Etter å ha prøvd seg som blikkenslager, tømrer, maskinfører og i barnehage, har Eidnes funnet drømmejobben som rørlegger. Hun er godt fornøyd med både jobben, lønna og arbeidsmiljøet.

– Jeg har alltid hatt høy toleranse for kloakk, sier hun.

Gjennomsnittlig månedslønn for rørleggere og vvs-montører lå i fjor på 43 860 kroner (SSB). Median månedslønn i hele befolkningen var 45 830 kroner.

Gjennomsnittlig inntekt i hele befolkningen er høyere, men noen få svært rike mennesker trekker snittet opp.

Måtte skifte bak forheng

Eidnes forsøker å øke rekrutteringen til yrket. Sammen med tre andre yrkesfagutdannede, utgjør hun panelet i Trondheim Framlags podcast Unge Meninger. Hun deltok tirsdag på Håndverkerforeningens HMS-konferanse i Trondheim.

Er det forskjell på å være mannlig rørlegger og å være kvinnelig rørlegger?

– Som dame kan yrket være tyngre. Et av de første stedene jeg var utplassert manglet damegarderobe. Entreprenøren ordnet et dusjforheng i herrebrakka som jeg kunne skifte bak. Det er ikke sånn det skal være. Nå sendes jeg ikke til steder uten egen damegarderobe, svarer Eidnes, og understreker at hun er fornøyd med egen arbeidsplass.

Hvordan møtes du som dame av andre folk på jobb?

– Stort sett bra, men eldre generasjoner kan ha noen fordommer mot damer i yrket.

Kjapt i jobb: I 2019 begynte Eidnes som lærling. Hun fikk svennebrev i mars 2022. Foto: Stian Hansen

Forbilde

To prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i rørbransjen er kvinner, ifølge en pressemelding fra VVS Norge RMB datert mars 2021.

Hvorfor er kjønnsfordelingen så skjev?

– Det henger kanskje sammen med hva man får høre under oppveksten. Moren min er i et mannsdominert yrke. Hadde hun jobbet som for eksempel sykepleier, ville jeg kanskje ikke endt som rørlegger, forteller Eidnes.

Varierte oppgaver

Kvinneandelen er alt for lav, uttalte Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden og Bademiljø, og Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for Rørentreprenørene i Norge, i pressemeldingen fra i fjor.

– Det er positivt at det er mange menn, men vi vil også sable ned fordommene om hva en rørlegger er. Mange tenker på noe møkkete og kloakk, men fakta er at jobben som rørlegger innebærer meget varierte arbeidsoppgaver. Det handler om bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg. Vi brenner for å vise at bransjen kan gi stillinger med både givende og spennende funksjoner, kommenterte de i fellesskap.

I Comfort og Bademiljø er andelen kvinnelige rørleggere én prosent. Blant tiltakene for å fremme inkludering av kvinner i rørbransjen, finnes Ingeborg-nettverket.

– Nettverket er for alle kvinner i ulike yrker i bransjen, og målet er å fremheve rørbransjen som karrierearena for kvinner. Vi ønsker å rekruttere flere kvinner til bransjen og også utfordre ledere til å tenke nytt når det gjelder rekruttering, sa Heyerdahl Eide, som leder Ingeborg-nettverket.

Nettverket er oppkalt etter Ingeborg Markussen. I 1967 ble hun autorisert som Norges første kvinnelige rørlegger.