– Vi snakker i bransjen om at pandemien var et skille. Vi starter nå på en ny tid. Alt er annerledes, sier Hanne Marthe Holan, sjef for hotellet Scandic Bakklandet.

Hoteller var blant bransjene som ble aller hardest rammet av koronapandemien. Nå er hotellene ikke bare tilbake der de var, men til og med foran.

– Vanvittig bra

– Det ser helt vanvittig bra ut. Vi har aldri hatt en så bra mars i de ti årene hotellet har vært i drift. Det har vært bra også etter mars, og vi lukter på at 2022 kan bli et rekordbra år. Det som skjer nå hos oss og ved andre hoteller viser at folk igjen ønsker å bevege seg, sier Lasse Waagbø, direktør for konferansehotellet på Brattøra; Clarion Hotel & Congress Trondheim.

Hanne Marthe Holan er leder for hotellet Scandic Bakklandet ved Bakke bru. Foto: Kim Nygård

– Gledelig overraskelse

Også andre hoteller melder det samme. Hotellene må tilbake til 2019 for å sammenligne med et år før koronaviruset la seg over samfunnsmaskineriet.

– Mars og april i år var to veldig gode måneder. Begge disse månedene var bedre både på pris og belegg enn de samme månedene i 2019. Det er selvsagt veldig gledelig, men det er også veldig overraskende at normaliseringen etter pandemien skjer så raskt. Det var vi ikke forberedt på, sier Eivind Askeland, som står i spissen for to hoteller i Trondheim og ett i Steinkjer. De tre hotellene er Quality Hotel Augustin, Comfort Hotel Park og Quality Hotel Grand.

Glede: Eivind Askeland gleder seg over omsetning og gjestebelegg ved hotellene. Foto: Terje Svaan

Sliter med rekruttering

Eivind Askeland sier at oppgangen kom så raskt og med slik styrke, at deres hoteller nå sliter med å rekruttere og lære opp ansatte i samme takt.

– Å skru alt fra veldig lavt til full guffe på en måneds tid er nokså utfordrende, men det er en positiv utfordring, sier Askeland.

Mange ansatte ved hoteller sluttet i løpet av pandemien og gikk ut av bransjen. Derfor må hotellene til en viss grad basere seg på å rekruttere medarbeidere som mangler bransjeerfaring.

– Aldri vært bedre rustet

Holan ved Scandic Bakklandet sier at også de har rekruttert nye medarbeidere, men at det for deres del ikke er å betrakte som et problem at det er en kombinasjonen av nye ansatte og stor pågang av gjester. Det understreker også Lasse Waagbø ved Clarion på Brattøra.

– Det er en utfordring og ikke et problem. Spørsmål om rekruttering og opplæring vil dessuten løse seg, sier Waagbø.

– Jeg føler at vi på mange måter aldri har vært bedre rustet enn nå til å ta imot gjester. Det er også tilfredsstillende å se at det ikke er bare for oss og for noen få andre det er bra, men for hele bransjen, sier Lasse Waagbø.

Rekord: Lasse Waagbøs Choice Brattøra ligger an til å få rekordomsetning i 2022. Foto: Anne Lise Haugen

– Følger utviklingen

Siden Scandic er børsnotert, kan Hanne Marthe Holan ved Scandic Bakklandet ikke være konkret om tilstrømming av nye kunder.

– Men også vi opplever god aktivitet og etterspørsel, i likhet med resten av bransjen i Trondheim, sier Holan.

Trondheim skiller seg ut

Tidligere i uken ble det sendt ut tall om hotellbelegg i flere norske byer. Tallene viser at det er en generell oppgang i hotellene, men også at situasjonen er bedre i Trondheim enn de fleste andre byer. Etter Oslo-området, hadde hotellene i Trondheim inkludert Stjørdal i april de høyeste prisene i Norge, med en gjennomsnittlig pris per natt per hotellrom på 1 142 kroner, ifølge tall fra analyseselskapet Wiederstrøm Hotel Consulting.

Bedre i Norge enn i andre land

– Det kan se ut som at normaliseringen etter pandemien går raskere her enn i andre land, sier Eivind Askeland.

Trondheim skiller seg fra andre byer Trondheim bedre enn resten av Norge, og Norge er bedre enn resten av Skandinavia.

Ser lyst ut for sommeren

Hotellsjefene i Trondheim sier at bestillinger og utsikter gjør at de ser lyst også på utsiktene i tiden som kommer, inkludert sommermånedene.

Nettopp det at bedringen kommer raskere enn i andre land, gir en viss usikkerhet om hvor god sommeren vil bli for Trondheims-hotellene.

– Spent på Europa

– Vi er spent på hvordan trafikken fra Europa vil utvikle seg. I øyeblikket vet vi ikke med sikkerhet hvordan den vil bli hit til Trondheim, sier Hanne Marthe Holan.

Noe av sommertrafikken ved hotellet ved Bakke Bru kommer fra busspassasjerer som overnatter på vei til eller fra Lofoten eller Nordkapp.

De fleste bussgjestene er fra Danmark og Tyskland.

– Vi gleder oss stort til sommeren. Vi forventer at det vil bli en sommer med betydelig økt aktivitet i samfunnet, og at det vil gi positive utslag for oss i hotellbransjen, sier Holan.

– Skjer mye i Trondheim

Eivind Askeland ved to Quality-hoteller og ett Comfort-hotell sier at bestillingene for de nærmeste månedene gjør at sommeren ser ut til å bli god.

– Det skal skje mye i Trondheim i løpet av sommeren. Det gir utslag hos oss. Her kan nevnes både mat- og ølfestival og flere konserter. Usikkerhetsfaktoren er om nordmenns reisevaner påvirkes av det som ser ut til å bli den første sommeren på tre år uten koronarestriksjoner. Vil folk reise sørover, velger mange Norgesferie også i år, eller vil de bli hjemme og kun ta korter turer? spør Askeland.

Takknemlig for drahjelp

– Sommeren ser bra ut, sier Lasse Waagbø ved Choice Brattøra.

Også han sender en takk til alle som sørger for aktivitet i Trondheim i sommer.

– Vi er veldig takknemlig for det, sier Waagbø.

Pusser opp konferansehotell

Scandic Nidelven vil benytte konferanse-pausen i sommer til å oppgradere 3500 kvadratmeter kurs- og konferansefasiliteter.

- Dette er en oppgradering som har vært planlagt lenge, og endelig er vi klare til å sette i gang, sier hotelldirektør Kjetil Vassdal.

Gulv, vegger og tak skal renoveres i alle 22 møterom, og fellesarealer som lounger og buffetområder vil få nye møbler ved oppgraderingen på Scandic Nidelven. Hotellet har kurs- og konferansekapasitet for 1200 personer.