- Dette en risiko vi må finne oss i, sier bankens konsernsjef Finn Haugan, som tror at tapene blir mindre i 2017.

Banken varslet i fjor at de var forberedt på å tape opptil 500 millioner kroner på krisen i offshorenæringen på Sunnmøre, og endte opp med å ta et tap på 464 millioner på utlån til fire rederier.

Ett av rederiene er Farstad Shipping, som nå slås sammen med Solstad og Deep Sea Supply i en Kjell Inge Røkke- og John Fredriksen-styrt offshoregigant.

Ny kapital

Haugan vil ikke si hvor mye de taper på hvert av låneengasjementene. Banken vil heller ikke si hvor mye de anslår å tape i 2017, men Haugan sier at de forventer et lavere beløp enn i fjor.

- Med få unntak er alle rederiene i vår portefølje nå restrukturert og rekapitalisert. Det eneste bekymringen er om det kommer en runde to, selv om vi nå ser at oljeprisen og aktiviteten tar seg opp, sier Haugan.

Ett av rederiene som ikke har kommet frem til en løsning med kreditorene er Boa Offshore i Trondheim, som før jul varslet at de jobbet med en redningsplan.

Adresseavisen har tidligere skrevet at Sparebank 1 SMN har lånt ut i underkant av 700 millioner kroner til Boa, men Haugan gjør det klart at de ikke venter en ny smell.

Totalt tok banken et tap på 495 millioner kroner på utlån til næringslivet i fjor, mens de tok tap på 21 millioner på lån til privatkunder.

Mer til gaver

Tross tapene leverer banken ett av sine beste resultater noensinne. Styret foreslår et utbytte til bankens eiere på 389 millioner kroner, samtidig som de setter av 220 millioner kroner til samfunnsnyttige formål.

Av dette går 220 millioner kroner til Sparebankstiftelsen SMN, mens 60 millioner settes av til gaveformål i Trøndelag og på Nordvestlandet. Det sistnevnte er en økning fra 40 millioner i 2016.

Gaver: Konserndirektør Rolf Jarle Brøske og konsernbanksjef Eli Arnstad varsler at banken setter av 60 millioner kroner til samfunnsnyttige gaver.

Konsernbanksjef Eli Arnstad leder bankens gavefond som i fjor fikk i underkant av 3000 søknader om støtte. Rundt 1000 av søkerne fikk innvilget støtte, og Arnstad sier at ikke alle vil få ja i år heller.

- Det mangler ikke på gode prosjekter i vår region, og vi vil prioritere aktiviteter og prosjekter som retter seg mot barn og unge. Det handler om å holde dem i aktivitet, sier hun.

Flere kunder

Arnstad tror gavetildelingene gjør banken bedre ved at de kommer nærmere folk, og Finn Haugan tror også at bankens avdelingskontor gir dem nye kunder.

Banken fikk i fjor 15 000 nye personkunder, og veksten i utlån til bolig var på 10,7 prosent. Haugan sier at de særlig fikk mange nye kunder i Nord-Trøndelag, og setter det i sammenheng med at andre banker kutter ut kontorer.

Konkurrenten Danske Bank solgte i fjor sine kontorer i Namsos og Steinkjer til Grong Sparebank. Haugan nevner ikke andre banker ned navn, men understreker at de har valgt en annen kurs.

- Når du legger ned kontoret i Namsos, som er en by, så tror jeg kundene blir fornærmet. Jeg tror at banker som velger å bli, som oss og Grong Sparebank, vil få nye kunder på grunn av dette, sier han.

Veksten i utlån til bedriftskunder var på 3,2 prosent, og Haugan sier at det har vært et bevisst valg å styre unna de største bedriftene.

- Vi innretter virksomheten mot to områder, som er familien og de små- og mellomstore bedriftene. Vi springer ikke etter storkundene. Det krever mye kapital å finansiere dem, og det utgjør en risiko for oss, sier Haugan.

Færre folk

Inkludert datterselskapene endte bankens kostnader på drøyt to milliarder kroner i fjor, og Haugan sier at veksten hovedsakelig skyldes økt aktivitet hos Eiendomsmegler 1 og Regnskapshuset SMN.

Hos morbanken synker kostnadene, og antall ansatte har blitt redusert med 90 de to siste årene. Haugan sier at de nedbemanningen vil fortsette i samme takt i 2017, og peker på robotisering og automatisering av arbeidsprosesser.

- Men det er såpass høy utskifting at vi har mulighet til å ansette mange nye. Mange av de vi rekrutterer er høyt utdannede mennesker på pluss-minus 30 år, sier han.

Regjeringen fikk i fjor gjennom en ny finansskatt der næringen får en arbeidsgiveravgift på fem prosent på lønn og overskudd.

Haugan har tidligere advart mot at det kan gi raskere nedbemanningen i banken. Han sier at skatten totalt vil koste dem 30 millioner kroner, der halvparten vil være skatt på arbeidskraft.