- De siste ukene har spesielt Østlandet opplevd mye nedbør. Denne nedbøren kom på toppen av en generell høy magasinfylling, altså er det mye vann i vannmagasinene til kraftverkene, forteller kommunikasjonssjef i region midt i Statnett, Martha Hagerup Nilson.

Store prisforskjeller

De to siste ukene har beboere i Midt-Norge måtte betale over det dobbelte for strømmen enn det man har gjort i andre deler av landet. NVEs oversikt over kraftsituasjonen viser at i uke 36 betalte folk i Midt-Norge 19,78 øre per kilowattime (kWh) før moms. Til sammenligning betalte øst- og vestlendingene 9,7 øre per kWh. Mens Midt-Norge har hatt relativt tørt vær har spesielt Østlandet hatt store og intensive nedbørsmengder som i perioder har ført til flom flere steder.

- I tillegg til høy magasinfylling i Sør-Norge har det vært restriksjoner i eksportkapasiteten, som følge av at kraftledninger har vært ute for revisjon. Dette er også en årsak til de lave strømprisene i Sør-Norge, da vi får områder hvor vi får innestengt kraftproduksjon, forteller Nilson.

- I perioder med mye nedbør og høy magasinfylling, vil prisen på strømmen gå ned da verdien av vannet i magasinene blir mindre verdt fordi kraftproduksjonen er større enn etterspørselen.

Avhenger av klima

Det er ikke unormalt at prisnivået på strøm i Midt-Norge ligger litt over de andre delene av landet, men de siste ukene har det vært store forskjeller.

Nilson legger vekt på at dagens pris ikke er høy i forhold til samme tid i fjor. Da var strømprisen over 30 prosent høyere enn dagens pris i Midt-Norge, mens den var hele 60 prosent høyere på Øst- og Sørlandet. På denne tiden skilte det bare noen få øre per kWh i de forskjellige landsdelene.

- Sommeren i år har vært våtere og kaldere enn den var i fjor, i hele landet, påpeker Nilson.

- Sånn sett er ikke prisene høye, men forskjellene er store som følge av mye vann i øst og sør, og begrensninger i eksportkapasiteten.

Prisen vil jevnes ut

Det overføres strøm mellom de forskjellige landsdelene innad i Norge, men når kablene som fører strømmen ikke har kapasitet til å takle de store overføringene som er nødvendige oppstår det flaskehalser.

- Flaskehalser er en betegnelse vi bruker på begrensninger i nettet. Flaskehalsene setter begrensninger på hvor mye strøm som kan eksporteres/importeres mellom prisområdene.

- Statnett bygger nå en ny kraftledning mellom Sogndal og Ørskog på Sunnmøre som vil øke import/eksportkapasiteten mellom Midt-Norge og Vestlandet. Når denne kraftledningen er på plass, vil prisforskjellene jevne seg ut da vi fjerner en flaskehals, altså erstatter et svakt nett med et sterkt nett, som i dag setter store begrensninger i strømflyten mellom Vestlandet og Midt-Norge, avslutter Nilson.