Som direktør for stiftelsen skal Svendsen skal forvalte arven etter Thomas Angell, som etterlot seg en formue verdt «tre tønner gull» da han døde i 1767.

- Jeg tror det er utrolig viktig å friske opp kunnskapen om hva Thomas Angell har betydd for byen, og hva han fortsatt betyr, sier Svendsen, som overtar direktørjobben rett før stiftelsens 250-årsfeiring til neste år.

Les også: Dagens rareste jobbannonse? «Vi utlyser denne stillingen av prinsipielle årsaker»

Hun har vært direktør for Arbeidstilsynet siden 2004, og hennes andre åremålsperiode går ut 31. desember neste år. 54-åringen sier at det dermed var på tide å se seg om etter noe annet.

- Da dette dukket opp, så tenkte jeg at det så veldig spennende ut. Jeg er veldig glad i Trondheim, og jeg tror det kan bli en interessant utfordring, sier hun.

Jaktet arbeidslivskriminalitet

I hennes tid som leder for Arbeidstilsynet har direktoratet blitt omorganisert og flyttet til Trondheim. Svendsen sier at det har vært en «enormt krevende» jobb, som det vil bli rart å forlate.

I samme periode har arbeidslivskriminalitet og sosial dumping blitt omtalt som et stadig større problem, som har stilt Arbeidstilsynet og andre myndigheter overfor store utfordringer. Svendsen sier at de etter hvert har fått verktøy til å håndtere situasjonen.

- Disse aktørene utvikler seg og finner nye metoder. Arbeidstilsynet har vært avhengig av å få nye sanksjonsmuligheter, og det har vi faktisk fått. Nå har vi i tillegg etablert et samarbeidskontor med politiet og skatteetaten, som gjør at vi klarer å ta ut kriminelle aktører fra markedet, sier Svendsen.

- Én vi tok ut hadde hele 250 kriminelle aktører rundt seg i et nettverk, og de er interessert i én ting: å drive kriminell virksomhet. Det er aktører som nå er borte, og det er slik vi må jobbe, sier hun, og påpeker også at det har vært en kraftig endring av ressursbruken i tilsynet.

- Nå bruker vi 40 prosent av ressursene våre på arbeidslivskriminalitet. For ti år siden var det ingenting, sier hun.

Første kvinnelige direktør

Svendsen har sagt opp stillingen i Arbeidstilsynet, og har en avtale med Arbeids- og sosialdepartementet og stiftelsen om å tiltre i den nye jobben i løpet av høsten. Hun overtar som direktør etter Inge Nordeide (69) som har hatt jobben siden 2008.

Svendsen var første kvinnelige direktør for Arbeidstilsynet, og blir også den første kvinnelige direktøren (tidligere forstander) for stiftelsen.

- Jeg er glad for at de valgte meg uavhengig av hvilket kjønn jeg har, men jeg skal innrømme at det er stas å være første kvinne, sier hun.

Stiftelsens styreleder Kjell Buer sier at de fikk inn 90 søknader på stillingen, og at et enstemmig styre innstilte Svendsen.

Thomas Angell var engasjert i både handel, skogbruk og gruvedrift, og da han døde i 1767 etterlot han seg en formue som i dagens kroneverdi har blitt anslått til rundt 800 millioner kroner. Angell var ugift og barnløs, og testamenterte bort avkastningen av formuen til de fattige.

I dag er virksomheten konsentrert rundt driften av Thomas Angells Hus på hjørnet av Bispegata og Kjøpmannsgata, som har 50 leiligheter for pensjonister til utleie. Stiftelsen eier også naboeiendommen Kjøpmannsgata 6 med 25 tilsvarende leiligheter.

Nest største grunneier

I tillegg er stiftelsen Sør-Trøndelags nest største grunneier, og eier rundt 400 000 mål utmark i Klæbu, Selbu og Tydal. Stiftelsen driver både med hogst, boftfeste av hyttetomter, utleie av hytter og jakt- og fiskerettigheter og har de siste årene også bygd ut to småkraftverk i Selbu og Tydal.

Kjell Buer sier at Nordeide har vært kreativ og hatt stor gjennomføringskraft, og at det blir opp til den nye direktøren å se etter nye muligheter for virksomheten. Han sier at de blant annet eier en ledig tomt ut mot Erling Skakkes gate, som det kan bli aktuelt å bygge ut.

Mye plantet skog er også i ferd med å bli hogstmoden, noe som ifølge Buer vil gi stiftelsen større økonomisk handlingsrom de neste 10 til 20 årene.

- Vi er langsiktige i alt vi gjør. Kvartalsregnskapene bryr vi oss ikke noe om, sier han.

Stillingen som ny direktør for Arbeidstilsynet er foreløpig ikke utlyst. Tilsynet har 130 ansatte i Trondheim og 630 på landsbasis, og Svendsen håper at den nye direktøren også har adresse lokalt.

- Det viktigste er at den nye direktøren har god kompetanse, men jeg vil si at det er en fordel at man er bosatt i Trøndelag. Det er viktig at direktoratet får satt seg her, sier hun.