- Å passere én milliard har vært et langsiktig mål og en viktig milepæl for oss, sier Espen Inge Larsen, regionsjef for Kiwi Midt-Norge.

Den grønne kjeden, som eies av familien Johannson gjennom Norgesgruppen, melder om økt omsetning på 120 millioner (12,5 prosent) fra 2014 til 2015. Men fortsatt er det svært langt igjen for å ta igjen trønderbastionene Rema 1000 og ikke minst Coop.

Les også: Les også: Kiwi opp nesten 20 prosent

Coop desider størst

For ennå er det Coop som troner solid på toppen i Trøndelag. For å sette konkurranseforholdene i et slags perspektiv: Kiwi omsatte altså for 1,1 milliarder kroner i sine 26 butikker i Nord- og Sør-Trøndelag i 2015. Coops største enkeltbutikk i regionen, Coop Obs! Hypermarked på Lade, omsatte alene for nesten to tredeler av dette, nemlig 750 millioner kroner. Bare frukt- og grønt avdelingen ved Coop Obs omsetter for like mye som en middels stor av konkurrentenes butikker, ifølge Coop Midt-Norge-sjef Torbjørn Skei.

Rema 1000 er fortsatt omtrent fire ganger så stor som Kiwi, med en samlet 2015-omsetning i Trøndelags-fylkene på fire milliarder kroner, hvorav 3,1 milliarder i Sør-Trøndelag.

Les også: Flere s-lag vil inn i Coop Midt-Norge

Øker på grunn av Ica-kjøpet

Uoffisielle tall Adresseavisen har fått fra kjedene viser at Coop tok flest markedsandeler i 2015, etter å ha økt andelen med hele 3,5 prosentpoeng i Nord-Trøndelag og 3,6 i Sør-Trøndelag. Ikke spesielt overraskende ettersom Coop 13. april 2015 overtok omsetningen for 21 tidligere Ica-eide butikker i Trøndelag, 370 på landsbasis, etter å ha punget ut 2,5 milliarder for Ica Norge.

Både Bunnpris og Norgesgruppen, som eier Kiwi, overtok Ica-butikker i april i fjor. Men mens Norgesgruppen fikk kjøpe over ti trøndesrke butikker, overtok Bunnpris bare én, nemlig Rimi i Verdal. Rema fikk ikke kjøpe noen av de tidligere Ica-butikkene.

Bunnpris-sjef Christian Lykke melder om en omsetningsøkning på én milliard kroner på landsbasis siste år, fra 5,4 milliarder i 2014 til 6,4 milliarder i 2015.

Artikkelen forstetter under grafikken

Rema 1000 er landets største dagligvarekjede målt i omsetning, men Kiwi har flest butikker. Bare i 2015 åpnet kjeden 38 nye butikker, flere av dem omprofilert fra tidligere Ica-eide butikker. Ved årsskiftet var det 630 Kiwi-butikker landet over. Men i Trøndelag og nordover er kjeden fortsatt relativt liten. Men flere grønne butikkhyller og handlevogner skal komme.

Vil ha 50 butikker innen ti år

Etter å ha åpnet regionens første Kiwi-butikk så sent som i 2003, som nå er blitt til 26 butikker og 500 ansatte, har kjeden som mål å åpne butikk nummer 50 i Trøndelag innen ti år.

- Til tross for at vi fremdeles ikke er på størrelse med Coop og Rema 1000 i Trøndelag, opplever vi at regionen tar stadig bedre imot oss, og at vi klarer å gjøre mye riktig som treffer. Det skal vi fortsette med, sier Larsen i Kiwi.

Han melder om særlig god vekst i butikkene Mindes hus i Stjørdal, Åfjord, Ranheim, Kyrksæterøra og Oppdal. Den organiske veksten, altså omsetningsøkning i etablerte butikker, var ifølge Larsen på 7,2 prosent i fjor.

La ned på Saupstad

Men ett sted gikk det ikke rundt: Kiwi stengte butikken sin på Saupstad som ikke klarte seg i konkurransen med Coop Extra og Rema i samme område. 14. april åpner imidlertid en annen Kiwi-butikk i Trondheim når Rimi på Valentinlyst får ny grønn profil. Neste år skal det etter planen åpnes nye butikker på Dalgård og Havstad på Byåsen.

- Vi skal fortsatt ha høy etableringstakt i Trøndelag. Konkurransen er tøff, men vi biter godt fra oss og øker markedsandelene år for år, sier Larsen.

Les også: Dagligvareslaget på Byåsen

foto
Størst en stund ennå: Torbjørn Skei kan vise til stor vekst i markedsandeler i fjro etter Ica-oppkjøpet. Foto: Marianne Tønset