Det går frem av en spørreundersøkelse som Nord-Trøndelag Forskning og Utvikling har gjennomført blant fylkets 1477 kornprodusenter på oppdrag fra Fylkesmannens landbruksavdeling.

Mens kornarealet er blitt redusert på nasjonalt nivå, har det vært en mindre økning av arealet i Nord-Trøndelag. Dermed skiller fylket seg ut fra resten av landet.

I undersøkelsen har kornprodusentene svart på spørsmål om tilstanden i dag og utsiktene fremover. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har tidligere gjennomførte lignende undersøkelser blant fylkets melkeprodusenter, sauebønder og svineprodusenter.

Muligheter for nydyrking

Av undersøkelsen går det frem at 60 prosent av kornprodusentene mener at det er muligheter for nydyrking på egen grunn. Tre av fem kornbønder svarer de ville blitt kornprodusenter dersom de skulle valgt yrket sitt på nytt.

65 prosent av de spurte har respondert på undersøkelsen. Landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal sier at undersøkelsen dermed gir et godt bilde av tilstanden i denne delen av landbruksnæringen i fylket.

Gjør det meste selv

Går man litt mer detaljert til verks viser undersøkelsen at det er de større brukene som er villig til å satse mest. Halvparten av produsentene som har svart opplyser at de leier jord. Gjennomsnittlig leieareal er 160 dekar. Bare to prosent av de spurte oppgir at de leier maskinelt utstyr. I så måte avkrefter undersøkelsen en myte om at maskinentreprenører er i ferd med å dominere virksomheten. Når det dertil går frem at tre firedeler utfører alt arbeid selv, så er det en gode nyheter som klinger i landbruksdirektørens ører.

– Dette viser at det er et sterkt engasjement fra produsentene selv, sier Kirsten Indgjerd Værdal som også fremhever at 95 prosent av de spurte opplyser at de vil fortsette som i dag eller øke produksjonen.

– Dette er en god melding, det er bare å ønske god våronn, sier hun.

Vil satse mer

Blant korndyrkerne som har satset og ønsker å satse videre er Håvard A. Røstad som driver gården Rindsem Nedre på kommunegrensa mellom Verdal og Levanger. Han har et kornareal på 1050 dekar og er dermed blant de store produsentene.

På spørsmålet om hva han ville valgt om han skulle ha valgt yrke på nytt, nøler han ikke med å svare.

– Jeg er sikker på at jeg ville ha valgt det samme. Yrket er variert og jeg trives veldig godt, sier han.

Sammen med et nabobruk fikk han anledning til å utvide arealet med ca. 200 dekar etter at Forsvaret trakk seg ut fra Rinnleiret i 1996. Nå har han ikke mer dyrkingsareal på egen grunn. I løpet av de siste årene har han kjøpt tilleggsjord fra tre nabobruk, men han er ikke fremmed for tanken om å utvide ytterligere.

Arealene ligger nært sjøen. Avlingene er gode. Dessuten er jeg med i et maskinsamarbeid som gjør at driftskostnadene er tatt betydelig ned. Det er en stor fordel, sier Håvard A. Røstad.