Tirsdag denne uken startet Statoil utvinningen fra Smørbukk Sør Extension i Norskehavet. I et reservoar med knapt 30 meters tykkelse på nær 3700 meters dyp, har oljeselskapet boret en nesten 5000 meter lang brønn.

Til hovedledningen, som er cirka 20 centimeter i diameter, er det koblet små «fiskebein» på rundt ti meter, som fungerer som utstikkere inn i svært tette bergarter.

- Det kan sammenlignes med baderomsflis. Målet har vært at vi skulle klare å produsere i såpass tette formasjoner, sier leder for utbyggingsprosjektet Ove André Pettersen ved Statoil i Stjørdal.

17 mill. fat

Teknologien er utviklet av selskapet Fishbones i Stavanger, der Statoil Technology Invest er inne på eiersiden. Oljeselskapene ENI og Lundin har også vært med på å utvikle teknologien. Statoil blir det første selskapet som prøver teknologien i praksis.

Totalt er det beregnet cirka 17 millioner fat olje i Smørbukk Sør Extension, og Statoil har investert 3,2 milliarder kroner i prosjektet. Rundt 100 personer har vært involvert i prosjektet, og nær én million arbeidstimer er lagt ned.

Funnet på Smørbukk, som er del av Åsgard-feltet, ble gjort allerede i 1985. Siden midten av 2000-tallet har Statoil jobbet med hvordan de skal få ut de av oljeekvivalentene som er vanskelig tilgjengelig.

Fikk ned kostnader

- Vi har tro på framtiden til norsk sokkel. Ett av våre mål er å drive mest mulig lønnsomt der vi allerede har produksjon. Smørbukk Sør Extension er eksempel på utvinning i soner som enda ikke har vært tilgjengelig, et såkalt Increased Oil Recovery-prosjekt, sier kommunikasjonssjef Sverre Kojedal ved Statoil i Stjørdal.

Investeringsbeslutningen ble tatt i 2013, på et tidspunkt da oljeprisen var langt høyere enn i dag. Men prosjektet har en break even med en oljepris på rundt 40 dollar fatet, opplyser prosjektleder Ove André Pettersen.

- Investeringsrammen var 3,9 milliarder, men vi har fått det ned til 3,2 milliarder, sier han.

SE KART: Slik er kommunene i Trøndelag rammet av oljenedturen

Risikabel boring

Produksjonen ble startet tirsdag denne uken klokken 16.45, opplyser operasjonsleder Per Dybwad ved Åsgard A. Den såkalte fiskebeinsteknologien er et mer presist alternativ til tradisjonell oppsprekking, mer kjent som fracking.

Utfordringene ved Smørbukk Sør Extension har vært at Smørbukk Sør-reservoaret ligger like nedenfor, og herfra produseres det allerede.

Like over det 30 meter tykke reservoaret er det ustabile bergarter som har gjort boringen risikabel og stilt høye krav til nøyaktighet. Men ifølge Statoil har alt gått etter planen, og produksjonen er på 15 000 fat per dag.

Godkjente Maria-utbygging

Olje- og energidepartementet godkjente fredag utbyggingsplanen for oljefunnet Maria, som også ligger i Norskehavet, nærmere bestemt Haltenbanken. Det opplyser departementet i en pressemelding.

Utvinnbare reserver er anslått til 23,3 millioner fat olje, i tillegg til et mindre kvantum gass og naturgass.

- Utbyggingen av Maria-feltet betyr arbeid for mange leverandørbedrifter med ledig kapasitet. Dette prosjektet innebærer investeringer for over 15 milliarder kroner. Derfor er det svært gledelig at denne utbyggingen starter nå, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Det er forventet at investeringene vil ligge nær 15,3 milliarder kroner. Kontrakter er allerede tildelt Reinertsen i Trondheim, Aibel i Haugesund, FMC Kongsberg Subsea og Subsea 7.