Onsdag var det offisiell åpning for F3. Med det har Trondheim fått enda en inkubator, et sted der nystartede teknologibedrifter får kontorplass og drahjelp.

Toppledelsen i sparebanken fikk ideen til inkubatoren under et studiebesøk i San Francisco for ett år siden.

- Der borte var vi på besøk i en inkubator, og tenkte at det hadde vært kult å få til noe slikt i Trondheim. Nå har vi gjort det. I Norge er vi helt i front i verden når det gjelder å anvende teknologi i bank, men utviklingen går så raskt at vi må bli enda bedre, sier Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN.

LES OGSÅ: Tok med gründere til Silicon Valley

Her ser du et kart over inkubatorer i Trondheim (Saken fortsetter under kartet)

Ingeniørene kommer

En av bedriftene som har fått plass i F3 er Mito.AI. Bokstavene AI står for artificial intelligence, det vil si kunstig intelligens.

- Om en måneds tid skal vi lansere vårt produkt, som er informasjon som skreddersys for investorer. Det største problemet for en investor er børskrakk. Det kan vi ikke hjelpe dem med. Men vi kan hjelpe dem med å løse deres nest største problem, som er tilgang til informasjon som påvirker verdien på aksjer, sier Sigve Søråsen, administrerende direktør i Mito.AI.

Oppstartsbedriften er eksempel på at ingeniører albuer seg plass på det som har vært økonomers enemerker i bank og resten av finansbransjen.

- Jeg liker å si at vi er seks sivilingeniører som ønsker å revolusjonere finansbransjen, sier Søråsen.

LES OGSÅ: - Trøndelag bør bli ledende

Kunstig intelligens

I tillegg til å være teknolog, har sjefen sjøl også bakgrunn fra journalistikk. Rundt 200 personer er testbrukere av en betaversjon av tjenesten som gir tilgang til kursrelevant informasjon om børsnoterte selskaper.

- Vi leser to millioner artikler per døgn, finner ut hva de handler om og sender riktig artikkel til riktig mottager til riktig tid, sier Søråsen.

«Leser» vil si at en datamaskin leser og tolker. Det er her Mito får brukt sin ekspertise på kunstig intelligens og programvareutvikling.

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger på beta-versjonen. Vi gjør kun bruk av redaksjonelle artikler og har et system for å vurdere kildene for informasjonen. På den måten kan vi blant annet redusere risikoen for å bli lurt av falske eller plantede artikler, sier Søråsen.

LES OGSÅ: Slik lurer du algoritmene

Først Norden, så USA

I første omgang skal Mito selge til kunder i Norden, men ønsker nokså raskt å satse også i USA, som er verdens største marked for investorer.

- Det er noen i USA som lager noe tilsvarende, men ikke like bra som vår tjeneste. I starten leser vi artikler på norsk, dansk, svensk og engelsk. Vi holder igjen på andre språk for å holde kostnadene nede. Etter hvert vil vi utvide til flere språk, sier Sigve Søråsen.

Andre leietagere i F3

Folkeinvest er en annen oppstartsbedrift som har fått husrom i sparebankens lokaler i Søndre gate. Bedriften skal gjøre det lettere å hente inn kapital for små og mellomstore bedrifter. Headshed er også leietager i inkubatoren. Selskapet lager en løsning for salg og markedsføring. En fjerde virksomhet i inkubatoren F3 er SMB Lab. Det er et selskap sparebank 1-bankene står bak for å utfordre tradisjonelle forretningsmodeller i bank.

NTNU Accel skal drifte finansinkubatoren, på samme måte som de også står bak driften av Watts Up. Det er en inkubator for teknologibedrifter som vil satse på fornybar energi, og holder hus hos Trønderenergi på Lerkendal.

LES OGSÅ: Gir husrom til smartingene

- Det syder i Trondheim

- Denne byen syder av kreative og innovative mennesker. Kombinasjonen av Europas beste (!) teknologimiljø og Norges nest største finansmiljø, gjør at vi har stor tro på denne smeltedigelen, sier Finn Haugan

Samtidig med at konsernsjefen i Sparebank 1 SMN tirsdag ønsket nykomlingene velkommen, tegnet Haugan seg som testbruker av informasjonstjenesten fra Mito.AI.

foto
Inkubatorgjeng: Disse fire er sentrale i det nyeste tilskuddet til nyskapingsmiljøet i Trondheim, inkubatoren for oppstartsbedrifter i skjæringspunktet teknologi og finans. Fra venstre Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Nelly Maske, konserndirektør i SMN, Haakon Skar, leder for NTNU Accel, og Knut Eilif Halgunset, leder for digital utvikling i SMN. Foto: jens petter søraa