har uten tvil vært en suksesshistorie».

Årets handelsbedrift er et samarbeid mellom Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Danske Bank. Prisen ble første gang delt ut i 2006. Prisen på kr 25 000 gis videre til en selvvalgt organisasjon med et godt formål, samt et kunstverk. Witro Bil ønsker å gi prisbeløpet sitt på 25 000 kroner videre til Redd Barnas hjelpearbeid i Ukraina.

Vinner-kriterier

Prisen deles ut til en handelsbedrift som «har hatt en god økonomisk utvikling de senere år, og som i tillegg har vist evne til innovasjon og markedstilpasning. Begrensingen er at bedriften skal være innen detaljhandelsområdet (det vil si at grossistene ikke er med). Bedriften skal ha sitt hovedkontor og/eller opprinnelse i Trondheim og ekspandere ut derfra, enten ved etablering av fysiske butikker/utsalgssteder eller ved å gjøre sine varer tilgjengelige via andre egne kanaler».

Årets jury har bestått av May Britt M. Bjørnevaag (eier og driver av åtte Søstrene Grene butikker og leder for NiTs Fagråd Handel), Kirsten Schultz (daglig leder i Midtbyen Management), Knut Marius Skoglund (leder bedriftsmarked Midt-Nord i Danske Bank) og Berit Rian (adm. direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen).

Tidligere års prisvinnere er:

 • 2020: Get Inspired

 • 2019: Carma

 • 2018: Lille Martine

 • 2017: Nardo Bil

 • 2016: Minervinis restaurantvirksomhet

 • 2015: Kleins

 • 2014: Jordbærpikene

 • 2013: Prøven Bil

 • 2012: Reitangruppen

 • 2011: Kremmerhuset

 • 2010: Eplehuset

 • 2009: Retro

 • 2008: Falkanger

 • 2007: Norrein

 • 2006: Big Bite