AP Ventures, Yara Growth Ventures, Shell Ventures, Saudi Aramco Energy Ventures og Sintef Venture er aktørene som nå kommer inn med 170 millioner kroner i ferske penger i trondhemsbaserte Hydrogen Mem-Tech. Selskapets teknologi skiller hydrogen fra biogass og naturgass, og toppsjef Thomas Reinertsen mener kapitalen vil sette fart på veksten i årene som kommer.

– Vi er både stolte og utrolig ydmyke over å ha sikret oss det som vil være en av de største kapitalinvesteringene i et norsk teknologiselskap i startgropa de senere årene, sier Reinertsen, administrerende direktør i Hydrogen Mem-Tech, i en pressemelding om investorene.

Etter ett år i den såkalte kommersielle fasen har det trondheimsbaserte selskapet dermed fått både oppmerksomhet og frisk kapital fra store norske og internasjonale aktører. Selskapet er nå i gang med en storstilt rekruttering, og skal vokse med flere stillinger de neste månedene, opplyser Hydrogen Mem-Tech. Hovedkontoret og produksjonsanlegget er i Trondheim.

Hydrogen Mem-Tech har utviklet en teknologi som produserer ren hydrogen av biogass og naturgass, samtidig som CO₂ og andre restgasser fanges og deretter kan brukes eller deponeres. Det skal være selskapets unike teknologi som har tiltrukket seg friere fra den store verden.

Thomas Reinertsen og styreleder Thor Egil Five. Foto: Hydrogen Mem-Tech

Større muskler

– Vi er svært fornøyd med at vi får en solid kombinasjon av industrielle og finansielle muskler med på laget, uttaler Thor Egil Five, styreleder i Hydrogen Mem-Tech, i samme pressemelding.

Det er flere tunge navn som nå kommer inn, bekrefter Hydrogen Mem-Tech:

  • AP Ventures holder til i London og forvalter risikokapital. De har et mandat om å investere globalt i pionerprosjekter for ny teknologi og bedrifter, som har mål om å ta tak i globale utfordringer som innføring av fornybar energi, ressursknapphet og befolkningsvekst.

  • Yara Growth Ventures er risikokapitalteamet til Yara International ASA, et verdensledende selskap for plantenæring og landbruk som holder til i Norge. Teamet investerer i oppstartsbedrifter og risikokapitalfond i skjæringspunktet mellom vitenskap og teknologien innenfor matbransjen og landbruket.

  • Shell Ventures har større kontorer i Europa, USA, India og Kina og investerer i innovative selskaper fra frøstadiet til modent stadium. Målet er å fremme utvikling av løsninger og teknologi som har potensial til å sette fart på endringer innenfor energi og transport.

  • Saudi Aramco Energy Ventures (SAEV) er risikokapitalprogrammet til Aramco Ventures, et datterselskap av Aramco, et energi- og kjemikalieselskap.

Grønn spydspiss

– Vi er svært glade for å kunne bidra i denne høyt respekterte og faglig sterke risikokapitalgruppen, slik at selskapet kan komme ett skritt nærmere kommersiell suksess. Teknologien bak produktet er lisensiert fra Sintef. Investeringen i HMT støtter opp om vår visjon – «Teknologi for et bedre samfunn» – hvor vi investerer i selskaper med teknologi fra Sintef, uttaler Asle Jostein Hovda, investeringsdirektør i Sintef Venture.

– Vår ambisjon er å være en spydspiss i det grønne skiftet. Med en solid kapitalbase og flere av verdens ledende aktører i ryggen, kan Trondheim bli et kraftsentrum innen internasjonal miljøteknologi. Vi trapper opp driften og er nå i full gang med å rekruttere, slik at vi kan etablere et sterkt kompetansemiljø innen hydrogenteknologi, heter det videre fra Thomas Reinertsen.

Skryter av virkemiddelapparat

Han mener forøvrig at det norske virkemiddelapparatet som har bidratt til selskapets vekst, har hatt en viktig rolle i det som nå skjer:

– Hydrogen Mem-Tech har mottatt støtte fra Gassnova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet i utviklingen av teknologien. Gjennom offentlig finansiering har vi fått den støtten vi trengte for å kommersialisere teknologien. Nå tar vi et stort skritt videre og vi forsker også på muligheten for om teknologien kan omdanne ammoniakk til hydrogen, og slik bidra til å løse utfordringen med transport av hydrogen. Hvis vi lykkes, vil det være et solid gjennombrudd som virkelig kan sette fart på det grønne skiftet, uttaler Reinertsen i pressemeldingen.

Gjennom det som heter CLIMIT-programmet (et program som støtter utvikling av CCS-teknologi) har Gassnova støttet utviklingen.