Adresseavisen har snakket med gjester som hadde bestilt bord i midten av mai. De har fått beskjed om at bookingen er kansellert. Restauranten mangler folk på kjøkkenet, har gjestene fått opplyst.

- Etter påsken har to av kokkene våre vært syke. Da har vi dessverre ikke mulighet til å holde fine dining åpent, sier daglig leder ved Fagn, Rune Moe.

Han understreker likevel at bistroen er åpen og at de tilbyr det til flere av gjestene som har fått avlyst sine bookinger.

Stengt også neste uke

Når Adresseavisen snakker med Moe tirsdag ettermiddag, sier han at de ikke har mulighet til å holde åpent for 10- og 20-retters denne uka. Også neste uke ser det ut til at flere gjester kan få avlyst bookingene sine hos Michelin-restauranten.

- Vi har stengt til og med onsdag neste uke, sier Moe.

- Hvis ikke folk hadde vært syke, hadde vi hatt normal drift. Vi er sårbare når vi mangler folk og klarer ikke å holde drift i begge konseptene våre.

- Hvor lenge tror du dere vil måtte holde stengt?

- Det vet vi ikke. Foreløpig anslår vi at vi kan åpne 11. eller 12. mai, sier Moe.

- Tror du dette vil få noe utslag for Michelin-stjernen?

- Det blir bare synsing fra min side, men jeg har problemer med å se for meg at det har noen innvirkning. Vi har vanligvis stengt i jula, i påsken og noen uker på sommer. Jeg har aldri hørt om noen som har mistet en stjerne for noe lignende, sier Moe.

Trenger servitører

Siden årsskiftet har det vært lite aktivitet på Fagns Facebook-side. I et av få innlegg etterlyser restauranten servitører, både for heltids- og deltidsarbeid.

– Vi er på jakt etter personer med høy integritet, som har respekt for faget, er utviklingsorientert og alltid i forkant. En medarbeider hos Fagn skal evne å forutse gjestens behov før de oppstår og løse alle utfordringer med et smil, står det i innlegget.

Fagn er én av tre restauranter i Trondheim med Michelin-stjerne. Restauranten i Ørjaveita fikk stjerna i 2020.

I tillegg til å beholde stjerna i 2021, ble Fagn tildelt utmerkelsen Bib Gourmand for sin Bistro i andreetasjen. Bib Gourmand deles ut til restauranter som tilbyr god mat til en rimelig pris.

Bemanningsproblemer

Moe forklarer at de har jobbet hardt med å få bedre robusthet på kjøkkenet, og prøvd å skaffe nye kokker.

- Det er en fortvilt situasjon i hele landet og i Europa. Utfordringen gjelder både på kjøkkenet og i serveringen. Den robustheten vi ønsker å ha, har vi ikke i dag, sier han.

Etter gjenåpningen av landet, skal det ha blitt enda mer utfordrende å rekruttere folk til bransjen.

- Generelt er det mange færre søkere nå, sammenlignet med før pandemien, sier Moe.

Moe er også daglig leder på Mormors Stuer i Trondheim. Han forteller at de tidligere pleide å ha over 100 søkere når de søker etter nye folk. I mars da de lette etter nye ansatte fikk de kun fem søkere.

- Der søker vi ikke faglært personell slik som på Fagn. Det forteller noe om hvordan markedet er, sier han.

Moe forteller at de også har vært i kontakt med rekrutteringsbyrå og Nav i arbeidet med å oppbemanne restauranten.

Adresseavisen har også vært i kontakt med største eier og gründer av Fagn, Jonas André Nåvik, og styreleder i Fagn AS, Kristian Digre. De viser begge til daglig leder Rune Moe for uttalelser.