Det sier Mie Bjune Gjeten, som representerer samarbeidsgruppa bestående av ulike hestesportaktører, som jobber for seg at Varig orkla arena skal bli et unikt senter for hestesport i Norge.

Bakgrunnen er at Leangentravets eiendom hadde søkt Orkland kommune om en lånegaranti på 80 millioner kroner. En slik såkalt simpel lånegaranti, innebærer at travet kan få lån i KLP bank, som opererer med betydelig lavere rente enn ordinære banker. Man ser for seg at travet årlig kan spare rundt 1,2 millioner kroner i renteomkostninger i 10–12 år, gjennom lån i KLP bank.

Pant

I søknaden har travet pekt på at en slik garanti vil bidra til at man får råd til å bygge et komplett hestesportanlegg, som inkluderer den øvrige hestesporten i tillegg til trav. Man snakker da om fasiliteter som ridehall, samt utendørs fasiliteter både til islandshestsporten, sprang og dressur, samt kjørehestsporten.

I søknaden viste også travet til at kommunen ikke løper noen risiko ved å gi en slik garanti, da travet har utestående over 350 millioner kroner etter salget av Leangen travbane, penger som vil bli utbetalt i løpet av de neste 10 årene. Kommunen får dermed førsteprioritets pant i Varig orkla arena, samt i utestående beløp etter salget av Leangen.

– Utrolig gledelig

Søknaden ble behandlet i formannskapet onsdag denne uka. Der stemte åtte representanter for å si ja til søknaden (Ap 3, Sp 3, KrF 1, Frp 1), mens to representanter stemte imot (H 1, SBL 1).

Travleder Asbjørn Opdal har store forventninger til hva travet vil kunne oppnå i samarbeid med det øvrige hestesportmiljøet. Foto: Arkivfoto

– Nå skal saken videre til kommunestyret. Men med et såpass stort flertall som vi fikk i formannskapet, skal det nok mye til at saken får et annet resultat i kommunestyret. Og blir vedtaket stående og Statsforvalteren godkjenner det, så vil det være utrolig gledelig. Det vil gi oss muligheten til å ta opp et toppfinansieringslån som gjør oss i stand til å bygge de fasilitetene de andre hestesportgrenene etterspør. Vi har opprettet en utrolig god dialog med hestesportgruppa som jobber med dette inn mot travet, og denne uka var det også et møte med idrettsrådet i Trondheim. Anlegget har også kommet inn på lista over regionale idrettsanlegg, hvilket åpner muligheten for å kunne motta tippemidler til de fasilitetene som kommer ved siden av travet. Vi skal også ha et møte med representanter for Åby-anlegget i Sverige, der vi får høre hvordan de har lyktes med å koble flere grener av hestesporten sammen, sier Asbjørn Opdal, leder i Leangentravets eiendom og Midt-Norge travforbund.

– Unikt i Norge

– Betyr det at ridehallen, som var satt på vent, nå blir bygd?

– Jeg kan selvsagt ikke forskuttere det endelig før saken er styrebehandlet. Men jeg føler meg trygg på at både ridehallen og de andre fasilitetene som hestesporten etterspør nå blir bygd. Samarbeidet med den øvrige hestesporten er som sagt utrolig bra. Det at vi kan planlegge sammen, gjør at vi kan få skapt et komplett anlegg for hestesport som vil være unikt i Norge.

– Stort skritt nærmere

Mie Bjune Gjeten sier til ST at man med dette vedtaket er et stort skritt nærmere å få skapt det drømmeanlegget som hestesporten, på tvers av grener, har drømt om i mange år.

– Jeg snakket med Norges islandshestforening etter vedtaket i formannskapet, og de betrakter dette som en stor nyhet for hele islandshest-Norge. I møtet med Idrettsrådet i Trondheim, kom det også fram at vi har alle muligheter til å få prosjektet inn som et interkommunalt prosjekt, med de mulighetene og fordelene det bringer med seg.

« Det er bare å jobbe videre mot idrettskretsen, Orkland idrettsråd og orkland kommune, for å få i gang et interkommunalt samarbeid om planene. Vi er klare til å stille opp når idrettskretsen sammen med det lokale idrettsrådet ønsker å møte oss for å drøfte et videre samarbeid sammen med de andre idrettsrådene i Trondheims-regionen,» skriver idrettsrådet i Trondheim i en epost til arbeidsgruppa som Gjeten er med i.