Superfinalen ble holdt ved Museet Kystens arv på Stadsbygd, der de fem vinnergruppene fra 9. klasse ved Testmann minne, Stadsbygd, Åsly, Vanvikan og Mælan skoler konkurrerte om seieren.

De har tidligere fått problemstillinger fra næringslivet de skulle løse ved hver sin skole, før vinnerne nå møttes på Stadsbygd.

– I dag fikk de en helt ny problemstilling fra Stadsbygd sparebank, sier daglig leder i NiT Indre Fosen, Ingunn Rokseth.

Problemstilling

Innovasjonscampen er ifølge Rokseth et samarbeid mellom NiT Indre Fosen, Fremtidens industri, Ungt Entreprenørskap, kommunen og skolene.

Problemstillingen de fikk nå, var ifølge Ola Rønning i Ungt Entreprenørskap dette:

– De skal se for seg å lage en ny bedrift eller et nytt produkt, med ressurser og muligheter fra Indre Fosen. I tillegg må det også være bærekraftig. Den første runden de var igjennom svarte de ut reelle utfordringer bedriftene hadde, mens det nå er fremtidens bedrift eller produkt som står i fokus, forklarer Rønning.

Ola Rønning i Ungt Entreprenørskap, daglig leder i NiT Indre Fosen, Ingunn Rokseth, og ordfører Bjørnar Buhaug. Foto: Jonas Olsen Withbro

Han forteller videre at Ungt Entreprenørskap sin oppgave er å trene opp elever til å møte fremtidens arbeidsliv.

– Dette er bare en artig greie vi har satt i gang. Det har vært kjempegode tilbakemeldinger fra bedriftene og skolene, der alle har sagt ja til å være med hele tiden, sier han.

Mælan skole: Mia Helen Arntzen og Mads Hauaas går i 8. klasse. Ikke på bildet: Anne Marit Mælan og Ida Rian Bjerken i 9. klasse. Foto: Jonas Olsen Withbro

– Mener skogen gror igjen

Vinnergruppen fra Testmann Minne i Leksvik, tok seg tid til en prat med Fosna-Folket, samtidig som de var i gang med å løse problemstillingen.

– Vi mener mye av skogen i Indre Fosen gror igjen, og har funnet på en maskin som går av seg selv, som kan kutte ned deler av skogen. Maritime Robotics har for eksempel en traktor som går av seg selv, og vi mener at man kan koble på en klo som rydder opp. Alt skal bli gjort, uten at man må være der selv, sier Rikke Emilie Berg Finsmyr.

Foruten Finsmyr, består gruppen av Sandra Berget, Sander Tømmerdal og Marie-Channel Ble Djeba.

Testmann Minne: Sandra Berget og Rikke Emilie Berg Finsmyr har illustrert deler av sin løsning på problemstillingen. Ikke på bildet: Sander Tømmerdal og Marie-Channel Ble Djeba. Foto: Jonas Olsen Withbro

– Er det litt godt med avbrekk fra vanlig skolehverdag også?

– Ja!, sier 9. klasse-elevene.

– Har dere troen på seier da?

– Ja, det har vi, men jeg tror også at de andre har mange gode idéer, sier Berget.

Vanvikan skole: Siril Amalie Sollie, Andrea Roten og Hannah Tømmerdal Saghaug. Foto: Jonas Olsen Withbro

Vrien oppgave

Fra 9. klasse ved Åsly skole i Rissa var Amalie Teigen, Ørjan Dybdahl, John Grønning, Svein Erik Bredesen og Ingvild Søraas Johannessen.

– Hvordan går det?

– Det er en grei oppgave, men den var litt vrien. Vi har litt for lite tid, sier Dybdahl.

Åsly skole: Svein Erik Bredesen, Ingvild Søraas Johannessen og John Anders Grønning. Foto: Jonas Olsen Withbro

Også denne gruppen har sett seg ut et samarbeid med Maritime Robotics, som en mulighet for å løse sin problemstilling.

– De lager undervannsbåter. Det vi ser for oss er å lage en som suger opp plastikk fra havet, ved hjelp av kapsler. Når den har sugd opp plastikken lukkes kapslene, det kommer ut en sil som siler ut vannet, også blir plastikken med ut av havet, forklarer Teigen.

Åsly skole: John Anders Grønning, Amalie Teigen og Ørjan Dybdahl. Foto: Jonas Olsen Withbro

Pengepremier

På slutten av dagen var det dags for juryen, bestående av ordfører Bjørnar Buhaug, Anniken Fjeldvær fra Fremtidens Industri, Christian Haugen fra NiT og banksjef i Stadsbygd sparebank, Ola Setsaas, til å kåre en vinner.

Premier til førsteplassen er 3000 kroner, andreplassen får 2000 kroner, mens gruppen som havner på tredjeplass får 1000 kroner.

Juryen: Ordfører Bjørnar Buhaug, Anniken Fjeldvær fra Fremtidens Industri, Christian Haugen fra NiT og banksjef i Stadsbygd sparebank, Ola Setsaas. Foto: Ingunn Rokseth

Disse hadde ifølge juryen løst problemstillingen best:

  1. Åsly skole

  2. Stadsbygd skole

  3. Testmann Minne, Leksvik

Her er vinnergruppen fra Åsly skole, sammen med ordfører Bjørnar Buhaug på venstre side, og banksjef Ola Setsaas på høyre side. Foto: Ingunn Rokseth