- Jeg er i den alderen at det er greit å tenke på noe annet enn jobben. Jeg har barn og barnebarn som det også er greit å tenke på, sier Lund.

62-åringen har vært toppsjef i den tradisjonsrike Trondheims-bedriften i 19 år, og har vært ansatt i hele 38 år.

- Det har vært en interessant jobb. Det er ikke mange bedrifter i Trondheim som driver hele verdikjeden, fra ideen til det utviklede produktet er solgt og vi driver service på produktet, og til kunden vil ha et nytt anlegg etter 15 år. Det har virkelig vært en begivenhet å være med på å skape en tre ganger så stor omsetning, sier Lund.

Han forteller at han har tenkt på å slutte en tid.

- Jeg har tenk på det i et halvt års tid. Når man har tatt en slik avgjørelse, ønsker man at det skjer hurtig, sier Lund.

Verken han eller Skjervold vil si noe om innholdet i sluttpakken til Lund.

foto
Ny adm. dir. i Autronica Fire and Security er Edgar Skjervold, som har vært finansdirektør i samme selskap i fem år.

Internrekruttering

Autronica utvikler og produserer brannalarmer, slukningsutstyr og deteksjonssystemer til bruk på land, på båter og i olje- og gassnæringen. Hovedkontoret ligger i Trondheim, og bedriften har avdelinger i Bergen, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tønsberg og Ålesund. Autronica Fire and Security har også avdelinger i Danmark, Dubai, England, Kina, Malaysia, Sør-Korea og USA.

Edgar Skjervold (43), som nå har tatt over jobben som administrerende direktør, sier Lund selv valgte å gå av nå.

- Han har valgt å tre av selv, og det ble offentliggjort for de ansatte i dag på allmøter og på videolink til utlandet, sier Skjervold.

- Kan ikke si nei

Selv har han vært finansdirektør i Autronica Fire and Security i fem år, før han nå tok over toppjobben.

- Det er en mulighet man ikke kan si nei til. Det er også en god ting med internrekruttering, slik at jeg kan fortsette det gode arbeidet som er gjort av forgjengeren i mange år. Vi er en lokal aktør i Trondheim, men også en global aktør. Autronica er et høykompetent selskap som sitter i Trondheim, med en kompetanse som er verdensledende på å beskytte liv. Det er en god grunn til å gå på jobben, sier Skjervold.

Startet for 60 år siden

Det tidligere selskapet Autronica ble etablert for 60 år siden, men ble i 1998 delt i de to selskapene Autronica Fire and Security og Navia Maritime, Divisjon Autronica. Autronica Fire and Security flyttet i fjor høst inn i et nytt hovedkontor på Tunga i Trondheim, etter å ha holdt til i nesten 50 år på Lade. Selskapet har i overkant av 490 ansatte. Rundt 190 av dem jobber i Trondheim, hvor store deler av produksjonen foregår.

Krisen i oljebransjen førte til at inntektene derfra falt kraftig for Autronica Fire and Security i fjor. Inntektene til hele selskapet falt dermed fra 987 millioner i 2015 til 851 millioner kroner i 2016. Resultatet før skatt ble samtidig halvert, til 93 millioner.

- Begynner å snu

Men Skjervold ser en lysning.

- I den delen av selskapet som er eksponert mot olje og gass, er det fortsatt ikke resultater å hoppe i taket for i utgangspunktet. Men det ser ut som om det begynner å snu litt, og jeg er optimistisk. Men 2017 blir omtrent som 2016, når det gjelder omsetning og resultat, sier Skjervold.

Autronica Fire and Security eies av det amerikanske industrikonsernet United Technologies Corporation (UTC). Det lager også andre sikkerhetsløsninger som videovervåking og adgangskontroll.