Disse journalistene skal belyse gründerskap i Trondheim og Trøndelag. Vi vil gjerne ha dine innspill! Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Blant dem vi møtte var Renate Bolland (39) som tilbyr treningsøvelser på nett gjennom siden Trenpånett.no.

Hun etablerte nettstedet i 2012, har fått mentorhjelp fra Innovasjon Norge og omsatte for 4–500 000 kroner i fjor.

- Hovedutfordringen er å ha økonomi til å markedsføre dette. Jeg har begynt å tenke på investorer, og jobber akkurat nå med å ferdigstille en forretningsplan, sier Bolland, som er utdannet personlig trener.

Gi oss tips og innspill i vårt livestudio og blogg her

Tok opp 300 000 kroner

Hun forteller at hun allerede har solgt treningsvideoer til 60–70 skoler i hele landet gjennom sidekonseptet «Aktiv og glad». Videoene spilles inn hos produksjonsselskapet Helmet i Trondheim. Abonnenter har tilgang via nettsiden.

I fremtiden ser Bolland for seg å utvikle lignende konsepter til bruk i både barnehager, bedrifter og foreninger. Per i dag har Bolland skutt inn penger selv i prosjektet. 300 000 kroner ble tatt opp som lån i banken.

- Jeg håper å kunne begynne nedbetalingen på dette snart. Samtidig ønsker jeg å ansette folk på sikt. Det er mye jeg er god på, som innhold, treningsopplegg, videoer og nettverk. Men jeg trenger hjelp til webløsninger, markedsføring og å skrive søknader, sier Bolland, og legger til:

- Jeg trenger en sparringspartner. Jeg har så mange ideer.

På nettsidene tilbyr hun også treningsvideoer for blant annet rullestolbrukere og «store modeller», sistnevnte i samarbeid med gründerne bak nettbutikken Sportypluss. ​

Staten skal opprette et nytt investeringsfond for fornybar energi. Nå kjemper Stavanger, Bergen og Trondheim for å få kontoret til sin by. (Krever innlogging)

Kjøpt opp av konsern

- Jeg er kanskje ikke en type som trives så godt i store selskap, sier Øyvind Loeng, som er i ferd med å bygge opp sitt andre oppstartsselskap.

I 2001 var han en av gründerne i Plasus Technologies, som leverte produkter og tjenester til overvåkning og varmeregulering av hytter og hus. Selskapet fikk de trondheimsbaserte ventureinvestorene Viking Venture inn på eiersiden, og i 2007 ble det kjøpt opp av det norske konsernet Defa, der det fortsatt danner basis for fjernstyring og overvåking av både kjøretøy og bygninger.

Etter noen år i Defa sluttet Loeng, og startet senere opp selskapet Telemotix. Enkelt forklart henter de inn data fra kjøretøy for å finne ut hvordan folk kjører. Selskapet samarbeider med forsikringsselskapet Tryg om et pilotprosjekt for å finne ut sammenhengen mellom kjøreadferd og risiko ved hjelp av disse dataene. På sikt kan det også gjøre at forsikringsselskapene kan differensiere forsikringspremien på bakgrunn av disse dataene.

- Kan ikke tenke bare på rikdom

- Det er noen personvernspørsmål oppi dette?

- Ja, det er det. Men vi har brukt mye tid med Datatilsynet, og Tryg har fått tillatelse til å bruke det. Men det er også gjort undersøkelser som viser at over 50 prosent synes det er greit, så lenge man får noe igjen for det, sier Loeng.

- Hvorfor ville du starte opp et nytt selskap?

- Når du har startet ett selskap, som deretter blir kjøpt opp, så blir det mer og mer byråkrati. Hvis man får en idé, så har man lyst til å prøve den ut med en gang. Jeg er kanskje ikke en type som trives så bra i store selskap, og dessuten er det artig å holde på med noe man brenner for, sier Loeng.

- Starter du noe for å bli rik, så er du dømt til å feile. Du må brenne for det du holder på med, sier han.

- Hadde lite kunnskap

Daglig leder Victor Kleive ved Inbovi stiftet selskapet sitt i januar i fjor. De hadde en omsetning på 2,3 millioner kroner i sitt første leveår. Nå er det åtte medarbeidere og flere frilansere som er tilknyttet selskapet som har satt seg målet om å være ledende innen video av eiendom og næringsvirksomhet.

- Rett etter at jeg var ferdig på Fotofagskolen bestemte jeg meg for å starte selskapet. Jeg tok kontakt med Eiendomsmegler 1, og fikk en eksklusiv avtale om videoer i boligannonser,

Kleive er utdannet fotograf, og innrømmer at han visste lite om regnskap, arbeidsgiveravgifter og Brønnøysundregister. Han er klar på hva som ofte kan være utfordringen for gründere i startgropa.

- Det verste var at jeg hadde lite kunnskap om veldig mye. Jeg måtte lære alt selv. Og jeg satset alt av sparepenger. Først brukte jeg 30 000 på å starte aksjeselskap, deretter brukte jeg 100 000 på utstyret jeg trengte, forteller han.

LES LEDEREN: Nyskaping i matfatet og teknologi er viktigst for Trøndelag

- Dropp søknadsskrivingen

Han tror mange glemmer produktet og at man skal tjene penger.

- Mange tenker at de skal sende søknad til Innovasjon Norge, delta på pitchekonkurranser og være på gründermøter. Jeg mener det tar tid fra selve produktutviklingen. Jeg tror flere skulle vært tidligere ute med produktet sitt, sier Kleive.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Klare alt selv: Victor Kleive i Inbovi har allerede åtte ansatte i selskapet som har spesialisert seg på videoer i boligannonser. Foto: Kim Nygård
Selskap nummer to: Øyvind Loeng fra Telemotix mener man må brenne for det man driver med, og ikke bare tenke penger. Foto: Kim Nygård