Det sier instituttleder for Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU, Nils Kalstad.

DN skrev forrige uke at cyberangrepet som rammet Viasat har satt «flere titusen» terminaler ute av spill. Virksomheter og privatpersoner over hele Europa mistet nettforbindelsen samme dag som Russland startet invasjonen i Ukraina.

– Det er krig hver eneste dag, men denne gangen er det mye nærmere oss og derfor også enklere å spille på følelsene våre. Det betyr at vi er mer sårbare, og at det er lettere å lure oss, fortsetter Kalstad.

Oppdater enheter

Risikoen for cyberangrep mot norske virksomheter økte i løpet av koronapandemien. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har flere ganger bedt bedrifter om å øke beredskapen.

– Sikkerhetssituasjonen i verden er nå svært spent. Det er viktig at alle bedrifter tar inn over seg at de kan være et mål, enten for økonomisk svindel, sabotasje eller kartlegging for fremtidige operasjoner fra krefter som ikke vil oss vel, skrev NSM på sine nettsider i slutten av februar i år.

Instituttleder for Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU, Nils Kalstad. Foto: NTNU

Kalstad forklarer at privatpersoner også med tre enkle grep kan gjøre hverdagen tryggere.

Hans første råd er å oppdatere enhetene dine.

– Pass på at telefon, pc og nettbrett alltid er oppdatert. På den måten unngår du kjente sårbarheter, og det er nettopp derfor det sendes ut nye oppdateringer, forklarer Kalstad.

Bekreft identiteten din

Hans andre råd er å aktivere totrinnsverifisering – et grep som reduserer risikoen for at andre får tilgang til tjenestene du bruker mest på nett, ifølge Kalstad.

Som navnet antyder, betyr totrinnsverifisering at du må gjennomføre et ekstra steg utover inntasting av brukernavn og passord for å bekrefte din identitet. Dette gjennom SMS på mobiltelefonen.

– Dette styrker sikkerheten og reduserer sjansen for at noen får tak i passordet ditt og utnytter det. Mange kjenner metoden gjennom BankID, mens færre bruker det på for eksempel sosiale medier. Også her anbefales det. Har man totrinnsverifisering blir man mellom 80 og 90 prosent mindre sårbar.

– Tenk deg om

Kalstads tredje råd er å tenke.

– Vær litt kritisk. I en forferdelig situasjon som krigen vi ser nå, er det alltid mange som vil utnytte dette. Vær forsiktig med hvilke organisasjoner du gir penger til og hvem du støtter, sier Kalstad, og legger til:

– Vær kildekritisk. Ikke bare til nyheter, men også til e-poster du mottar og hvilke organisasjoner du velger å støtte.

Er du usikker, råder Kalstad deg til å slette e-posten.

– Klikker du på noe, kan du enten installere en skadelig programvare eller gi fra deg brukernavn, passord eller betalingsinfo.

Kalstad forklarer at man alltid ser seg til både høyre og venstre når man skal krysse et gangoverfelt.

– Dette må du også gjøre på nettet. Ha årvåkenhet, men ikke vær redd.

NSM har utarbeidet en sjekkliste over prioriterte tiltak virksomheter bør iverksette i en skjerpet sikkerhetssituasjon.