- Det er litt trist at fabrikken flytter fra Midtre Gauldal, jeg har jobbet her lenge, sier Hutta.

Klokka 14.30 var de ansatte ved Norsk Kylling på Støren kalt inn til allmøte mandag, etter at styret i bedriften har vedtatt å flytte fra Midtre Gauldal og bygge en ny fabrikk aller helst på Grønøra i Orkdal, alternativt på Sveberg i Malvik.

Hutta som selv bor på Rognes i Midtre Gauldal, har forståelse for at Norsk Kylling flytter til en annen kommune.

- Det viktigste er at det investeres i en ny fabrikk. Hvis bedriften ikke hadde funnet ei ny tomt, tror jeg ikke den vil klare seg økonomisk og i konkurransen, sier Hutta.

I februar ble avgjørelsen om flytting utsatt.

- De fleste bor på Støren

Han har jobbet ved Norsk Kylling i 12 år, og Hutta og familien vil fortsette å bo på Rognes. Han tror mange av de Norsk Kylling-ansatte vil fortsette å jobbe for bedriften og bo der de bor i dag.

- De fleste bor på Støren, men noen bor i Trondheim også. Kanskje det blir satt opp buss fra Støren til den nye fabrikken. Det tar 40 minutter dit. For de fleste er det best om den nye fabrikken kommer på Orkanger, sier Hutta.

Han hadde ikke snakket med så mange av sine kolleger da Adresseavisen møtte ham rett etter allmøtet, som ble holdt i kulturhuset.

I fjor sommer ble det klart at den nye fabrikken til Norske Kylling ikke skal bygges der dagens fabrikk ligger. Her er det uegnet for utbygging. Etter hvert satt Rema 1000-eide Norsk Kylling igjen med tre tomtealternativer, ei annen tomt i Midtre Gauldal, i Orkdal og i Malvik.

- For dyrt

På et styremøte fredag ble det bestemt å droppe Midtre Gauldal, og å gå videre med alternativene Orkdal og Malvik. Administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken i Norsk Kylling forteller at å bygge i Midtre Gauldal ble for dyrt og for risikofylt.

- Vi ønsker ikke å flytte ut av Midtre Gauldal. Midtre Gauldal kommune har jobbet med oss, og vært positive og fremoverlent. Vi ønsket å bygge ny fabrikk i kommunen. Men når vi sammenlignet, ble det for kostbart og for mye risiko. Det kan både bli dyrere å bygge her og det kan gå lengre tid, sier Stokbakken.

Han viser til at det kreves ny infrastruktur til den aktuelle tomta i Midtre Gauldal.

Førstevalget til Norsk Kylling er ei 160 dekar stor jordbrukstomt, som ligger ved industriområdet Grønøra på Orkanger. I dag er det en kornåker, men Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har sagt ja til omregulering dersom det kommer en stor industriaktør som vil etablere seg her.

- Orkanger kommune inviterte oss dit. Vi håper reguleringen blir avklart i løpet av høsten, og at området blir fristilt for oss. Hvis ikke Orkanger får gjennom reguleringen, er Malvik en god erstatter for oss, sier Stokbakken.

foto
- Det kan både bli dyrere å bygge her og det kan gå lengre tid, sier adm. dir. Kjell Åge Stokbakken ved Norsk Kylling om hvorfor bedriften flytter til Orkdal eller Malvik.

Rema styrker samarbeidet om lokalmat.

- For liten

Tomta på Sveberg i Malvik er kommet lenger i reguleringen.

- Den er lettere tilgjengelig, men dyrere og den er litt for liten, sier Stokbakken.

Han forteller at de håper å kunne starte grunnarbeidene på tomta til den nye fabrikken neste vår, og at de håper å starte produksjon i den nye fabrikken første halvår 2020.

- Ei stor tomt er vektlagt, og vi ser på muligheter for samarbeid med andre aktører. Vi ønsker mest mulig plass rundt fabrikken, sier Stokbakken om Orkanger-tomta.

Norsk Kylling har i dag 350 ansatte, og 270–280 av dem jobber i fabrikken. Direktøren vil foreløpig ikke tallfeste hvor mange som blir med til den nye fabrikken.

- Det er for tidlig å si. Det kommer an på hvordan vi legger opp fabrikken, når det gjelder blant annet automatisering. Vi ønsker å gå ut med antallet til høsten, sier Stokbakken.

Norsk Kylling ønsker ikke å forlate Støren helt, og beholder fabrikkeiendommen. Bedriften ønsker å investere og utvikle Hugaas Rugeri, samt bygge opp en kompetanseavdeling. Stokbakken forteller at dette vil gi 30–40 arbeidsplasser i Støren.

- Ønsker allsidighet

Gårsdagen var en gledens dag for ordfører Oddbjørn Bang i Orkdal. Senterpartiordføreren er glad for at Norsk Kylling flytter til Orkanger.

- Det betyr at vi får nye arbeidsplasser og befolkningsvekst. Vi ønsker oss allsidig næringsutvikling. Vi ønsker oss næringsmiddelindustri som er stabil, og dermed utjevner svingningene i den konjunkturutsatte industrien her, sier Bang.

Han forsikrer at Orkdal regner med å få ferdig reguleringsprosessen tidsnok til at Norsk Kylling vil bygge her.

- Vi jobber hver dag for å få på plass reguleringsplanen. Vi skal ta noen miljøundersøkelser, men det er uproblematisk, sier Bang.

foto
Fornøyd Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang (Sp), forteller at kommunen jobber for å få på plass reguleringsplanen tidsnok, slik at Norsk Kylling flytter til kommunen.

Midtre Gauldal legger ut næringstomt på størrelse med Trondheim sentrum.

- Halvveis i sjokk

I Midtre Gauldal er ordfører Sivert Moen (Sp) skuffet over at Norsk Kylling mener det er for dyrt å bygge ny fabrikk i kommunen.

- Jeg er overrasket. Vi er halvveis i sjokk. Det var uventet. Kostnadsmessig og risikomessig er jeg ikke stand til å se at vi er dårligere enn Orkdal og Malvik. Vi har jobbet så hardt i over ett år med dette, og har hele tiden vært med. Så kommer konklusjonen, sier Moen.

Han frykter for at ansatte ved Norsk Kylling vil flytte fra kommunen.

- Det er veldig stor forskjell om det blir Orkanger eller Malvik. Malvik blir vanskelig for innbyggerne her som jobber på fabrikken. Det er derfor vanskelig å si noe ennå, sier Moen.

foto
- Vi har jobbet så hardt i over ett år med dette, og har hele tiden vært med, sier en skuffet ordfører i Midtre Gauldal, Sivert Moen (Sp).