Adresseavisen fortalte sist uke om banker som beveger seg på kanten av loven når de tilbyr bedre betingelser for dem som kjøper flere produkter.

Slike rabatter kan være i strid med den såkalte produktpakkeforskriften, fordi de hemmer konkurransen mellom bankene.

Det finnes imidlertid flere lovlige metoder for å presse ned prisen på boliglånet.

Lån i pensjonskassen

Den mest kjente er å flytte lånet over til Statens Pensjonskasse (SPK). Lån i SPK er forbeholdt ansatte i virksomheter som har sin pensjonsordning der. Tradisjonelt har lånerenta hos SPK vært vesentlig lavere enn i bankene, men den siste tida har rabatten skrumpet inn.

Kjenner du til regelbrudd på dette området? Tips vår journalist her: baard.ove.molberg@adresseavisen.no

Fra 1. mai i år senkes den nominelle renta for boliglån i SPK til 2,765 prosent. Du kan maksimalt låne 1,7 millioner kroner, eller 3,4 millioner dersom dere er to SPK-medlemmer i husstanden.

Også private pensjonskasser og store konserner tilbyr i noen tilfeller lån til sine ansatte.

Lån fra pensjonsleverandøren

Mindre kjent er det at også kommersielle pensjonsleverandører tilbyr billige lån. Mange ansatte i norske kommuner og kommunale selskaper har sin pensjonsordning i KLP. Gjelder det din arbeidsgiver, kan du få ned mot 2,8 prosent rente på boliglånet.

For andre kunder i KLP er renta fra 3,05 prosent og oppover.

Også det privateide Storebrand har et tilsvarende tilbud dersom arbeidsgiveren din har sin pensjonsordning der. For tida er renta fra 2,87 prosent for lån over to millioner kroner. Er du under 41 år, kan du få ned mot 2,7 prosent uavhengig av lånebeløp.

Øvrige kunder uten tjenestepensjon i Storebrand betaler minst 3,1 prosent i rente på boliglånet, forteller kommunikasjonssjef Kristin Nøkleby Holth

DNB og Danske Bank-eide Danica opplyser at de ikke gir noen form for rabatt til ansatte i bedrifter med pensjonsavtale.

Lån gjennom lag og foreninger

De fleste bankene gir imidlertid rabatt til medlemmer i lag og foreninger. Norges største fagforening LO har en avtale med Sparebank1-bankene. Det gir medlemmene bedre betingelser på lån og andre produkter.

Akademikerne har en tilsvarende avtale med Danske Bank. Her kan medlemmene i Akademikerne få ned mot 2,8 prosent rente på boliglånet, mot 3,15 prosent for vanlige kunder. For medlemmer under 34 år er renta 2,7 prosent, opplyser informasjonssjef Silje Arntsberg.

DNB har en avtale med Norsk Sykepleierforbund, der den flytende renta nå er 2,90% på bolig- og rammelån. Også her er det ytterligere rabatt å hente for de yngste, ifølge informasjonssjef Ellen Dokk Holm.

For medlemmer av Utdanningsforbundet, finnes det en liknende avtale med Swedbank, der renta er helt ned mot 2,75 prosent.

Er du medlem i Obos, kan du få samme rente i Obosbanken. Huseiernes Landsforening har en rabattavtale med Eiendomskreditt.

Tilsynet: – Helt ok

Fungerende direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet, Erik Lind Iversen, sier rabatter til medlemmer i lag, foreninger og pensjonsordninger er i tråd med regelverket.

– Medlemmer i en forening eller ansatte i en bedrift vil kunne velge enkeltprodukter med gunstig fremforhandlede vilkår. Rabatt på et produkt skal imidlertid ikke gis under forutsetning av at vedkommende også kjøper et annet produkt, sier han.