Nå får du ikke lenger kjøpt engangsplast, som bestikk, kopper, begre og sugerør, på Meny Solsiden. Dessuten blir det mer pappemballasje, mer løsvekt og utelukkende resirkulerbar plast.

- Dette er en ordentlig gladnyhet. Flere må bruke fat og glass av nedbrytbare materialer eller av materialer som kan brukes flere ganger på sommerfesten, metallsugerør er like bra som de av plast, sier Frida Myklebust Amdahl, fylkesleder i Trøndelag Natur og Ungdom.

Supermarkedkjeden Meny skal til sammen fjerne 150 tonn plastemballasje på sine 196 butikker i løpet av to år. På Meny Solsiden merker de at kundene er blitt langt mer opptatt av eget og butikkens plastforbruk.

- Her på Solsiden skal vi bidra med å fjerne mellom 800 kilo og ett tonn plast innen 2020. Plastavfall er blitt et stort miljø- og forsøplingsproblem som vi alle har en plikt til å bidra til å løse, sier kjøpmann Monica Kjendalen på Meny Solsiden.

Jordbær i pappkurv

Plast er nyttig for å bevare produktkvaliteten og redusere matsvinnet på frukt og grønt, men Kjendalen mener det finnes alternativer.

- For å ta vare på miljøet ser vi nå på hvordan vi kan redusere bruken av plast og likevel beholde kvaliteten. Innen 2020 skal vi i samarbeid med Bama redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent. Det skal vi gjøre på flere måter. Der det er mulig går vi over til løsvekt. Plast byttes med papp der det er et godt alternativ. På grønnsaker og frukt som fortsatt trenger plast skal mengden reduseres til et absolutt minimum, og vi skal kun benytte resirkulerbar plast, sier Kjendalen.

Nå fjernes blant annet plastskålene på hjertesalat og avokado. På norske jordbær og bringebær skal plastkurven byttes til papp.

- Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda, i parken eller i sjøen. Vi tar vår del av ansvaret og har gitt oss selv korte tidsfrister. I løpet av ett år skal vi også fjerne all plast i engangsbestikk, engangsbegre og engangskopper fra butikkene og erstatte dem med alternative materialer, sier Kjendalen.

Vil tilby papirposer

Kjendalen er sikker på at dette er noe kundene setter pris på.

- Engasjementet hos kundene er stort og det gleder oss. Det som vi også synes er interessant er at plast engasjerer alle aldersgrupper like mye. I starten var kundene veldig fokusert på handleposene, og hvordan det plastforbruket kan reduseres. Nå ser vi at flere også er opptatt av hva som skjer i andre deler av butikken, ikke minst i frukt- og grøntavdelingen. Vi synes det er veldig bra at kundene utfordrer oss på denne måten, sier Kjendalen som også opplever stadig oftere at kundene tar med seg gjenbruksposer til å ha varene i. Fra og med juni vil Meny også tilby papirposer til å ha varene i.

Dette gleder Natur og Ungdom.

- Flere av lokallagene i Trøndelag har hatt stands utenfor matvarebutikker, for å få kundene til å bruke handlenett istedenfor engangsplastposer. Vi har i vår også hatt flere strandryddedager, hvor vi virkelig har fått sett hvor mye plast det dessverre er i naturen, sier Myklebust Amdahl.

EU vil forby plast

EU-kommisjonen opplyser mandag at de har som utgangspunkt at all engangsplast bør forbys hvis det fins rimelige alternativer som er lett tilgjengelige. Forbudet som nå foreslås, vil omfatte engangsprodukter som bomullspinner, bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner og ballongpinner av plast.

– Ikke misforstå. Disse produktene vil ikke forsvinne, de skal bare lages med andre materialer. Du kan fortsatt arrangere en piknik, drikke en cocktail og rense ørene dine akkurat som før. Forskjellen er at du nå kan gjøre det med god samvittighet, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans ifølge NTB. Forslaget er stemplet «EØS-relevant». Det betyr at de nye reglene i utgangspunktet også skal omfatte Norge.

EU-kommisjonen retter seg spesielt seg inn mot de ti engangsproduktene av plast som forårsaker mest forsøpling i strandsonen. Kommisjonens egne beregninger viser at tiltakene innen 2030 vil føre til en halvering av forsøplingen fra disse produktene.

- Dette er supert. Alle monner drar. Vi i Meny skal gjøre vårt, og så kommer forhåpentligvis mange etter, sier kjøpmann Kjendalen.

Det sier Frida Myklebust Amdahl, fylkesleder i Trøndelag Natur og Ungdom, om at Meny kutter ut unødvendig plast. Foto: Privat