Konkursen får ingen konsekvenser for den norske delen av kjeden.

– Det er butikkselskapene i Sverige som slås konkurs, sier styreleder Svein Sivertsen i Expert AS til NTB. Expert AS er morselskapet som eier Expert-kjeden i Norge, Danmark, Sverige og Finland.

Expert-konsernet sentralt har hatt svake resultater fordi den svenske delen av konsernet i lengre tid har slitt med lønnsomheten.

– Har ikke lykkes

– Vi la en plan for å snu utviklingen i Sverige, vi har gjennomført mange tiltak og gjort betydelige investeringer i å få det til. Vi har virkelig gjort et helhjertet forsøk, men vi må innse at vi ikke har lykkes, og vi kan ikke fortsette å drive med tap. Nå ser vi ingen annen utvei enn å stoppe finansieringen av den svenske virksomheten, sier Sivertsen, og understreker at konkursen kun gjelder den svenske delen av virksomheten.

Konkursbegjæringen som i dag ble innlevert i Sverige omfatter kjedekontoret samt 73 egeneide butikker. Også 63 franchisetakere rammes indirekte. I 2011 hadde Expert Sverige AB en omsetning på 2,2 milliarder i norske kroner. Ifølge corren.se tapte den svenske avdelingen 318 millioner svenske kroner i fjor.

Skyter inn kapital

Nå ønsker konsernet å satse mer på utviklingen i Norge, Danmark og Finland, og Sivertsen opplyser at forretningsmannen Øyvind Tidemansen nå går inn med ytterligere kapital i Expert AS.

Tidemansen sto bak etableringen av XXL og Elkjøp og kjøpte seg inn i Expert AS i april i år med en aksjepost på 12,5 prosent samt en opsjon på ytterligere 37,5 prosent. Nå går han inn med opsjonen via sitt investeringsselskap Dolphin Invest AS og eier dermed halvparten av Expert AS.

Den andre hovedeieren er AWilhelmsen-gruppen.