– Vi jobber for å få spredd litt optimisme både blant dem som studerer petroleumsfag og de som vurderer å begynne. Vi ser jo at flere avslutter studiet, og at søketallene blir lavere for hvert år, sier Trine Remmen.

Hun er på det tredje året av en mastergrad i petroleumsfag ved NTNU. Om drøye to år er hun ferdigutdannet sivilingeniør og på jobbjakt i en bransje flere forsvinner fra.

Derfor har hun sammen med to medstudenter tatt initiativ for å fremme optimisme og engasjement rundt bransjen og utdanningen. Da de startet på studiet for tre år siden var oljeprisen på over 100 dollar fatet. Nå er den mer enn halvert.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Marked i endring

– Da vi begynte å studere var det oppslag på oppslag i media om at Norge kom til å trenge så og så mange ingeniører, og olje ble trukket frem som det heteste. I dag handler oppslagene om hvor mange som mister jobben, sier Halvor Tobro, medinitiativtaker og student.

– Det er viktig å huske at markedet ikke kommer til å være det samme når en er ferdig etter fem år som det var da en startet. Derfor har vi arrangert foredrag hvor vi har invitert tidligere studenter som har vært med på slike nedturer før.

Den siste av de tre bak initiativet, Mathias Lia Carlsen, mener at den lave oljeprisen bør være et argument for å starte på studiet nå.

Allsidig

– Det er nettopp derfor flere bør studere dette nå, for prisene går opp og ned. Da vi begynte var den unormalt høy, så det er naturlig at den er lav nå. Men det betyr også at den mest sannsynlig kommer til å bli høyere igjen, sier studenten.

– Men hva om prisene ikke stiger igjen? Vil dere ikke bli sittende med følelsen av å ha solgt luftslott og drømmer?

– Nei, sivilingeniørgraden fra dette faget er såpass allsidig at den kan brukes til mye annet. En ser for eksempel at Statoil jobber med offshore vindmøller og at Salmar utvikler offshore lakseproduksjon. Begge de to prosjektene drar nytte av teknologi og kunnskap fra oljebransjen.

Et annet felt som de tre studentene har troen på at kan nyte godt av kunnskap fra oljebransjen er mineralutvinning på havbunnen.

– Det jobbes med å utvikle det i Norge, og det er også et felt hvor vi kan bruke det vi i Norge faktisk er verdens beste på – offshoreteknologi, mener Carlsen.

Konservativ

Men skal oljebransjen komme seg opp og stå igjen mener de tre at noe må gjøres også fra bransjens side.

– Det er en konservativ bransje som har tjent såpass godt så lenge at de ikke har blitt presset nok til innovasjon og gründervirksomhet, men nå blir de det, sier Tobro.

Oljebransjen er også blitt kritisert for å være lite klimavennlige, men det håper de kommer til å endre seg.

– Vi tenker at vi som går inn i bransjen har et ansvar for å få ned utslippene og gjøre næringen mer bærekraftig. Norge er allerede i front når det gjelder miljøvennlig utvinning, men potensialet for forbedring er fortsatt stort, sier Carlsen.

Positive historier

Selv om det ser mørkt ut akkurat nå oser de tre 22-åringene av ungdommelig optimisme.

– Vi har lyst til å formidle de positive historiene. Start et selskap og prøv noe nytt om du ikke får deg jobb med en gang du er ferdigutdannet. Og om det ikke går og du må søke jobb senere kan du vise til at du har vært i bransjen, sier Carlsen og trekker frem to konkrete eksempler på slike historier.

– Et eksempel er Petrel, et program for å modellere oljefelt som ble utviklet av personer blant annet fra miljøet her, og som senere ble solgt til Schlumberger, forteller han.

– Et annet er forskning som foregår her på huset nå hvor de siste testene viser at de klarer å utvinne fem prosent mer av oljen enn det de gjør nå. Fem prosent høres kanskje ikke mye ut, men når en ser på hvor mye som hentes opp i kroner og øre blir det en del.

Stor interesse

Og det virker som om interessen for studiet er til stede selv om det akkurat nå er dårligere tider. Da de la ut billettene til sitt første arrangement forsvant alle 180 på to minutter.

– En må tenke på mulighetene og se fremover. Det er et veldig morsomt studie, og ut fra det jeg har hørt fra dem som jobber med det er det en variert jobb hvor en lærer mye, sier Remmen og får støtte fra Tobro.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre yrker hvor en får så store og utfordrende prosjekter så tidlig, avslutter han.