Det har vært mange harde tak i Senterpartiet de siste årene, med to partiledere som har gått av i vanære etter skandaler og opprivende indre strid. Verst var det nok før Liv Signe Navarsete måtte trekke seg, men mye turbulens var det også før Åslaug Haga gikk av. Sp er nå som en solskinnsdag, målt mot den svarte, tunge og nære partihistorien.

Landsmøtet som åpner i Haugesund fredag, er invitert til å gjenvelge partilederen, begge nestlederne og hele det øvrige sentralstyret, pluss alle vararepresentantene med ett unntak. Det er full tillit til alle i alle fylker, melder valgkomiteen. Behovet for å markere samhold og harmoni synes sterkt. Alt tyder på at alle vil bli klappet på plass.

Etter å ha gjort sitt dårligste valgt siden 1930 for halvannet år siden, er Sp tilbake omtrent der de pleier å være i politikken og på meningsmålingene. De har hengt den rødgrønne frakken til tørk på loftet i kårboligen, og sakte men sikkert løftet frem sine særstandpunkter eller merkevarer. Med en forunderlig evne til å glede seg over alt som er smått, som oppheving av forbudet mot blyhagl, gyver de løs på det som er større enn stort: Kommunereform, politireform og sykehusstruktur, pluss nye milliarder til matproduksjon, samferdsel og Forsvaret. For ikke å glemme forslaget om å investere 90 nye milliarder i norske selskaper i stedet for statlig nedsalg - som et svar på eierskapsmeldingen.

Sp synes å være mer tilbake til røttene etter det rødgrønne regjeringsprosjektet enn SV er i nærheten av. Det later ikke til å bety all verden om samarbeidet er rødt eller blått, bare de får gjennomslag for sine saker. Det er realpolitikk som teller, altså uttelling for det Sp representerer og velgerne kjenner igjen. Derfor er rovdyr generelt og ulv spesielt viktig. Derfor er landbruk, jordvern, skog og matjord kjernesaker. Derfor er nærpoliti, lokalsykehus og kommunalt selvstyre grunnleggende. Og som Sp-politikere alltid sier: I hele landet.

Lokalvalg, som vi har til høsten, er en god arena for Sp. De stiller med mange lister, har gode ordførerkandidater og kan samarbeide med hvem som helst. Fylkesårsmøtene viser at det spirer og gror i Sp-land. Selv om Arbeiderpartiet gjør det stort på meningsmålingene for tiden, later det ikke til å påvirke Sps oppslutning.

På en lokalpolitisk riksmåling for NRK nylig hadde partiet åtte prosent oppslutning. Snittet ligger lavere. Adresseavisens målinger nylig viste at Sp ligger under resultatet ved siste lokalvalg i Nord-Trøndelag for fire år siden. Det er et dårlig tegn i et så avgjørende fylke. Det kan være rødgrønne koblinger som gir utslag. Men i valg etter valg gjør partiet det bedre ved lokalvalg enn meningsmålingene makter å fange opp.

Med partileder Trygve Slagsvold Vedum er humøret tilbake i Senterpartiet. Det er noen år siden sist.