NTNU-professor i helseøkonomi (og utflyttet nordmøring), Jon Magnussen, mener det var svært lurt å holde en høring i denne saken.

– Slik fikk vi en mye mer oversiktlig gjennomgang av det som har skjedd, og dermed kan alle konspirasjonsteoriene nå legges vekk. For her var det ikke mye igjen, fastslår han og viser blant annet til forklaringene til tidligere Helse Midt-topp Trond M. Andersen og tidligere styreleder Marthe Styve Holte.

– De bekreftet jo begge i høringen at deres avganger ikke hadde med lokaliseringen å gjøre. Du skal være bra konspiratorisk anlagt for å fortsette å hevde det, mener Magnussen.

– Har Høie opptrådt lovstridig, etter din mening?

– Jeg er ganske sikker på at komiteen kommer til å lande på at han ikke har det. Det de formelt sett har noe å ta han for er prosessen rundt Trond Andersens avgang. Men da må komiteen ta det som en egen sak, og det tror jeg ikke de kommer til å gjøre. Komiteen var tydelig på at avgangen ikke har med sykehussaken å gjøre. Så Høie slipper nok unna det også.

– Har det ikke blitt gjort feil i denne saken?

– Definitivt. På styrenivå både i Helse Nordmøre og Romsdal og Helse Midt har det vært klønete arbeid. Å gå for enighet mellom de to nivåene var undøvendig og bidro i stor grad til mye av det som fulgte etterpå.

– Så da blir det sykehus i Molde?

– Jeg ser ingenting som kan endre den beslutningen.

– Nordmøre er jo klar til fortsatt kamp. Har de noe å hente?

– Ingenting. Det eneste de oppnår er å holde fogderisaken levende.

–Hvordan kommer helseminister Bent Høie fra dette?

– Han kommer ikke svekket ut av dette. Han har opptrådt som sine forgjengere – sånn har det vært hele tida. Statsråder har gitt uttrykk for sine meninger.

– Tidligere adm dir i Helse Nordmøre og Romsdal, Astrid Eidsvik, var tydelig på at hun har blitt utsatt for et utilbørlig press av Helse Midt. Er du enig med henne i det?

– Etter det jeg har hørt i dag er hun blitt utsatt for vanlige diskusjoner i et direktørmøte, der den ene direktøren har mer makt enn den andre. Dette er helt vanlige diskusjoner og har ikke noe med lovbrudd å gjøre, mener Magnussen.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener derimot Bent Høie (H) har opptrådt uryddig i sykehussaken. Problemene oppstår når politikere forsøker å utøve makt gjennom styringssignaler, ifølge professoren.

– Det ligger ikke noe grunnlag for noe mistillit mot statsråd Høie. Den egentlige kritikken går ikke til statsråden, men hans embedsverk, sier Bernt, men understreker likevel:

– Vedtaket om tomten er å anse som gyldig fattet, sier professoren til Adresseavisen.

Ingunn Holmen, leder av ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre, hadde med seg en jurist under høringen i går.

– Det kan være aktuelt med rettslige skritt, men jeg vil ikke trekke konklusjoner, sier Golmen.

– Det som er veldig tydelig er at både styreleder i Helse Midt, Ola Strand, adm dir Daniel Haga og styreleder i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal kommer dårlig ut av høringen. Jeg tror ikke på dem. De tre bør gå, sier Golmen, som får støtte fra Venstres Pål Farstad.

– Vi har fått klar melding om at det er foregått lovbrudd. Vi har også fått ganske tydelig at dette har vært en skinnprosess, sier Farstad.

Per Olaf Lundteigen (Sp) konstaterer at professor Bernts gjennomgang av helseforetaksloven sto i skarp kontrast til hva Høie sier og gjør.

– Høie sier han i praksis har alle fullmakter til å gjøre hva han vil. Det skaper et demokratisk problem, som medfører kiv og strid.

Nå skal saksordfører Lundteigen lage et utkast til saksordfører-merknad. Deretter blir det laget en innstilling, som Stortinget skal behandle i plenum.

NTNU-professor i helseøkonomi (og utflyttet nordmøring), Jon Magnussen, mener det var svært lurt å holde en høring i denne saken. Foto: Glen Musk (arkiv)
Trond M. Andersen vil ikke anbefale Helse Midts personalhåndtering.
Styreleder Ola Strand (t.v) og adm. dir. Daniel Haga i Helse Midt nektet å være med på at de hadde utsatt Astrid Eidsvik for utilbørlig press.
Astrid Eidsvik Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix