Etter fire års drift i det gamle sand- og vanntårnet på Marienborg i Trondheim, måtte ledelsen i bryggeriet begjære oppbud i starten av november i år.

Nå bekrefter bostyrer Trond O. Aspaas i advokatfirmaet Erbe & Co. at en gruppering på Østlandet har kjøpt opp varelager og utstyr og overtatt leiekontrakten i tårnet. Overtakelsen skjedde mandag denne uken, ifølge Aspaas.

- De ønsker å drive videre med samme navn, sier han til Adresseavisen.

Norsk øl

I spissen for oppkjøpet står ølgründer Henning Thoresen, som er mest kjent som mannen bak Sagene Bryggeri i Oslo. Overtakelsen skjer gjennom selskapet Norsk Øl AS, og Thoresen lover at To Tårn nå skal gjenoppstå og kanskje utvide virksomheten.

- Jeg ble sjokkert da jeg fikk høre at de hadde gått konkurs. Jeg har fått med meg en gruppe i ryggen, men jeg kan ikke si så mye foreløpig om hvem de er, sier Thoresen, som er svært entusiastisk om mulighetene.

- Vi jobber nå med de tidligere eierne som har gjort en fantastisk jobb. Vi synes det de opplevde var svært urettferdig, og jeg mener at To Tårn kanskje var det beste bryggeriet i Norge, sier Thoresen.

Han sier at det i første omgang er 29 aksjonærer som står bak satsingen, men ønsker ikke å si hvor mye de har betalt til konkursboet.

- Vi skal bygge opp en gruppe som skal satse på norskeide bryggerier, og vi skal satse tungt på å få norsk øl ut i verden, sier Thoresen.

Bostyrer Trond O. Aspaas sier at det hadde kommet inn krav til konkursboet på til sammen 2,8 millioner kroner, og at kjøpesummen er på 1,3 millioner kroner.

Tilbake på polet

To Tårn hadde produsert over 70 ulike ølsorter før produksjonen stoppet opp i forbindelse med konkursen. Ettersom Thoresens gruppering har kjøpt opp varelageret, så vil øl med polstyrke komme tilbake i hyllene på Vinmonopolet allerede i januar, opplyser han.

- Det meste av varelageret var øl med styrke over 4,7 prosent. Vi må komme i gang med bryggingen av øl til dagligvareforretningene på ny, sier Thoresen, og sier at de ønsker å distribuere både til butikker i Trøndelag og til resten av landet.

I januar i år ble det kjent at To Tårn var ett av bryggeriene som Rema 1000 vraket fra hyllene, etter at dagligvarekjeden inngikk en såkalt bestevennavtale med Trondhjem Mikrobryggeri.

Norsk Øl AS og Remas datterselskap Rema Industrier eide tidligere hver sin halvdel av selskapet Norske Bryggerier, men Thoresen sier at de har solgt sin andel til Rema Industrier som nå er eneeier av selskapet.

Adresseavisen kunne i februar fortelle at Rema gjennom dette selskapet ville starte opp fem nye lokale bryggerier, deriblant ett i Trøndelag. Thoresen sier at et samarbeid med Rema om øl fra nye To Tårn ikke er aktuelt slik situasjonen er nå, men at de over nyttår vil gå i gang med å sikre distribusjonsavtaler med dagligvarehandelen.

Går annen vei

Da To Tårn meldte oppbud var det bare to ansatte igjen i selskapet, opplyser bostyrer Aspaas. Henning Thoresen sier at det kan bli snakk om å ansatte tre årsverk ved bryggeriet i første omgang.

Børge Barlindhaug var både gründer, daglig leder og en av medeierne av To Tårn Bryggeri AS. Han sier til Adresseavisen at han har blitt spurt om å bli med videre, men at han nå velger å gjøre noe annet.

- Jeg har fått en ny jobb som jeg tiltrer 2. januar, der jeg skal jobbe med rekruttering, sier Barlindhaug, som samtidig sier at han syns det er flott at det igjen blir ølproduksjon i lokalene på Marienborg.

Ledet: Børge Barlindhaug var gründer og daglig leder i To Tårn Bryggeri. Foto: Jens Søraa