Få dager etter at Tone Moum Drazkowski tok jobben som senterleder for Max Bygget på Tempe, gikk en av de største leietakerne konkurs. Kjøttgrossisten Beereenberger AS hadde ifølge oppbudsbegjæringen 3,2 millioner kroner i gjeld og eiendeler for 350 000 kroner.

Dermed har senterdelen av næringsbygget fem ledige lokaler. En dagligvarebutikk, en frisør og et apotek holder fortsatt åpent.

– Bygget var gjort om og ferdigstilt i 2019, rett før pandemien. Det ble vanskelig å få på plass leietakere. Nå ser det mer lovende ut med etableringer, sier sentersjefen.

Konkurs: Beerenberger AS hadde seks ansatte ved konkursåpning. Nå er lokalet ved foten av Max Bygget forlatt. Foto: Stian Hansen

Gratisperiode

Omtrent samtidig som Beerenberger la ned, annonserte Max Bygget konseptet «popp opp». Kreative sjeler med ønske om å starte en butikk eller spisested tilbys gratis lokaler i en periode, samt hjelp med markedsføring og innredning.

To interessenter har allerede meldt seg, forteller Drazkowski: Et bruktmarked, og et utsalg for redesignede klær.

– Dette blir superspennende å få på plass, sier Drazkowski.

Ny i jobben: Sentersjef Tone Moum Drazkowski tiltrådte i starten av april. Foto: Tone Moum Drazkowski

Kontorbygg

Ingen kontrakter er skrevet under, men sentersjefen sier hun liker først til mølla-prinsippet.

– Er konseptet bra og tøft, så får de være hos oss. Beerenburger hadde ganske store arealer, så der går det også an å gjøre en del. Er det ønskelig, kan vi få inn flere små aktører, sier hun.

Drazkowski driver allerede åtte kjøpesentre, deriblant Ladetorget og Melhustorget. Hun bistår også i den planlagte rivingen og nybyggingen av Migosenteret på Hallset.

– Jeg kjenner Max Bygget fra før og gleder meg til å fylle opp lokalene.

Den sju etasjer høye bygningen er stort sett fylt opp av kontorer. Andre etasje er ikke ferdigstilt.

Mer liv

Sandra Johnsen gleder seg til å få nye naboer. Hun er frisør hos Salong Perfect, og sier flere studentboliger i nærheten har gitt økt trafikk hos dem.

– En kafé eller restaurant i senteret hadde vært fint. Kundene etterspør det. Tidligere hadde vi bingo og solarium her. Det er et savn å kunne spise lunsj her, forteller Johnsen, som vokste opp i området.

Tempe blir ifølge henne mer og mer livlig.

– Nå er det fullt mulig å starte opp noe her, sier frisøren.

Mer liv: Bedre bussforbindelse og Lerkendal studentby har ifølge Sandra Johnsen vært godt nytt for Perfect Frisør. Foto: Stian Hansen

Få giganter

Sentersjef Drazkowski kaller Max Bygget et nærsenter. I motsetning til for eksempel Trondheim Torg, ligger det svarte høyhuset tett opptil boligblokker, eneboliger og en studentby.

– Jeg har jobbet med kjøpesentre i over 20 år. Nærsenter er der du går fordi du bor i nærheten, sier hun.

Sammenlignet med andre byer, har Trondheim få gigantsentre. I en fersk tabell utarbeidet av Kvarud Analyse for Finansavisen, ligger ingen av de tolv største sentrene i Trondheim kommune.

Tabellen er rangert etter omsetning i første kvartal 2022.

Gudenes dal: Tempe henter sitt navn fra gresk mytologi, ifølge byleksikonet «Trondheim - Norges Historiske Hovedstad». Tempe var gudenes dal ved foten av Olymp. Foto: Stian Hansen

Oppgang i sentrum

Norges tre største sentre er Lagunen Storsenter. Senteret, som ligger i Bergen kommune, omsatte for 832 millioner i forrige kvartal. Deretter følger Strømmen Storsenter på andreplass og Sandvika Storsenter på tredje.

City Lade inntar en 13. plass med 442 millioner i omsetning, bak sentre i både Bodø, Tromsø og Ski. Trondheims nest største senter er City Syd. Det ligger på 16. plass nasjonalt.

City Lade og City Syd omsette for mindre i årets første kvartal enn samme periode i fjor. Nedgangen var på henholdsvis 2,66 og 0,7 prosent, skriver Finansavisen.

Som MN24 tidligere har skrevet, opplever Trondheim Torg gode tider. Finansavisens tabell viser en bedring på 37,9 prosent mellom de to periodene. Senterlederen har tidligere uttalt at omsetningen var 3,8 prosent høyere i fjor, enn forrige normalår 2019.

Ifølge Finansavisen omsatte Norges 60 største kjøpesentre for åtte prosent mer i første kvartal 2022 enn samme periode 2019.