Roger Eriksen forklarte at han er utdannet sivilingeniør på maskinlinja på NTNU, og at han hadde jobbet et par år hos en entreprenør før han som 27-åring i 2007 startet som daglig leder for Prora Eiendom. Der vokste etter hvert byggeprosjektene fra 100 millioner til opptil 900 millioner kroner.

Eriksens forsvarer, advokat Nils Christian Langtvedt i Advokatfirmaet Hjort, spurte om Prora allerede da han begynte hadde egne selskap for hvert utbyggingsprosjekt.

- Jeg anslår vi hadde 15–20 prosjektselskaper.

- Var det mye å sette deg inn i?

- Jeg brukte mye tid på det.

- Hvordan fikk du oversikt?

- Jeg systematiserte og laget rutiner. Vi slet med mange åpne poster i regnskapet, poster som vi ikke hadde bilag for, sier Eriksen.

Han sa i sin forklaring onsdag og torsdag at han lærte om regnskap i møter og samtaler med regnskapsføreren og revisorer.

Første dag av saken kom det frem at Prora-investor har vedtatt forelegg.

- Anstrengt likviditet

Roger Eriksen er sammen med faren Terje Eriksen (61) tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Begge nektet straffskyld da rettssaken startet mandag.

Påtalemyndigheten har under forklaringene til begge brukt mye tid på tilbakekjøpsavtalene for aksjer.

Forretningsmodellen til Prora var å hente inn kapital til utbyggingene ved at investorer kjøpte aksjer i de enkelte prosjektselskapene. Morselskapet Prora Eiendom forpliktet seg samtidig til å kjøpe tilbake aksjene innen et avtalt tidspunkt, til samme pris pluss en avkastning på vanligvis 20 prosent per år.

Ifølge et revisornotat som aktor, førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim, tok opp, var det anstrengt likviditet i Prora, og selskapene ble holdt i gang med salg av aksjer.

Uoppgjort gjeld

- Det er dokumentert en lang rekke lån som ser ut som de er misligholdt. Var det et tema i din rolle i Prora at det var mye uoppgjort gjeld, spurte aktor.

- Ja det var et tema. Jeg hadde mange samtaler med Terje. Han hadde mange uformelle samtaler med långivere, og jeg slet med å få dokumentasjon, svarte Eriksen.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen (til høyre) er aktor i saken. Han har med seg medaktor Einar Holaker (i midten) og spesialetterforsker Isak Mjølhus i Økokrim.

Påtalemyndigheten mener investorenes aksjekjøp i prosjektselskapene egentlig er lån, og at forpliktelsene om tilbakekjøp og den lovte avkastningen skulle vært ført som gjeld i Prora Eiendoms regnskaper i 2009–2012. Ifølge tiltalen ble ikke gjeldsforpliktelser på inntil 205 millioner ført i regnskapene.

- Ikke lett å få has på

Forsvarer Langtvedt spurte Roger Eriksen hvordan erklæringene om at Prora skulle kjøpe tilbake aksjene ble oppbevart.

- Vi hadde et mappesystem.

- Hvordan ble det oppdatert?

- Det ble ikke oppdatert kontinuerlig. Det er ikke alltid like lett å få has på de avtalene som var mellom Terje og investorene. Jeg spurte mye, svarte Eriksen.

Han fortalte også at det ble funnet flere gjenkjøpsavtaler for aksjer enn de han hadde i mappen, da årsregnskapet for Prora Eiendom for 2013 først ble gjort ferdig i 2015. Det var etter at far og sønn Eriksen hadde sagt ja til en restrukturering av Prora-systemet, for å unngå konkurs.

Advokat Nils Christian Langtvedt i Advokatfirmaet Hjort er forsvarer for Roger Eriksen.

- Fikk pekefinger fra revisor

På tiltalepunktet om at det er overført 40 millioner fra Prora Eiendom uten rettslig grunnla til Terje Eriksen, fortalte Roger Eriksen at han ikke hadde kontroll på en selskapskonto faren brukte.

- Som oftest var det ikke vesentlige beløp, og jeg var opptatt av at han måtte innfri mellomværende. Jeg husker det var et gjentagende tema sammen med revisor. Jeg ble frustrert fordi jeg fikk pekefinger fra revisor og sa at de må ta det opp med Terje direkte.

- Revisor forholdt seg vel til deg som etter aksjeloven var selskapets øverste leder, spurte aktor.

- Jeg kunne jo ikke holde ham fast fysisk.

Roger Eriksen er tiltalt for å stilltiende ha godkjent overføringene av 40 millioner til faren. Deler av beløpet er senere gjort opp.

Da Terje Eriksen selv forklarte seg om kontoen, sa han:

- Jeg brukte kortet litt som om det var mitt eget.

- Kan ikke brukes på den måten

Aktor har under utspørringen vist til en grafikk Roger Eriksen har laget, som illustrerer hvordan verdistigning øker og risikoen minker i et utbyggingsprosjekt etter hvert som det går fra tomtekjøp, via regulering hos kommunen, banklån og bygging. Terje Eriksen brukte denne for å forklare investorer hvordan risikoen synker etter hvert.

- Var du klar over at han brukte den utad, spurte aktor.

- Jeg var ikke klar over hvor ofte. Dette er noe jeg kunne presentert for å forklare mine barn, men du kan ikke si at da går risikoen ned 60 prosent. Det går ikke an å bruke den på den måten, svarte Roger Eriksen.

De tiltalte er nå ferdige med sine forklaringer. Neste uke fortsetter straffesaken i Sør-Trøndelag tingrett med vitner, og mandag skal revisorene forklare seg.