På gården Hansvold overvåker gårdbruker Trond Magne Askjem (46) at vedmaskinen går som den skal. Tømmerstokker fra bjørk og gran føres frem til kapping, før de kløyves og fyringsklare vedkubber legges i sekker.

Etter at Trond Magne har hogd trærne i egen skog, er veden fra Hansvold i Stadsbygd i Indre Fosen kommune uberørt av menneskehender, før den på et senere tidspunkt vil varme hus og en og annen badestamp.

Fabrikk: Trond Magne Askjem og sønnen Thor (5) kikker på mens vedmaskinen gjør om trestokker til ved. Etter at sekken er fylt, sørger naturens egen vindtrekk for at veden tørker, før den kan puttes i ovnen og gi varme. Foto: Morten Antonsen

– Vedproduksjon er et tillegg til gårsdriften, sier bonden på Hansvold.

Hovedvirksomheten er matproduksjon av melk, kjøtt og korn i samdrift med to andre gårdbrukere.

Vurderte å kutte ut

– Her på gården har vi holdt på med ved siden 1990-tallet. Vi har vurdert et par ganger å kutte ut, men etter et par kaldvintre har vi heller valgt å satse, blant annet med en helt ny vedmaskin. Å jobbe i skogen er dessuten et arbeid jeg liker veldig godt, sier Askjem.

Vedprodusent: Trond Magne Askjem er en av mange bønder som har vedproduksjon som tilleggsnæring til annen gårdsvirksomhet. Foto: Morten Antonsen

Prisen går opp

Fra gårdstunet har bonden i Stadsbygd fantastisk utsikt over bygda og Trondheimsfjorden. Finværet som har velsignet trøndere og andre nordmenn gjør solveggen på Hansvold småvarm allerede i april.

Gårdbrukeren vet at det til høsten og neste vinter igjen blir kaldt, med et derpåfølgende behov for ved.

– Prisen vil helt sikkert gå opp, men for min del er mye av prisstigningen allerede spist opp av at drivstoff er blitt dyrere. Det går med en del diesel for å produsere ved. Prisstigningen det kommende året vil komme på toppen av at vedprisen fra i fjor til i år økte med 20 prosent, sier Askjem.

Handelsvare: Trond Magne forventer at vedsekkene på traktortilhengeren blir solgt, selv om vedprisen er på vei opp. Sønnen Thor fotfølger faren i hans gjøremål på gården. Foto: Morten Antonsen

Noe er enda viktigere

Han legger til at vedprisen er viktig, men det som skjer i vårens jordbruksoppgjør har enda større betydning for familiens økonomi. Askjem er sterk engasjert i diskusjonen om inntektsutviklingen i landbruket.

Sekken er fylt. Da kan gårdbrukeren slå av vedmaskinen og traktoren som driver den helautomatiske vedfabrikken.

Familieøkonomi: Økonomien for familien på gården Hansvold i Stadsbygd blir mer påvirket av jordbruksoppgjøret enn av prisøkning på ved, ifølge gårdbruker Trond Magne Askjem. Her sammen med sønnen Thor (5) til venstre, datteren Johanna (8) og kona Jannicke Askjem. Foto: Morten Antonsen

Lang leveringstid

Trond Magne Askjem har kjøpt vedmaskinen sin fra Finland, men det som sannsynligvis er Norges største produsent av vedmaskiner holder til ikke langt unna: Duun Industrier i Åsen. Der sørger kombinasjonen av stor interesse for å begynne med ved og leveringstrøbbel for underleverandører til at det er lang leveringstid.

– Hvis du bestiller nå, kan vi levere en vedmaskin i september eller oktober, sier Karl Martin Eggen, daglig leder i industribedriften Duun Industrier i Åsen i Levanger kommune.

Den mekaniske industribedriften er trolig Norges største produsent av vedmaskiner. Eggen bekrefter at etterspørselen etter maskiner som kapper, kløyver og pakker ved svinger mye.

Mange års erfaring med ved har lært Trond Magne Askjem at byfolk helst vil ha bjørk, men at kunder i nærområdet i Stadsbygd gjerne vil ha blandingsved, som for Askjems vedkommende er bjørk og gran. Foto: Morten Antonsen

– Svinger mye

– Vi ser at interessen blant vedprodusenter svinger mye, avhengig blant annet av om vintrene er kalde eller ikke, sier Eggen.

Han forklarer at den lange leveringstiden ikke bare skyldes stor etterspørsel, men også at underleverandører sliter. Det gjelder blant annet leverandører i Italia som på grunn av ettervirkninger fra koronapandemien ikke greier å levere girbokser til vedmaskiner som de skal.

Eggen sier at fabrikken i Åsen med 50 ansatte bruker 1,4 dag på å produsere en vedmaskin.

– Selv om vi står på, har vi ikke siden i fjor høst greid å kutte ned noe særlig på leveringstiden. Men det skyldes som sagt ikke bare oss, sier Karl Martin Eggen.

Fikk ved fra Russland

Coop er en av mange kjedebutikker som har solgt ved fra Russland. På grunn av den økonomisk boikotten av Russland og Hviterussland, må Coop nå se seg om etter nye leverandører.

– Forut for krigen har en del av veden blitt kjøpt fra Russland. Vi jobber nå med å erstatte dette med ved fra andre land. Prisen er forventet å bevege seg oppover, men det er for tidlig å være mer konkret, skriver Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge i en melding.

Paradoks: Trond Fjørtoft i Norsk Ved og Kortreist Ved mener det er et paradoks at Norge gror igjen, samtidig som det importeres store mengder ved. Foto: Kortreist Ved.no

Mye kommer fra Sibir

Ifølge Trond Fjørtoft i Norsk Ved AS kommer mellom 50 og 70 prosent av veden som i fjor ble omsatt i butikkene fra Russland og Hviterussland. Resten av importen kommer fra de baltiske landene: Estland, Latvia og Litauen.

– I Sibir er det enorme områder der det vokser bjørk. Mye av veden som de store butikk-kjedene importerer, kommer derfra, sier Fjørtoft.

Fyrer med ved: På gården Hansvold er en ny driftsbygning, to traktorer og en vedmaskin involvert i arbeidet med å gjøre om trær fra egen skog til fyringsklar ved. Foto: Morten Antonsen

– Ved blir dyrere

Han varsler at ved vil bli dyrere, og at prisstigningen går i takt med at prisen på innsatsfaktorene tømmer, elektrisitet og diesel har økt betydelig.

– Når Coop og andre store kjeder må finne andre leverandører enn de russiske, blir tilbudssiden redusert. Også det driver prisene opp, sier Fjørtoft.

Gründeren bak Norsk Ved sier at det hvert år blir importert mellom seks og sju millioner 40-literssekker til Norge. Dette utgjør bare en liten del av det samlede vedforbruket i Norge.

Basert på tall fra Statistisk sentralbyrå har ved-gründeren beregnet at det hvert år forbrukes ved som tilsvarer 81 millioner 40-literssekker. Mye av dette er selvproduksjon, eller det blir solgt i sekker på 1000 eller 1500 liter. Coop og andre forhandlere selger ved i små sekker.

– Prisen på ved gikk opp med 20 prosent fra 2021 til 2022, og prisen vil gjøre et nytt hopp neste vinter, sier Trond Magne Askjem. Foto: Morten Antonsen

– Er i ferd med å gro igjen

Fjørtoft jobber for å øke produksjonen av norskprodusert ved og å profesjonalisere bransjen. I dag er vedbransjen preget av mange små aktører som produserer og selger ved hver for seg. Mange av dem er gårdbrukere som har vedhogst og -produksjon som tilleggsnæring til annen gårdsdrift.

Han mener at selv om importen bare utgjør en mindre del av det totale forbruket av ved, er det likevel en underlig situasjon.

– Det er et paradoks at Norge importerer flere millioner sekker med ved, samtidig som landet er i ferd med å gro igjen. Også i Midt-Norge er det store mengder bjørk som råtner på rot, sier Fjørtoft.

Vedforbruket er halvert

For ett år siden skrev Statistisk sentralbyrå at forbruket av ved i Norge de ti siste årene er halvert.

Årsakene til dette er blant annet at det bygges nye boliger uten ildsted, milde vintre og at mange har installert varmepumper.