Fem ansatte i Norservice Interiør fikk varsel om oppsigelse i januar, fordi det er ventet en betydelig nedgang i nye møbelbestillinger fremover. Bedriften eies av trondheimsmilliardæren Francis Hays Norinvest-konsern, og har 16 ansatte.

Norservice Interiør har for tiden en kontrakt om å levere møbler til 513 studenthybler på Moholt.

Fellesforbundet opplyser at det normalt er montører fra fabrikken som monterer møblene på plassen hvor de leveres. Men på Moholt er monteringen gjort av utenlandske arbeidere fra Norinvest Drift, som også eies av Hay.

I 2018 ble Hay siktet for bedrageri, regnskapsovertredelse og brudd på arbeidsmiljøloven, men i fjor henla statsadvokaten i Trøndelag saken for andre gang, etter bevisets stilling.

– Usaklig oppsigelser

Fagforeningen Fellesforbundet avdeling 12 har to av de fem oppsagte arbeiderne som medlemmer, og mener oppsigelsene er usaklige. Det ene Fellesforbunds-medlemmet som er sagt opp, er montør og har tidligere montert ute hos kunder. Det andre medlemmet har montert møblene på fabrikken, forteller organisasjonsarbeider Erling Weydahl i Fellesforbundet.

– De har siden 1971 vært ute med egne montører. Den ene oppsagte har montert ute tidligere, og hun andre som ble oppsagt kunne også dratt ut og montert, men ble i stedet sagt opp, sier Weydahl.

Organisasjonsarbeider Erling Weydahl i Fellesforbundet avdeling 12 Foto: Morten Antonsen

Verken Francis Hay eller daglig leder Øyvind Gartland i Norinvest har svart på Adresseavisens henvendelser fredag, men Gartland har tidligere opplyst at de er uenige i Fellesforbundets fremstilling.

– Utemontering er ikke noe fabrikken har drevet med tidligere, kun ved noen få anledninger, uten at man har lyktes med å få til dette på fabrikken. Man er derfor avhengig av å leie inn håndverkere med riktig erfaring og kompetanse til de forskjellige typer montering og installasjonsoppdrag, har Gartland tidligere skrevet til Adresseavisen.

Stoppet arbeid

Entreprenøren Backe Trondheim som er hovedentreprenør på rehabiliteringen av studentboligene, stoppet arbeidet i februar da det ble kjent at det ikke var ansatte i Norservice Interiør som sto for monteringen. Backe har inngått kontrakten med Støren-selskapet.

Studentboligene eies av Sit Studentsamskipnaden i Gjøvik Ålesund og Trondheim

Administrerende direktør Terje Broli i Backe Trondheim forteller at de har gjort en seriøsitetskontroll. Det er et hms-tiltak som byggherrer og store entreprenører bruker for å sikre arbeidstakernes rettigheter og hindre sosial dumping.

– Vi har sjekket arbeidskontrakter, timelister og hms-kort til dem som har vært på byggeplassen fra Norservice Interiør og Norinvest Drift. Vi tok stikkprøver denne uka, og alt var på stell. Da avslutter vi saken, men vil ta stikkprøver også i ettertid, sier Broli.

Arbeidstakere på bygge- og anleggsplasser må ha hms-kort, som identifiserer dem. Kortet skal bedre kontrollen med hvem som er på byggeplasser, hvem de jobber for og øke sikkerheten.

Annet selskap enn avtalt

Ifølge kontrakten med Backe skal Norservice Interiør montere møblene selv. Da Backe stoppet monteringen i februar, var ikke bruk av underleverandør avtalt. På forespørsel og avklaring med Backe kan imidlertid Norservice Interiør bruke én underentreprenør, forteller Broli.

– Hvis de ønsker å bruke Norinvest Drift eller ett annet selskap, så er det greit så lenge arbeidsavtalene er i orden. Men det må avklares med oss, sier Broli.

Da monteringen på Moholt ble stoppet i februar, var det også fordi en av montørene på plassen hadde et hms-kort som viser at han er ansatt i Norinvest Drift, men mannen selv sier at han er ansatt i et svenskeid selskap. Dette selskapet hadde en kontrakt om å jobbe for Norinvest Drift. Dermed var det to ledd under Norservice Interiør på byggeplassen.

– Han var innom, men hms-kortet var utskrevet feil og han sluttet etterpå, sier Broli, som ikke vet hvor mange dager den svenske montøren var på plassen.

Gartland i Norinvest har tidligere opplyst at hms-kortet til mannen ble utstedt ved en feil på Norinvest Drift, og at det skulle vært utstedt på den svenske montørens enkeltpersonforetak.

Fabrikken på Støren var tidligere eid av arbeidstreningsbedriften Norservice i Trondheim, men ble i 2018 solgt til Hays Norinvest, som eier kontorer, boliger og hoteller i og rundt Trondheim.